Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

Επιστολή της Ένωσης Γενικής Ιατρικής προς ΕΟΠΥΥ

Αθήνα, 14/12/2014
Προς
Πρόεδρο ΕΟΠΥΥ κ. Κοντό
Αντιπρόεδρο ΕΟΠΥΥ κ. Μπραβάκο

Κοινοποίηση 
Υπουργό Υγείας Μ. Βορίδη

Αξιότιμοι κύριοι, 

Έκπληξη και δυσαρέσκεια μας προκάλεσε η γνωστοποίηση της κλήσης σε παροχή γραπτών εξηγήσεων από τον Αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, της συναδέλφου Γενικής Ιατρού Α.Χ. από την Δωδεκάνησο (Α.Π. Οικ.35224/ 8-10-2014), με κύριο διαπιστωμένο παράπτωμα την «αναγραφή φαρμάκων εκτός ειδικότητας, χωρίς να υπάρχει ένδειξη ιατρού ειδικότητας (Π4)» και που σχεδόν αποκλειστικά αφορούσαν φαρμακευτικά σκευάσματα που χορηγήθηκαν σε ασθενείς με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια. Θεωρούμε, βασισμένοι σε ακράδαντα επιστημονικά στοιχεία, που αμέσως θα σας παραθέσουμε, πως ο Γενικός/ Οικογενειακός Ιατρός είναι απόλυτα αρμόδιος ιατρός για τη διαχείριση της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας. 

Αποτελεί η ΧΑΠ αντικείμενο εκπαίδευσης στη Γενική Ιατρική; 

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) αποτελεί μια από τις συχνότερες χρόνιες παθήσεις και μια σημαντική πρόκληση για τη δημόσια υγεία, που είναι δυνατόν τόσο να προληφθεί, όσο και να θεραπευτεί. Η ΧΑΠ είναι ένα κύριο αίτιο χρόνιας νοσηρότητας και θνησιμότητας (4η αιτία θανάτων παγκόσμια), πολλοί άνθρωποι πάσχουν από τη νόσο για πολλά χρόνια και τελικά πεθαίνουν πρόωρα από αυτή και τις επιπλοκές της. Στα αντικείμενα της εκπαίδευσης στη Γενική Ιατρική είναι η διαχείριση των συνήθων χρόνιων νοσημάτων στη κοινότητα και η ΧΑΠ σαφέστατα είναι ένα από αυτά. Ο πρόσφατος άλλωστε ιδρυτικός νόμος του Π.Ε.Δ.Υ. ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4238 «Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (Π.Ε.Δ.Υ.), αλλαγή σκοπού Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και λοιπές διατάξεις» επιχειρεί να θέσει το Γενικό Ιατρό θεμέλιο στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και ορίζει πως «οι Οικογενειακοί Ιατροί παρέχουν δέσμη υπηρεσιών υγείας η οποία περιλαμβάνει τη διαχείριση των πλέον συχνών χρόνιων νοσημάτων και καταστάσεων στην κοινότητα, των μειζόνων παραγόντων κινδύνου και των υπηρεσιών φροντίδας υγείας και αποκατάστασης, και εξασφαλίζει το συντονισμό και τη διασύνδεση με άλλους ειδικούς ιατρούς του Τοπικού Δικτύου κατά περίπτωση, καθώς και με τα Νοσοκομεία Αναφοράς. Καθήκοντα Οικογενειακού Ιατρού μπορούν να ασκούν όλοι οι ιατροί με τίτλο ειδικότητας Γενικής Ιατρικής, Παθολογίας και Παιδιατρικής». 

Με βάση τα παραπάνω, στις απαιτούμενες γνώσεις και δεξιότητες, που οφείλει να αποκτήσει ο ειδικευόμενος κατά την εξειδίκευση του στη Γενική Ιατρική, αλλά και στις οποίες αυτός αξιολογείται στις εξετάσεις της ειδικότητας, στα Πεδία Κλινικής Ιατρικής περιλαμβάνονται τα αναπνευστικά νοσήματα και στις Κλινικο-Διαγνωστικές Δεξιότητες η διενέργεια Σπιρομέτρησης (με Φορητή Συσκευή) και η ερμηνεία των αποτελεσμάτων της (βάση του Log Book- Βιβλιάριου Εκπαίδευσης Ειδικευόμενου, http://www.elegeia.gr/ekpaideysi/stin-eidikotita


Ποιος ο ρόλος του Γενικού Ιατρού στη διαχείριση της ΧΑΠ; Η ανάπτυξη της ΧΑΠ είναι αργή και ύπουλη και τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται μόνο αφού έχει προηγηθεί μια σημαντική έκπτωση της λειτουργίας των πνευμόνων, συχνά της τάξης του 50-60%. Οι ασθενείς με ΧΑΠ συχνά εμφανίζονται πολύ αργά στο γιατρό, καθώς αποδέχονται το βήχα και την ήπια δύσπνοια ως ένα φυσιολογικό επακόλουθο του καπνίσματος ή επειδή δεν θέλουν να τους πει κάποιος πως πρέπει να σταματήσουν το κάπνισμα. Η ΧΑΠ υποδιαγιγνώσκεται παγκοσμίως και υπολογίζεται πως 25-50% των ασθενών με κλινικά σημαντική νόσο δεν έχουν ανιχνευθεί. Σύμφωνα με τον GOLD Spirometry Guide (2010 Update) «οι Γενικοί/ Οικογενειακοί Γιατροί είναι στην πλεονεκτική θέση να ανιχνεύσουν τη ΧΑΠ στα πρώιμα στάδια της και πραγματοποιώντας σπιρομέτρηση να επιβεβαιώσουν τη διάγνωσηΕίναι σημαντικό εδώ να αναφερθεί ότι σε σπιρομετρικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στην Ελλάδα, ένα υψηλό ποσοστό των ασθενών με ΧΑΠ ( 65%) δε γνώριζαν ότι πάσχουν από τη νόσο, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μη λαμβάνουν θεραπεία στα αρχικά στάδια της νόσου. Το γεγονός αυτό έχει σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις αφού η έναρξη της θεραπείας σε προχωρημένα στάδια της νόσου, αφενός αυξάνει το κόστος αντιμετώπισης της νόσου (το μέσο κόστος ανά περιστατικό ασθενή με σοβαρή παρόξυνση στην Ελλάδα υπολογίστηκε στα 1.711€11) και αφετέρου έχει υψηλό κοινωνικό κόστος, δεδομένου ότι το 2.9% των Ελλήνων ασθενών με ΧΑΠ που θα νοσηλευτεί στο νοσοκομείο λόγω παρόξυνσης θα πεθάνει εντός 3 μηνών. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, καθίσταται σαφές ότι η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση της νόσου είναι βαρύνουσας σημασίας για την ΠΦΥ στην Ελλάδα. 

Η διακοπή του καπνίσματος αποτελεί το σημαντικότερο τρόπο για να επιβραδυνθεί η πορεία της νόσου και είναι περισσότερο ευεργετική στα πρώιμα στάδια της ΧΑΠ. Το περιβάλλον της ΠΦΥ αποτελεί το κατάλληλο πεδίο δράσης για την προώθηση δράσεων διακοπής καπνίσματος και ο Γενικός Γιατρός ο κατάλληλος φορέας (διερεύνηση καπνιστικής συνήθειας, προσφορά βοήθειας- συμβουλευτική, φαρμακοθεραπεία κλπ). 

Παράλληλα η ΧΑΠ συχνά συνυπάρχει με άλλα χρόνια νοσήματα= συνοσηρότητες- καρδιαγγειακά νοσήματα, οστεοπόρωση, κατάθλιψη, που δυνατόν να έχουν σημαντική επίδραση στην πρόγνωση του ασθενούς. Κάποιες από τις συνοσηρότητες εμφανίζονται ανεξάρτητα, ενώ άλλες έχουν αιτιολογική συσχέτιση. Η διαχείριση του ασθενούς με ΧΑΠ πρέπει να περιλαμβάνει την αναγνώριση και την αντιμετώπιση των συνοσηροτήτων και οι γιατροί της ΠΦΥ είναι αυτοί που είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι για να αντιμετωπίσουν ολιστικά τις ανάγκες του ασθενούς με ΧΑΠ. 

Πότε πρέπει να παραπέμπει ο Γενικός Ιατρός τους ασθενείς με ΧΑΠ σε ειδικό Πνευμονολόγο σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες; 

Στα πλαίσια του πρόσφατα περατωμένου έργου, χρηματοδοτημένου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, «Ανάπτυξη 13 Κατευθυνήριων Οδηγιών Γενικής Ιατρικής για τη διαχείριση των πιο συχνών νοσημάτων και καταστάσεων υγείας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας» με επιστημονικό υπεύθυνο τον κ. Χρήστο Λιονή, Καθηγητή Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Πανεπιστημίου Κρήτης, αναπτύχθηκαν και «Κατευθυντήριες Οδηγίες για τη διαχείριση της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας στην ΠΦΥ». Συντονίστρια της ομάδας ανασκόπησης ήταν η Γενική Ιατρός κ. Ιωάννα Τσιλιγιάννη, που παράλληλα είναι η Board Director του Παγκόσμιου Δικτύου για τα Αναπνευστικά Νοσήματα στην ΠΦΥ (IPCRG, International Primary Care Respiratory Group) και η Πρόεδρος του Παγκόσμιου Συνεδρίου που διοργανώθηκε από το IPCRG στην Αθήνα τον Ιούνιο του 2014. Στη σύνθεση της ομάδας ομοφωνίας περιλαμβάνονταν δυο εκπρόσωποι της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), μέλη της Ομάδας ΧΑΠ της ΕΠΕ, οι Πνευμονολόγοι κ.κ. Χειλάς και Μιχαηλίδης. Οι οδηγίες διερευνούν ανάμεσα στα άλλα και το πότε θα πρέπει να παραπέμπεται ο ασθενής με ΧΑΠ σε εξειδικευμένο ιατρό- πνευμονολόγο και συστήνουν «να γίνεται παραπομπή των ασθενών με ΧΑΠ σε εξειδικευμένο ιατρό ανεξαρτήτως του σταδίου της νόσου, όταν υπάρχει κλινική ένδειξη (διαγνωστική αβεβαιότητα, ταχύτερη έκπτωση του FEV1, αξιολόγηση ανάγκης έναρξης οξυγονοθεραπείας, έναρξη συμπτωμάτων σε ασθενείς κάτω των 40 ετών ή οικογενειακό ιστορικό ανεπάρκειας άλφα 1-αντιθρυψίνης κ.ά. ) Σύσταση 39». Στην περεταίρω ανάλυση της σύστασης αναφέρεται πως «η γνώμη ειδικού μπορεί να είναι χρήσιμη σε οποιοδήποτε στάδιο της νόσου. Παραπομπή του ασθενή μπορεί να γίνει για τη διάγνωση της νόσου, τον αποκλεισμό άλλης παθολογίας, τον καθησυχασμό του ασθενή, την ενίσχυση της προσπάθειας διακοπής καπνίσματος, τη βελτιστοποίηση του θεραπευτικού σχήματος ή την εκτίμηση της ανάγκης πιο πολύπλοκων και δαπανηρών θεραπειών σε περιπτώσεις ασθενών με σοβαρού σταδίου ΧΑΠ» 

Η σύσταση αυτή είναι σε απόλυτη συμφωνία με το διατυπωμένο από το 2004 consensus της κοινής ομάδας εργασίας των American Thoracic Society και European Respiratory Society για τη διάγνωση και τη θεραπεία των ασθενών με ΧΑΠ (Standards for the diagnosis and treatment of patients with COPD: a summary of the ATS/ERS position paper. Eur Respir J 2004; 23: 932–946) «η παραπομπή ασθενών με ΧΑΠ σε ειδικό πνευμονολόγο συστήνεται σε ασθενείς με τα ακόλουθα: έναρξη της νόσου σε ηλικία κάτω των 40 ετών, συχνές παροξύνσεις (2 ή περισσότερες το έτος) παρά την επαρκή θεραπευτική αγωγή, ταχέως επιδεινούμενη πορεία νόσου (πτώση στο FEV1, προοδευτική δύσπνοια, ελαττωμένη ανοχή σε άσκηση, ακούσια απώλεια βάρους, σοβαρή ΧΑΠ (FEV1< 50% προβλεπόμενου) παρά την κατάλληλη αγωγή, ανάγκη για χειρουργική αντιμετώπιση ΧΑΠ, και σε αντίστοιχη εξειδικευμένη φροντίδα επί εμφάνισης συνοσηροτήτων (οστεοπόρωσης, καρδιακής ανεπάρκειας, βρογχιεκτασιών, καρκίνου πνεύμονος)» 

Συμπερασματικά η διαχείριση της ΧΑΠ σε μεγάλο βαθμό πραγματοποιείται στην ΠΦΥ! 

Μπορούν και/ ή πρέπει οι Γενικοί Γιατροί να διενεργούν Σπιρομετρήσεις; 

Μεγάλη συζήτηση υπάρχει στη χώρα μας για το αν πρέπει οι Γενικοί/ Οικογενειακοί Γιατροί να εκτελούν σπιρομετρήσεις. Σύμφωνα με τη βίβλο της ΧΑΠ- τις αναθεωρημένες το 2014 οδηγίες της GOLD (Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease)- Global Strategy for the Diagnosis, Management and Prevention of COPD, «η σπιρομέτρηση, είναι εφικτή με καλές ποιοτικά μετρήσεις σε κάθε είδους δομή υπηρεσιών υγείας και θα πρέπει να είναι προσβάσιμη σε όλους τους επαγγελματίες υγείας που φροντίζουν ασθενείς με ΧΑΠ». 

Η διάγνωση της ΧΑΠ είναι κλινική διάγνωση, που πρέπει να βασίζεται στη προσεκτική λήψη ιστορικού, στην παρουσία συμπτωμάτων και στην διαπίστωση της απόφραξης των αεραγωγών. Οι διεθνείς οδηγίες GOLD της ΧΑΠ καθώς και οι κατά τόπους εθνικές οδηγίες συστήνουν τη «σπιρομέτρηση ως το gold standard για την ακριβή και με επαναληψιμότητα, μέτρηση της πνευμονικής λειτουργίας». Στοιχεία δείχνουν πως όταν η διάγνωση της ΧΑΠ επιβεβαιώνεται με σπιρομέτρηση, οι γιατροί ξεκινούν περισσότερο κατάλληλες αγωγές. 

Σύμφωνα με το GOLD Spirometry Guide- 2010 Update (http://www.goldcopd.org/other-resources-gold-spirometry-guide.html), «παρόλο που η χρήση του σπιρόμετρου στην ΠΦΥ αυξάνεται παγκόσμια, σε μερικές χώρες η χρήση τους είναι ακόμα φτωχή. Στις χώρες που η σπιρομέτρηση χρησιμοποιείται ευρύτερα στην ΠΦΥ υπάρχουν ανησυχίες για την τεχνική ικανότητα των επαγγελματιών της ΠΦΥ να πραγματοποιούν τη σπιρομέτρηση και να ερμηνεύουν τα αποτελέσματα. Πολλοί από τους γιατρούς, τις νοσηλεύτριες και τους άλλους επαγγελματίες υγείας στην ΠΦΥ είχαν περιορισμένη τυπική εκπαίδευση στη σπιρομέτρηση. Αρκετά πιστοποιημένα προγράμματα εκπαίδευσης στη σπιρομέτρηση εμφανίζονται, αλλά αυτά δυνατόν να είναι χρονοβόρα και δαπανηρά. Πολλοί γιατροί ΠΦΥ εμφανίζονται αναποφάσιστοι στο να αγοράσουν ένα σπιρόμετρο, λόγων αμφιβολιών τους για τη σωστή πραγματοποίηση και ερμηνεία της σπιρομέτρησης. Παρόλα αυτά επιδημιολογικά στοιχεία συνηγορούν πως τόσο η καθυστερημένη διάγνωση, όσο και η υποδιάγνωση της ΧΑΠ είναι συχνές- προβλήματα που η πιο ευρεία χρήση της σπιρομέτρησης θα βοηθούσε να αντιμετωπιστούν. 

Υπάρχει λοιπόν μια σημαντική ανάγκη να 

· ενθαρρυνθεί η χρήση της σπιρομέτρησης στην ΠΦΥ

· γίνει κατανοητή η σημασία της σπιρομέτρησης στη διαχείριση της ΧΑΠ

· δοθούν πληροφορίες για το πώς πραγματοποιείται σωστά η σπιρομέτρηση

· γίνει κατανοητή η ερμηνεία των αποτελεσμάτων της σπιρομέτρησης»


Στον οδηγό αυτό δίνονται και συστάσεις για το πότε πρέπει να παραπέμπονται οι ασθενείς από τους ιατρούς της ΠΦΥ, που εκτελούν τον αρχικό σπιρομετρικό έλεγχο, για περεταίρω έλεγχο της αναπνευστικής λειτουργίας τους. «Πολλοί γιατροί δεν έχουν το χρόνο να πραγματοποιούν οι ίδιοι τη σπιρομέτρηση και η νοσηλεύτρια- βοηθός τους δυνατόν να αναλαμβάνει τη διενέργεια της. Κάποιες μελέτες δείχνουν πως η πρακτική αυτή δυνατόν να οδηγεί σε ανώτερα αποτελέσματα. Όταν η σπιρομέτρηση είναι ανώμαλη, άλλα όχι διαγνωστική ή αν η δοκιμασία δεν εμφανίζει επαναληψημότητα, είναι προτιμότερο οι ασθενείς να παραπέμπονται σε ειδικό ιατρό ή ειδικό εργαστήριο, για βέλτιστη απόδοση και ερμηνεία της σπιρομέτρησης. Μια περιοριστικού ή μια μικτού αποφρακτικού- περιοριστικού τύπου διαταραχή σχεδόν πάντα απαιτεί έναν πιο πλήρη έλεγχο πνευμονικής λειτουργίας πριν τεθεί η τελική διάγνωση».

Πρέπει να γίνει καθολική συνείδηση πως ο Γενικός/ Οικογενειακός Γιατρός είναι ο γιατρός που έχει εξειδικευτεί στη διαχείριση των συνήθων χρόνιων νοσημάτων, πάντα σε αγαστή συνεργασία με τους αντίστοιχους ειδικούς, όταν συντρέχει λόγος. Η ιδιότητα του αυτή, στην σύγχρονη εποχή της γήρανσης του πληθυσμού και της πολύ, συν- νοσηρότητας, έχει αναγάγει τον Γενικό/ Οικογενειακό Γιατρό σε θεμέλιο λίθο όλων των συστημάτων υγείας, καθώς επιτυγχάνει καλύτερα αποτελέσματα υγείας με ταυτόχρονα χαμηλότερες δαπάνες. Για αυτό και η εισαγωγή του θεσμού του οικογενειακού γιατρού αποτελεί πρωταρχική κυβερνητική πολιτική στην τρέχουσα αναμόρφωση του συστήματος υγείας. 

Σας καλούμε να λάβετε σοβαρά υπόψη τα ανωτέρω και να ανακαλέσετε τις καταγγελίες σας. 

Για το Δ.Σ. 

Ο Πρόεδρος               Ο Γενικός Γραμματέας

Ανάργυρος Μαριόλης  Ευάγγελος Φραγκούλης

29 σχόλια:

  1. Απο ποτέ συνάδελφοι γενικοί ιατροί μπορείτε να διαχειριστείτε την ΧΑΠ που την μάθατε και μην κοιτάτε τι κάνουν στην Ευρώπη γιατί αν ρωτήσεις στην Αγγλία και άλλες χώρες που είναι οι γενικοί ιατροί κουμανταδόροι; της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας οι ασθενείς πληρώνουν τους ειδικού ιατρούς όπου υπάρχουν και οποίοι έχουν λεφτά.Αλλοιμονο αν πάρετε την ΧΑΠ στα χέρια σας .
    Καλά είναι να ασχολείστε με ότι έχετε εκπαιδευτεί και όχι με ασθένειες που δεν έχετε ποτέ στην ειδίκευση σας αγγίξει.
    Με πολύ συμπάθεια ένας ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ που μετά απο 20 χρόνια εμπειρίας ακόμα μαθαίνω την ΧΑΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για την δικη σου καθηστερηση ....θα την πληρωσουμε ολοι μαζι? περιμεναμε 20 χρονια ...φτανει πια. θα παρουμε την ΧΑΠ στα χερια μας, και θα την οδηγήσουμε μακρια σας....

      Διαγραφή
    2. Ρε δεν πάτε να κουρευτείτε λέω εγώ άσχετοι τζιπίδες?Κάντε κανένα ιατρικό φάκελο της προκοπής γιατι μέχρι εκεί ,μπορείτε να πάτε..Ουτε ΧΑΠ γνωρίζετε ζοντόβολα ούτε άσθμα ούτε καν ακτινογραφίες θώρακος ξέρετε να διαβάζετε, Η τεμπελιά σε όλο της το μεγαλείο...Μην τα ξαναλέμε ξανα και ξανά..Αλλα΄γιατί προσπαθείτε να αποδείξετε ότι κάτι είστε,αφού οι ίδιοι οι ασθενείς που σας επισκέφτονται σας εγκαταλείπουν χειρότερα απ'οτι ήρθαν..ΑΣΧΕΤΟΙ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΤΕ,,Η Πνευμονολογία είναι ειδικότητα..Η Γενική ιατρική είναι ΠΑΣΑΛΗΜΑ

      Διαγραφή
    3. και μόνο η δική σου απάντηση φτάνει για να δουμε όλοι τί καταρτηση έχετε οι περισσότεροι από εσας...δυστυχώς είστε η έμπρακτη απόδειξη του ρητού "η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας"....δεν σας ακυρώνουν οι ειδικοί ιατροί λοιπόν.. μονοι σας ακυρώνεστε..

      Διαγραφή
    4. Αντε και του χρονου με την ISIS ,να κοβετε λαιμους γενικων ιατρων για να σωσετε τους ελληνες ασθενείς, από τους αμαθεις (απιστους), αλαζόνες κλπ ολους οσους τολμουν να αντιταχθουν στον αλλαχ και στον πνευμονολογο του......ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΑ.

      Διαγραφή
    5. οχι να σας αφησουμε καλυτερα να πουλατε φουμαρα και μεταξωτες κορδελες στους ασθενεις οτι ταχα εχετε καταρτηση και να τους κανετε πειραματοζωα βαζοντας φαρμακα που δεν εχετε καν την συνειδηση να κατσετε να διαβασετε τις οδηγιες! εστω και τωρα!

      Διαγραφή
    6. ΒΛΕΠΩ ΟΤΙ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ (ΚΑΙ ΚΑΛΑ) ΤΟΥ CORECT... NA ΚΟΨΟΥΜΕ ΚΑΙ ΛΑΙΜΟΥΣ. ΛΥΠΑΜΑΙ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΣΟΥ ΡΕ ΑΥΘΕΝΤΙΑ ΤΗΣ ΣΑΧΛΑΜΑΡΑΣ!

      Διαγραφή
    7. Μη τους λυπάσαι, να χαρείς. ..άσε τους στην τύχη τους και μην ασχοληθείς μαζί τους...μπας και γλυτώσουν. ..

      Διαγραφή
  2. Συμφωνώ απόλυτα.Όταν υπάρχουν Γιατροί Γενικής Ιατρικής στη ΠΦΥ είναι περιττές οι άλλες ειδικότητες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δυστυχως απο την στιγμη που ο Γενικος Ιατρος δεν ειναι ο υπευθυνος οικογενειακος Ιατρος οπως συμβαινει στην Γερμανια και στην Μεγαλη Βρετανια και υπαρχει η ελευθερη επιλογη ειδικου Ιατρου απο τον ασθενη ,καθως ο ΕΟΠΥΥ εχει εμμισθες συμβασεις στην πρωτοβαθμια περιθαλψη με ολες τις ειδικοτητες, μοιραια ο ρολος του Γενικου ειναι πολυ υποβαθμισμενος και περιοριζεται σε απλη συνταγογραφηση κυριως αντιγραφών αλλων ειδικων και απλες ιατρικες πραξεις περιορισμενης ευθυνης.Η αντιδραση επρεπε να εχει γινει πολυ πιο νωρις οταν ο Κος Γεωργιαδης σε συνεπικουρια με τον ΠΙΣ αποφασιζε για την πρωτοβαθμια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΟΤΑΝ ΚΑΙ ΕΦΟΣΟΝ ΑΠΟΚΤΗΣΕΤΕ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ, ΕΑΝ ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΕΤΕ ΘΑ ΞΕΚΑΒΑΛΗΣΕΤΕ ΤΟ ΚΑΛΑΜΙ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΚΑΒΑΛΗΣΕΙ ΟΛΟΙ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΘΑ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΠΟΣΟ ΔΙΚΙΟ ΕΧΕΙ Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΕ ΠΡΙΝ. ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΤΕ ΣΤΗΝ ΑΓΝΟΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΝΑ ΤΡΕΦΕΣΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΑΖΟΝΕΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΣΤΑ ΙΑΤΡΕΙΑ ΜΑΣ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΣΑΣ ΚΑΤΑΡΤΗΣΗΣ.. ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΣΤΟΥΣ ΦΟΥΚΑΡΑΔΕΣ ΠΟΥ ΠΕΦΤΟΥΝ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ! ΑΝΤΕ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΚΑΝΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΙ ΜΗ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΑΖΕΤΕ ΝΑ ΣΑΣ ΘΥΜΗΣΟΥΜΕ ΠΟΥ ΚΑΝΑΤΕ ΕΞΙΔΕΙΚΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΑΣ: ΟΠΟΥ ΚΑΝΑΤΕ ΚΑΙ ΣΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ! ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΣΤΑ ΚΥΛΙΚΕΙΑ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΜΕ ΚΑΦΕ ΚΑΙ ΥΦΟΣ.. ΑΝΤΕ ΣΟΒΑΡΕΥΤΕΙΤΕ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΝΑ ΚΟΡΟΙΔΕΥΕΤΕ ΚΑΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΥΣ! ΑΣΧΕΤΟΙ. Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΣΑΣ ΠΕΦΤΕΙ ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΕΙΣΤΕ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ.. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΕΝΙΚΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΠΟΥ ΤΟΥ ΕΧΕΤΕ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ ΣΑΣ ΣΥΝΕΧΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΣΑΣ ΠΕΙ ΠΩΣ ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΟΠΩΣ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΣΑΣ ΤΗΝ ΜΙΑ ΓΙΑ ΧΑΠ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΓΙΑ ΑΣΘΜΑ ΚΑΙ ΟΤΙ ΠΙΑΣΕΙ...ΔΕΝ ΞΕΡΕΤΕ ΠΟΥ ΣΑΣ ΠΑΝΕ ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΑΛΑΖΟΝΕΙΑ ΟΥΤΕ ΘΑ ΤΟ ΔΕΙΤΕ ΟΥΤΕ ΘΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΠΟΤΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ίδια απάντηση με πολιτικού προ έτους στην Βουλή. ..Συγγενής? Στα μυαλά Ίσως?

      Διαγραφή
  5. Να ναι καλα οι καθηγηταδες, που σας αβανταρησαν καλα ωστε να τσαλαβουτατε οχι μονο στη ΧΑΠ αλλα σε ολες τις ειδικοτητες.....Γιατι δεν εχετε επανδρωσει τα περιφερικα ιατρεια, και τα αγροτικα και εχετε κατσικωθει στα αστικα κεντρα? Ποσο βυσμα και ισχυρο συνδικαλισμο εχετε, αναμφισβητητα ειναι μια πραγματικοτητα.
    Αλλα, σιγουρα εχετε το μεριδιο σας στη φροντιδα ασθενων με ΧΑΠ, αλλα ουτε τον πρωτο ουτε τον τελευταιο λογο, τον οποιο τον εχουν αναγκαστικα οι Πνευμονολογοι.
    Ερχεται ασθενης στο ιατρειο με συμπτωματα λοιμωξης του αναπνευστικου, ο θα τον εβαζα στις εξαιρεσεις, Γενικος Οικογενειακος γιατραρα κατα πολλους στη περιοχη και αυτοδιαφημιζει συνεχως τη χωρα που σπουδασε, δινει αγωγη για ασθμα, ο αλλος ο Παθολογος, εξειδικευμενος σε αλλο βορειο νησι, δινει αγωγη για ΧΑΠ....ε λοιπον, αντι να αρχισω τα καντηλια, και τους αφορισμους, οσο και αν ντροπιαστικα επρεπε να κοψω τις κορτιζονες που γραφετε αρκετοι με το τσουβαλι, ο ασθενης πηρε βρογχοδιασταλτικη και αντιβιωτικη αγωγη, και καταλαβε, γιατι και ο Γερμανος, και ο καθε πολιτης της κατακαημενης αυτης χωρας θελει τον Πνευμονολογο του....
    Οταν θα παψω να βλεπω Βεντουρι μασκες, σε ασθενεις που δε το χρειαζονται γιατι τσαλαβουτουσε ο επι χρονια Παθολογος τους στα αναπνευστικα....και γενικα, οταν θα μαζευτειτε λιγο οι Γενικοι Ιατροι και οι Παθολογοι, που τα ιατρεια σας ζουν σχεδον αποκλειστικα απο τις λοιμωξεις το χειμωνα, ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΡΟΥΜΕ...αλλα εμεις ειμαστε για τα πιο δυσκολα....ασχοληθειτε με τη ΧΑΠ, μακαρι, για να μη βλεπουμε να κορτιζονιαζετε ασυστολα τις γυναικες και τα παιδακια με το παραμικρο κρυολογημα, και εκπαιδευτειτε...αλλα μη φοβαστε να παραπεμψετε τα περιστατικα σας για ρυθμιση και ελεγχο εστω 1-2 φορες το χρονο, δε θα σας παρουμε τα πελατακια οπως καποιος απο σας ειχε πει σε ανυποπτο χρονο.
    Το εμποδιο για το νοσοκομειο και για την εξαρση της ΧΑΠ, ειναι η παραπομπη απο σας 1-2 φορες το χρονο, τουλαχιστον σε ειδικο πνευμονολογο για ελεγχο του ασθενους. Σας εχει πιασει ομως μανια καταδιωξεως, και βασικα το μονο που πετυχαινετε ειναι να καταληγουν στα επειγοντα, ολο και περισσοτερες εξαρσεις, με δυσθεωρητο κοστος για τον ασθενη τους δικους του και την υγεια γενικοτερα.
    Παρα τη κριση, εμεις οι Πνευμονολογοι, σας θελαμε συμμαχους στον τακτικο ελεγχο της ΧΑΠ, ωστε κι εμεις να αφοσιωθουμε σε πιο δυσκολα κομματια της Πνευμονολογιας που ειναι τωρα αβατα και πολλοι δε τολμουν η δεν εχουν τα κουραγια να ασχοληθουν. Αντ αυτου, ο συνδικαλισμος σας, και η επιθετικοτητα σας, δικαιολογημενη γιατι βαλλεστε απο παντου ως αχρηστοι, που δεν ειναι ετσι, πριν θυμωσετε ανεπανορθωτα με τους ασθενεις που μας χρειαζονται και εμας, θυμηθειτε την υπερτατη αξια στην Υγεια, της αγαστης συνεργασιας των ειδικοτητων.
    Συγχωρηστε οσους σας τα χωνουν, ισως γιατι εχουν δει αρκετους Γενικους να ειναι οτι να ναι, και μη το κανετε οχι απλα για τη φουκαριαρα τη μανα σας, αλλα και για καθε ταλαιπωρο ασθενη. Μη συνεχιζετε να τους αποκοπτετε απο τον Πνευμονολογο τους, οσους εχουν αναπνευστικα προβληματα....ειναι κριμα απο το θεο....Παρτε μια βαθια ανασα, και σκεφθειτε πολυ καλα πριν συνεχισετε το ιδιο βιολι με το να μη παραπεμπετε ποτε αναπνευστικο ασθενη σε πνευμονολογο, και για πανω απο ετος μαλιστα.Ειναι ανεπιτρεπτο, και επικινδυνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δηλαδή εμείς οι καρδιολογοι που κάναμε 2 χρόνια παθολογία αμιγώς γιατί δεν μπορούμε να συνταγογραφουμε παθολογικα σκευάσματα όταν εσείς με ελάχιστο χρόνο καρδιολογιας δικαιουστε να συνταγογραφείτε καρδιολογικά;;;
    Μήπως πρέπει να ξεκαβαλήσετε το καλάμι;
    Με εκτίμηση στον γενικό ιατρός που ξέρει τα όρια του και με καμιά εκτίμηση στον γενικό ιατρός τον ξερόλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΠΕΙΣΩ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ ΟΤΙ ΚΑΝΕΙ ΛΑΘΟΣ Ο ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ? ΠΟΥ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΗΚΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ? ΟΧΙ ! ΑΛΛΑ ΜΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΡΥΘΜΙΣΩ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ ΤΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΩ? ΑΚΥΡΩΝΕΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ?ΟΧΙ ! ΕΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΚΥΡΩΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΕΜΕΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΣΘΕΝΗΣ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ....ΒΟΡΑ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΞΕΣΚΙΣΜΑ .ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΠΟΙΟΣ ΤΟΝ ΦΡΟΝΤΙΖΕΙ ΚΑΙ ΑΝ ΤΕΛΙΚΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΝ ΦΡΟΝΤΙΣΟΥΜΕ.

      Διαγραφή
    2. ΟΧΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΕΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑΤΙ΄
      ΣΤΟΝ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟ ΑΣΘΕΝΗ ΣΥΝΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΑΠ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΕΣΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΕΛΕΓΞΕΙΣ.
      ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΤΕ.
      ΚΑΙ ΕΝΑ ΠΑΡΑΠΟΝΟ-ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ [οπως θελεις πεστο]
      ΕΙΜΑΙ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ 25 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ ΓΕΝΙΚΟΙ ΙΑΤΡΟΙ, Ε ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΝΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΜΟΥ ΤΗΛΕΦΩΝΗΣΕ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΗ ΜΟΥ ΠΟΥ ΣΤΡΑΒΩΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΞΕΡΟΥΝ ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ:

      Διαγραφή
    3. ΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 'Η ΜΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ? ΠΑΝΤΩΣ ΑΠΟ ΤΙΣ Κ.ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΕΝ ΟΡΙΖΕΤΑΙ ΩΣ ΠΡΩΤΑ Ο ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ. Αλλα το να μην μπορεις να συννενοηθεις είναι πρόβλημα ,χρειαζεται όμως να προσπαθησουν μαζι! Παντως εδώ τετοιο πρόβλημα δεν υφισταται. Το να κανεις πρωτοβαθμια δεν είναι θεληματα, αλλα και όταν κανεις πρωτοβαθμια σαν καρδιολόγος ,δεν σε κανει ειδικο στην πρωτοβαθμια!

      Διαγραφή
  7. Θα παρετε αυτο που σας αξιζει λαμογιακια και οσο για την Γερμανια ποιος σας ειπε οτι υπαρχει ο θεσμος του οικογενειακου οπως εσεις τον θελετε ελευθερη επιλογη ιατρου στον ΕΟΠΥΥ υπαρχει στην Γερμανια.Μθετε πρωτα να επιλεγετε αντιβιωση και μετα ελατε να ασχολειθειτε με την ΧΑΠ.
    Εχετε γεμισει τους αγροτες φαρμακα λογω ποιος ξερει γιατι και τωρα θα το παιξαιτε σωτηρες της ιατρικης στην Ελλαδα.ΦΡΟΝΙΜΑααααααα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΤΕΛΙΚΑ,ΟΠΟΙΟΣ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΕ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ,ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΙΛΟΤΟΣ.....
    ( Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΙΑΤΡΟΥ,ΔΕΝ ΤΟΝ ΧΡΗΖΕΙ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ?Μια τυροπιτα και ενα καφε γρηγορα πανω στη παθολογικη ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΑΚΟΜΑ ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΑ ΑΚΡΙΤΙΚΑ ΝΗΣΙΑ ΟΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΟΤΙ ΘΕΛΕΤΕ ΓΙΑΤΡΟΥΔΑΡΕΣ.
    ΑΝΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΑΣ ΣΤΕΙΛΟΥΝ ΚΑΝΑ ΓΕΝΙΚΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Όταν σας έδιναν τις άδειες μέσα στα αστικά κέντρα δεν κριτικάρατε το σύστημα. ..Τώρα που σας ζητά γραπτές εξηγήσεις γιατί διαμαρτυρίες? Έχετε τίποτα να κρύψετε? Ο ΕΟΠΥΥ ρώτησε,δικαίωμα του. Δεν έχετε απαντήσεις ή μήπως βλέπετε οτι σας κατάλαβαν πλέον?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. αντε καντε τα κουμαντα σας με τις εταιριες ποσα λεφτα θα σας βαλουν στα πρακτορεια και ποσα ευρω δινει το κομματι και αφηστε την πραγματικη ιατρικη στους πραγματικους γιατρους, κοπροσκυλα συνταγογραφοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. μη λεμε παλι τα ιδια ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ. Οταν λεμε σε ολους, ακομα και σε εσας κυριοι γενικοι ιατροι του συστηματος. Πρεπει καποτε να μαθετε οτι υπαρχουν και υποχρεωσεις εκτος απο προνομια. Μεχρι τωρα μονο προνομια ειχατε και μαθατε να μη σταματατε πουθενα. Αποκτησατε την ειδεχθη νοοτροπια του κακως νοουμενου συνδικαλισμου, εκεινου που προωθει τα συμφεροντα της "παραταξης" ακομα και αν αυτα ειναι επιζημια ή αδικα για του λοιπους. Εισαστε πρωτοι που υπερασπιζεστε την ομαδα σας και δεν σας ακολουθει καμια αλλη ειδικοτητα, οχι τουλαχιστον σε τετοιο βαθμο. Εμεις οι υπολοιποι σας ξερουμε γιατι ειμαστε ιατροι και γνωριζουμε εκ των εσω τους τροπους και τις σκοπιμότητες που σας εβαλαν σε αυτη την θεση. Οχι ομως και οι ασθενεις.Δεν μπορω να πω το ιδιο για το συστημα, νομιζω οτι ξερουν οι αρμοδιοι απο καιρο τί παρτυ γινοταν στην υγεια και απο πού, απλα δεν τους ενδιεφερε.... οσο οι αγελαδες ηταν παχιες... τωρα που πρεπει ομως να συμμαζευτουμε γιατι τελειωσαν τα αστεια, θα υποστειτε ολοι σας εκεινο που πρεπει να γινει-και θα γινει - σε ολους τους φορεις: ΕΛΕΓΧΟ!!! το καταλαβαινω πως σε πολλους δεν αρεσει γιατι θα ξεβολευτουν και θα φανει το μεγεθος της λαμογιας, αλλά στην τελικη, οταν σε αυτη την χωρα πληρωνουν τα σπασμενα και ανθρωποι που δεν φταινε, οπως οι φουκαραδες ασθενεις, ειναι τουλαχιστον δικαιο να ξεμπροστιαστουν και να πληρωσουν και αυτοι που συμμετειχαν στα παρτι...μη προσπαθειτε λοιπον να εξηγησετε επιστημονικα δεδομενα γιατι ταχα θιγεται η επιστημονικη σας υποσταση. Εδω μιλαμε για έλεγχο και συμμορφωση με τους νόμους. Δεν συμφωνειτε? εκτίθεστε... εσεις η ομαδα σας και συνδικαλισμος σας. Εφοσον ολα γινονται με βαση την νομιμοτητα δεν εχετε τιποτα να δικαιολογησετε, αρα η ανακοινωση σας περιττη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. οι γενικοι γιατροι σαφως και θαπρεπε να συνταγογραφουν φαρμακα ολων των ειδικοτητων για θεραπεια πρωτης γραμμης και μαλιστα σκευασματα χαμηλου κοστους. αυτο συνεπαγεται απο τη συντομη με διαφορες ειδικοτητες επαφη κατα την εκπαιδευση τους. απο κει και περα θαπρεπει να συνταγογραφουν βασει γνωματευσεων ειδικων. δυστυχως σημερα παρατηρειται το φαινομενο να λαμβανουν πρωτοβουλια και να συνταγογραφουν για πολυ ειδικα νοσηματα π.χ ψυχωσεις, σχιζοφρενεια, ψωριαση, χαπν κ.α δινοντας θεραπειες υψηλου κοστους, χωρις να ειναι απολυτα γνωστες του χειρισμου αυτων των σοβαρων νοσηματων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΡΕΒΛΩΣΗ. Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΡΩΣΤΟ , Η ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΟΣΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΝΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΩΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ ΠΟΥ ΠΑΡΕΧΕΙ Η ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΗ ΣΑΥΤΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. ΕΠΕΙΔΗ ΟΜΩΣ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΣΑΝ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΟΥΝ ΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΥΠΕΡΒΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΣ. ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΧΑΠΝ ΜΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΗΤΑΝ Η ΑΙΤΙΑ ΝΑΝΟΙΞΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ , Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΕΙΣΠΝΟΗΣ ΑΠΑΙΤΕΙ ΕΙΔΙΚΗ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ. ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ ΛΟΙΠΟΝ Η ΑΠΛΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ. ΕΠΙΣΗΣ ΠΑΡΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΥΨΗΛΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΤΗΣ ΧΑΠΝ ΣΕ ΑΠΛΕΣ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ , ΑΝΕΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΜΙΑΣ ΙΩΣΕΩΣ ΣΤΑ 100 ΕΥΡΩ ΠΕΡΙΠΟΥ. Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΕΠΙΤΑΓΗ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΟΤΑΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΝΑ ΣΤΟΧΕΥΕΙ ΣΤΟ ΚΟΣΤΟΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΜΕΓΑΛΟ ΑΡΙΘΜΟ ΓΕΝΙΚΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ. ΣΕ ΧΑΛΕΠΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ ΠΡΩΤΑ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΑ ΣΥΝΤΕΧΝΙΑΚΑ ΜΑΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ. ΚΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ, Η ΣΩΣΤΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΓΝΩΣΗ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Επιγραφή (Ταμπελα) έξω από βεραντα ιατρείου γενικού ιατρού:

    ΧΑΠ-ΥΠΕΡΤΑΣΗ-ΤΡΑΥΜΑ-ΣΔ-ΔΥΣΛΙΠΙΔΑΙΜΙΑ-και καμια εικοσαρια ακομα που δεν θυμαμαι...
    Πρεπει να στεναχωρεθηκε που η βεραντα του χωραγε μονο τοσα και δεν του εδωσαν και κανενα γηπεδο να κανει αναρτησεις γυρω γυρω να χωρεσει οσα μπορει να ελεξει...

    Τελικα ρε σεις αυτος δεν ειναι ιατρος...ο χουντινι πρεπει να ειναι

    ΑπάντησηΔιαγραφή