Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Φόβοι για υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης στο α' τετράμηνο του 2015 και αύξηση του clawback



Φόβοι ότι θα σημειωθεί σημαντική υπέρβαση στη φαρμακευτική δαπάνη το πρώτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους εκφράζουν παράγοντες της φαρμακοβιομηχανίας.

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Μάλιστα, προς επίρρωσιν της κατάστασης αυτής, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το clawback που έφθασε στα αυτιά τους πως θα καταβάλουν για το πρώτο τετράμηνο του 2015 ανέρχεται σε 110 εκατ. ευρώ, ποσό δραματικά υψηλό, εάν λάβει κάποιος υπ' όψιν ότι κατά την περσινή χρονιά (2014) το συνολικό clawback που πλήρωσαν όλες οι φαρμακοβιομηχανίες ανήλθε σε 202 εκατ. ευρώ. Αυτό μεταφράζεται σε μια δαπάνη της τάξης των 776 εκατ. ευρώ για το πρώτο τετράμηνο του 2015, όταν η συνολική φαρμακευτική δαπάνη της χρονιάς ανέρχεται σε 2 δις ευρώ.

Σε περίπτωση που ο αριθμός των 110 εκατ. ευρώ ως clawback είναι πραγματικός, τότε χωρίς υπερβολή αυτό θα είναι μια βραδυφλεγής βόμβα για τις φαρμακοβιομηχανίες, οι οποίες ήδη βιώνουν τη δραματική έλλειψη ρευστότητας και την υπερπροσπάθεια που επιχειρούν για να διατηρήσουν όλες τις θέσεις εργασίας, κόντρα στην ύφεση.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες από το περιβάλλον της διεύθυνσης φαρμάκου του ΕΟΠΥΥ δεν επιβεβαιώνουν το παραπάνω νούμερο των 110 εκατ. ευρώ για καταβολή υπέρβασης της δαπάνης και προσθέτουν ότι προς ώρας στοιχεία υπάρχουν μόνο για το μήνα Ιανουάριο, ενώ φαίνεται ότι η δαπάνη ελέγχεται.

Οι ίδιες πληροφορίες από τον κλάδο του φαρμάκου αναφέρουν ότι η υπέρβαση έχει σημειωθεί διότι αφενός έχουν χαλαρώσει οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και αφετέρου στον προϋπολογισμό έχουν ενταχθεί και οι ανασφάλιστοι. Φυσικά μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε με ακρίβεια τι ποσό απαιτούν οι ανασφάλιστοι αναφορικά με την κάλυψη της φαρμακευτικής τους δαπάνης, ωστόσο πολλές φορές ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός έχει τονίσει ότι η ομάδα αυτή των πολιτών θα έπρεπε να έχει στην διάθεσή της περί τα 350 εκατ. ευρώ. Με την Κοινή υπουργική απόφαση για τους ανασφάλιστους και με το Βιβλιάριο Υγείας που έχει δρομολογήσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, είναι βέβαιο ότι αφενός θα μάθουμε ποιος είναι ο ακριβής αριθμός των ανασφάλιστων πολιτών και αφετέρου θα μπορέσει η κυβέρνηση να χαρτογραφήσει τις πραγματικές τους ανάγκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου