Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Νυστέρι 300 εκατ. ευρώ στις διαγνωστικές εξετάσεις


«Ξαφνικό θάνατο» στις δαπάνες Υγείας για τις διαγνωστικές εξετάσεις στα ιδιωτικά κέντρα προετοιμάζει το υπουργείο Υγείας, σε μια προσπάθεια να εξοικονομηθούν όσο το δυνατό περισσότεροι πόροι για τη στήριξη των δημόσιων δομών περίθαλψης και ειδικότερα των δημόσιων νοσοκομείων που αντιμετωπίζουν και τη μεγαλύτερο έλλειμμα χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Στα σχέδια του υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή είναι να μειώσει στο μισό το κόστος των εξετάσεων που διενεργούνται στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, από τα 600 εκατ. ευρώ που ήταν η περσινή ετήσια δαπάνη, στα 320 εκατ., που είναι και το πλαφόν του ΕΟΠΥΥ για φέτος.

Το πρώτο βήμα για τον περιορισμό του κόστους γίνεται ήδη από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, η οποία προχωρά σε ανακοστολόγηση- «σκούπα» 700 περίπου διαγνωστικών εξετάσεων, για την εξοικονόμηση 40- 50 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον Οργανισμό, είναι προτιμότερο για τους συμβεβλημένους παρόχους διαγνωστικών εξετάσεων να αποζημιώνονται στο 100% των εκτελεσμένων παραπεμπτικών, με έστω μειωμένες τιμές κατά 5% για τη μεγάλη πλειοψηφία των εξετάσεων και μεσοσταθμικά κατά 20% για τις 54 πιο δαπανηρές εξετάσεις βιολογικών υγρών, παρά να καλούνται να επιστρέψουν την υπέρβαση στον κονδύλι των εξετάσεων του ΕΟΠΥΥ μέσω του μηχανισμού αυτόματων επιστροφών του clawback κάθε φορά που ξεφεύγει η δαπάνη. 

Στην ουσία, όπως επισημαίνουν στο Capital.gr επιχειρηματίες από το χώρο των διαγνωστικών κέντρων, αυτό που επιχειρείται από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι το «ψαλίδισμα» των τιμών που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ και όχι η αντιμετώπιση της προκλητής ζήτησης στο κομμάτι των εξετάσεων. Εξάλλου, όπως συμπληρώνουν, η διενέργεια των εξετάσεων από τα ιδιωτικά κέντρα και ο όγκος των εξετάσεων που πραγματοποιούνται δεν μπορούν να αλλάξουν, καθώς οι δημόσιες δομές δεν έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουν άμεσα τους ασφαλισμένους, πόσο μάλλον τώρα που έχουν αναλάβει και τις εξετάσεις των ανασφάλιστων πολιτών.

Από τα 50 εκατ. ευρώ όμως της εξοικονόμησης που θα προέλθει μέχρι τα 300 εκατ. που είναι ο τελικός στόχος, ο δρόμος είναι μακρύς. Πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας λένε πως το υπόλοιπο ποσό θα προέλθει από τις επιτροπές διαπραγμάτευσης tου ΕΟΠΥΥ, αλλά και από την αλλαγή των όρων συνεργασίας με τους παρόχους Υγείας εν γένει.

Όπως τονίζουν όμως τα διαγνωστικά κέντρα, αυτό που απαιτείται είναι να υπάρξει άμεση εφαρμογή των διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων για τον περιορισμό των διαγνωστικών εξετάσεων στις πραγματικές ανάγκες των ασφαλισμένων, συμπληρώνοντας πως ακόμα και σήμερα, οκτώ μήνες μετά την υπουργική απόφαση για την εφαρμογή των συνταγογραφικών οδηγιών και τον αριθμητικό περιορισμό συνταγογράφησης διαγνωστικών εξετάσεων ανά ιατρική ειδικότητα, το μέτρο αυτό ακόμα δεν έχει εφαρμοστεί από το ηλεκτρονικό σύστημα της Η.ΔΙ.ΚΑ. που χειρίζεται την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και την έκδοση παραπεμπτικών για εξετάσεις. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα διαγνωστικά, πρέπει να γίνει άμεσα μία αναμόρφωση του καταλόγου των εξετάσεων, ο οποίος σήμερα περιλαμβάνει αρκετές εξετάσεις οι οποίες σήμερα δεν εκτελούνται λόγω παρωχημένης τεχνολογίας, ενώ άλλες αναφέρονται 2 και 3 φορές με διαφορετικές ονομασίες.

Βίκυ Κουρλιμπίνη
Vicky.kourlibini@capital.gr

5 σχόλια:

  1. ΟΚΤΩ ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΠΕΙ ΦΡΕΝΟ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΟΥΝΤΕΣ.ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΤΟ ΠΟΣΟ ΥΠΕΡΒΑΣΗΣ ΝΑ ΤΟ ΕΠΩΜΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΟΥΝΤΕΣ,ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 150 ΕΚΑΤΟΜΜ ΔΙΑ ΠΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΠΟΥ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΟΥΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ(ΙΔΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ) ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΒΑΡΟΣ ΘΑ ΣΗΚΩΣΟΥΝ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΑΤΑ ΒΑΣΗ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΚΑΤΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ.ΕΚΕΙ ΟΜΩΣ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΕΙ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ,ΚΑΙ ΤΑ ΒΡΙΣΚΕΙ ΜΕΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

      Διαγραφή
  2. Μα πραγματικά είναι άξιο απορίας τι πρέπει να κάνει ένας μικροβιολόγος στις μέρες μας ? Ο ΕΟΠΥΥ τον εκμεταλεύεται όσο μπορεί : του βάζει clwb, reb, μειωμένες τιμές!! πληρώνει ελεγκτική εταιρεία από την τσέπη του !! (και αυτοί που τον ελέγχουν δεν είναι γιατροί !!) - τον πληρώνει όποτε θέλει !! -του παρακρατά το 10% και δεν του το επιστρέφει !! - δεν περιορίζεται η συνταγογράφηση των κλινικών , είναι υποχρεωμένος να εκτελέσει το παραπεμπτικό και τις παραπάνω εξετάσεις τις χρεώνεται ο ίδιος!! Δεν έχει κάπου να απευθυνθεί υπεύθυνα όλες οι ερωτήσεις μετά από εκατό τηλ δεν ξέρει κανείς να τις απαντήσει ή είναι διαφορετικές οι απαντήσεις!!-Τα συνδικαλιστικά όργανα-ενώσεις απορώ αν υπάρχουν !!- Στο τέλος βρίσκεται να απολογείται ως γιατρός φασόν !! Μα καλά επιτέλους τί συμβαίνει??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πρεπει να γινει κατνοητο οτι ο ΕΟΠΥΥ μπορουσε να μειωσει τον ογκο των εξετασεων αν ηθελε....Οι αλυσιδες εχουν στησει ενα εργοστασιο παραγωγης εξετασεων που βασιζεται στην προκλητη ζητηση...οι ΙΕΕ δεν ελεγχουν ουτε αν εκτελεστηκε το παραπεμπτικο (ή ειναι εικονικο), ουτε αν γραφτηκε μεσα στο ΔΚ, ουτε τιποτα............οι πιστοποιημενοι μη συμβεβλημενοι κλινικοι μπορει να γραφουν οτι τους ερθει ανα 5 ημερες στο ιδιο ΑΜΚΑ νομιμα....................Πρεπει οι μικροβιολογοι, ακτινολογοι κλπ να ενωθουμε ωστε να απαιτησουμε βιωσιμους ορους συνεργασιας.....και επειδη αυτοι δεν θα ερθουν μιας και τα ΔΚ εχουν δοντι και στον Κουρουμπλη............να προχωρησουμε σε μαζικη αποχωρηση και διακοπη εξυπηρετησης του ΕΟΠΥΥ.......(Οι αλυσιδες ας κανουν οτι θελουν ....αν παρουν το ρισκο της αυξησης της εκθεσης στον ΕΟΠΥΥ.....θα υποστουν τις συνεπειες μια πιθανης χρωκοπιας του)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αλήθεια... εκείνη η συνέλευση της ΠΕΕΒΙ ήταν για τις 16/05 του 2015 ή 2016; Τί έγινε ρε παιδιά; Μια ανακοίνωση... μια κουβέντα... μα κάτι τέλος πάντων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή