Κυριακή 31 Μαΐου 2015

Νέα ελληνική αντικαπνιστική ...«πατέντα»


«Και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο» φαίνεται πως επιδιώκει να έχει το Υπουργείο Υγείας και ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, στοχεύοντας σε μια «πρωτότυπη» απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, που παραβαίνει, όμως εθνικούς και κοινοτικούς νόμους...


Ένα νέο αντικαπνιστικό νόμο ετοιμάζει ο Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας Γ. Μπασκόζος, ο οποίος σχεδιάζει κάπνισμα με... ωράριο σε δημόσιους κλειστούς χώρους, εστιατόρια και κέντρα.

Σε μια προσπάθεια που φαίνεται πως στοχεύει στην εφαρμογή μιας κάποιας απαγόρευσης, χωρίς να δυσαρεστήσει την πολυπληθή ομάδα των Ελλήνων καπνιστών, ο κ. Μπασκόζος προσανατολίζεται σε εφαρμογή νέου αντικαπνιστικού νόμου όπου το κάπνισμα θα επιτρέπεται σε συγκεκριμένες ώρες, όπως προκύπτει από δηλώσεις του στην Ημερησία. 

Σε κατ' ιδίαν συζητήσεις ο Γ.Γ., από τις πρώτες ημέρες ανάληψης των καθηκόντων του, δήλωνε υπέρμαχος της απαγόρευσης του καπνίσματος και αποφασισμένος να "κόψει το τσιγάρο στους Έλληνες", αλλά μάλλον διαπίστωσε πως πρέπει να βρεθεί ένας έμμεσος τρόπος...

Η συγκεκριμένη ιδέα, όμως, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ΕΚΕ), που θέτει ένα απλό αλλά βασικό ερώτημα: «Κάπνισμα με ωράριο ή προάσπιση της δημόσιας υγείας;».

Όπως εξηγούν, μια τέτοια πρακτική «ωραρίου» αντιτίθεται, αφενός, με το γράμμα του υπάρχοντος Αντικαπνιστικού Νόμου που προβλέπει την καθολική απαγόρευση καπνού στους κλειστούς δημόσιους χώρους και, αφετέρου, αντιβαίνει και τους Κοινοτικούς Κανονισμούς της καθολικής απαγόρευσης του καπνίσματος και προϊόντων καπνού σε όλους τους κλειστούς/δημόσιους χώρους.

Παράλληλα, ο κ. Μπασκόζος φαίνεται να κινείται σε σαφώς αντίθετη κατεύθυνση από τον Υπουργό του Π. Κουρουμπλή, ο οποίος σε πρόσφατη εκδήλωση της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας είχε δημοσίως υποστηρίξει ότι πρέπει να εφαρμοστεί στο ακέραιο ο υπάρχων αντικαπνιστικός νόμος με την εφαρμογή ειδικών διατάξεων, προς όφελος όλων αλλά και των οικονομικών της υγείας.

«Τελικά, ποια είναι η πολιτική του Υπουργείου Υγείας για το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους; Θα ακολουθήσει το Υπουργείο την εφαρμογή του Νόμου υπό προϋποθέσεις, θα ακολουθήσει μια πολιτική εφαρμογής με πολλά παραθυράκια του νόμου, θα επιστρέψουμε και πάλι σε συνήθειες προ του 2008; Ας αναλογιστούν οι ιθύνοντες του Υπουργείου τις τρομακτικές επιπτώσεις του καπνίσματος στην ανθρώπινη υγεία αλλά και την οικονομική επιβάρυνση που επιφέρει στο σύστημα υγείας», τονίζει η ΕΚΕ, που υπενθυμίζει πως στηρίζει την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους όλη την ημέρα.

«Είναι πράξη πολιτισμού και σεβασμού ο πολίτης να μην είναι αναγκασμένος να εισπνέει τον καπνό και τις επιβλαβείς ουσίες που περιέχει. Η πλήρης απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς χώρους καθίσταται αυτονόητη πράξη της Πολιτείας και περιμένουμε την άρση των εξαγγελιών του Γ. Γραμματέα Δημόσιας Υγείας», καταλήγουν οι Έλληνες καρδιολόγοι.

4 σχόλια:

  1. Η λογικη του να ειμαι παρανομος καταναλωνοντας ενα καθ'ολα νομιμο προιον,θα ειχε καποια λογικη εαν εφαρμοζοταν καθολικα,π.χ.απαγορευση στους δημοσιους χωρους και στα μεσα μαζικης μεταφορας οσων καταναλωνουν σκορδο(προκαλει ασφυξια και λιποθυμικα επεισοδια αμεσα στους μη σκορδοφαγους),απαγορευση κυκλοφοριας σε οσους δεν κανουν μπανιο τουλαχιστον μια φορα το χρονο,'η στις κυριες που ερχονται στα ιατρεια με τα ιδια ρουχα που πριν λιγο τσιγαριζαν κρεμμυδια,απαγορευση των συμβατικων ζαρζαβατικων που ειναι γεματα φυτοφαρμακα,απαγορευση της καταναλωσης νερου πουειναικοκτειλ απαγορευση του φθοριου κ.α.καρκινογονων,απαγορευση του κρεατος και των προιοντων αυτου(αντιβιοτικα,ορμονες,νιτρικα,κ.α.),απαγορευση της προβολης και παρακολουθησης τοξικων για την νοημοσυνη "πρωιναδικων",καθως και των κουτσομπολιων που παραγονται και αιωρουνται στην ατμοσφαιρα μονιμως.Και ο καταλογος οσων κανουν καποιοι που βλαπτουν 'η ενοχλουν τους διπλανους( και η θεραπεια που κατι παντα θα κοστιζει σε καποιον)απλα δεν εχει τελος!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτα που γραφεις ειναι γελοια και φαινεται οτι εισαι τριτοκοσμικος γιατρος που καπνιζει.Δεν αντιλαμβανεσαι η προφανως δεν θελεις να αντιληφθεις οτι το δικαιωμα σου για τσιγαρο σταματα στο δικαιωμα του συμπολιτη σου που δεν επιθυμει να εισπνεει τον καπνο σου.Το σκορδο δεν συγκρινεται με το παθητικο καπνισμα που αποδεδειγμενα σκοτωνει (αληθεια εχεις διαβασει ποτε καμια μελετη) Μπορεις να καπνιζεις οσο θελεις, ειναι αναφαιρετο δικαιωμα σου.Ειναι ομως υποχρεωμενοι οι αλλοι να εισπνεουν τον καπνο σου; Θα μπορουσα να σε δω με συμπαθεια ως εξαρτημενο ατομο που χρειαζεται βοηθεια.Ομως η νοοτροπια του οτι εγω θα κανω οτι μου αρεσει, αδιαφορωντας για τους γυρω μου(μικρα παιδια κλπ), γραφοντας μαλιστα και απιθανα ευφυολογηματα σε κατατασουν στην κατηγορια του ελληναρα μαγκα θεριακλη, κλπ κλπ και αποδεικνυουν το πολυ μα πολυ χαμηλο μορφωτικο και πολιτιστικο σου επιπεδο...Το προβλημα ειναι οτι σαν και σενα ειναι οι περισσοτεροι. Κριμα.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Νομιμο είναι και το μαχαιρι ,μεχρι να αποφασισεις να καρφωσεις καποιον.Το καπνισμα αμμεσα ή εμμεσα μας αφορα ολους, αλλα να γινουν κλειστες λεσχες καπνιστων ,εστιατόρια,μπαρακια κ.ο.κ. είναι κατι λογικο, και αν θελω παω.
    Υ.Γ. συμφωνω για το σκορδο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παιδια μη μαλωνεται,Προτεινω να ψηφισει ο λαος.Εξαλλου ειμαστε στη χωρα της δημοκρατιας και των εκλογων,και οτιδηποτε επιβαλλεται ανωθεν και δια ροπαλου θα ειναι, το λιγοτερο, αντιδημοκρατικο.Ας αφησουμε τους πολιτες να αποφασισουν με δημοκρατικες διαδικασιες και επισημως ,αλλωστε ολοι μας θεωρουμαστε αρκετα ωριμοι και εξυπνοι να ψηφιζουμε για πολυ σοβαροτερα πραγματα (π.χ.κυβερνηση)που επηρεαζουν πολυ περισσοτερο και την δικη μας ζωη και των παιδιων μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή