Κυριακή 17 Μαΐου 2015

Ανακαλούνται οι νέες ασφαλιστικές τιμές, που οδηγούν σε επιβάρυνση των ασφαλισμένων

Σοκ προκάλεσε (και) στο υπουργείο Υγείας η αναπροσαρμογή από την ΗΔΙΚΑ των ασφαλιστικών τιμών σε χιλιάδες φάρμακα, με αποτέλεσμα να προκαλείται μεγάλη αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων.


IATRONET

Την έντονη αντίδραση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, προκάλεσε η δυσμενής για τους ασφαλισμένους αναπροσαρμογή των ασφαλιστικών στα φάρμακα.

Ο κ. Κουρουμπλής έδωσε εντολή να διορθωθεί τη Δευτέρα το “λάθος”, επιρρίπτοντας ευθύνες στις υπηρεσίες που δεν τον ενημέρωσαν.

Όπως αναφέρεται στο Iatronet την Παρασκευή, η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) προχώρησε σε σημαντικές μειώσεις των ασφαλιστικών τιμών σε χιλιάδες φάρμακα.

Αυτό σημαίνει αυξημένες συμμετοχές για τους ασφαλισμένους, οι οποίοι – εκτός της συμμετοχής του 25% - πληρώνουν και τη διαφορά μεταξύ ασφαλιστικής και λιανικής τιμής, η οποία είναι υψηλότερη από την ασφαλιστική.

Η δημοσιοποίηση του θέματος σήμανε “συναγερμό” στο υπουργείο Υγείας και ο γενικός γραμματέας Γιάννης Μπασκόζος φέρεται να ζήτησε έκτακτη σύσκεψη στην Αριστοτέλους μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Υγείας, η αναπροσαρμογή των ασφαλιστικών τιμών έγινε αυτόματα από την ΗΔΙΚΑ, η οποία εφάρμοσε σχετική διάταξη προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας.

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής δήλωσε ότι οι νέες ασφαλιστικές τιμές δεν θα ισχύσουν και εμφανίστηκε έτοιμος να προχωρήσει άμεσα στην προώθηση σχετικής διάταξης, με την οποία θα ακυρώνεται η ισχύουσα.

“Πρόκειται για ένα λάθος, το οποίο θα διορθώσουμε τη Δευτέρα”, τόνισε ο υπουργός Υγείας στο Mega.

Παραδείγματα

Αν ισχύσουν, οι νέες ασφαλιστικές τιμές οδηγούν σε πολύ μεγάλες συμμετοχές στα περισσότερα σκευάσματα που κυκλοφορούν στην αγορά.

Συγκεκριμένο αντιφλεγμονώδες έχει λιανική τιμή 6,70 ευρώ. Η παλαιά ασφαλιστική ήταν 8,22 ευρώ και η νέα 5,02 ευρώ (μείωση 63,75%). Ο ασφαλισμένος πλήρωνε δηλαδή συμμετοχή 2 ευρώ, χωρίς διαφορά λιανικής - ασφαλιστικής. Με τη νέα τιμή, ωστόσο, θα πληρώνει 1,25 ευρώ συμμετοχή συν 1,68 ευρώ τη διαφορά (σύνολο 2,93 ευρώ).

Αντιισταμινικό σκεύασμα έχει λιανική τιμή 5,68 ευρώ. Η παλαιά ασφαλιστική τιμή ήταν 5,02 ευρώ και η νέα 3,68 ευρώ (μείωση 36,41%). Ο ασφαλισμένος πλήρωνε 1,25 ευρώ συμμετοχή και 0,66 ευρώ διαφορά (σύνολο 1,91 ευρώ). Με τη νέα τιμή, θα πληρώνει συμμετοχή 0,92 ευρώ και διαφορά 2 ευρώ (σύνολο 2,92 ευρώ).

Αντιφλεγμονώδες έχει λιανική τιμή 13,61 ευρώ. Η παλαιά ασφαλιστική τιμή ήταν 11,50 ευρώ και η νέα 7,02 (μείωση 63,82%). Ο ασφαλισμένος πλήρωνε 5 ευρώ και τώρα θα πληρώνει 8,34 ευρώ.

Δ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου