Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Η γενική αίματος και της μιας δραχμής τα γιασεμιά



Γράφει ο Σπύρος Μπρίκος

Ιατρός Βιοπαθολόγος

Εκλεγμένο μέλος του Δ.Σ του Ιατρικού Συλλόγου Πρέβεζας 

Στο 1.10 Ευρώ, όσο δηλαδή και η κοστολόγηση μιας γενικής αίματος στο κράτος της Γερμανίας ανέφερε σαν επιχείρημα ο ΕΟΠΥΥ, με τη σύμφωνη πάντα γνώμη του Υπουργείου Υγείας, θέλοντας να δώσει έμφαση στο ότι ο κατάλογος των εργαστηριακών εξετάσεων στην Ελλάδα είναι υπερκοστολογημένος. Με τη γενική αίματος στο " υπέρογκο " ποσό των 2.88 Ευρώ. Τόσο κοστολογείται μια εξέταση μεγάλης ιατρικής βαρύτητα, που προϋποθέτει εμπειρία για να δει ένας ειδικευμένος γιατρός επίχρισμα περιφερικού αίματος στο μικροσκόπιο, κόστος αντιδραστηρίων, σύγχρονο αιματολογικό αναλυτή, ερμηνεία των αποτελεσμάτων, μελέτη, επιστημονική γνώση, και εργατοώρες. 
Για να προσθέσουμε επίσης το ενοίκιο, λογαριασμούς, λειτουργικά έξοδα, το μερίδιο της ελεγκτικής εταιρίας ( ιδιωτικής πάντα ), του εξωτερικού ελέγχου ποιότητας, του ISO, της διαχείρισης ιατρικών αποβλήτων και πολλών άλλων παραμέτρων που χρειάζεται ένα εργαστήριο για να δίνει υψηλής ποιότητας αποτελέσματα.

Και προκύπτει αβίαστα το εξής ερώτημα :

- Η υποτιμολόγηση των εργαστηριακών εξετάσεων, για να μπορέσει ο ΕΟΠΥΥ και η κυβέρνηση να εξασφαλίσει το ποσό των 40.000.000 έως 50.000.000 ευρώ που λείπουν από τον οργανισμό, είναι για το όφελος του αυτοαπασχολούμενου γιατρού ( ελεύθερου επαγγελματία για όσους έχουν τη μύγα ) ή μακροπρόθεσμα παίζει το παιχνίδι των μεγάλων brandnames διαγνωστικών κέντρων και των ιδιωτικών επιχειρηματικών ομίλων στην υγεία ; ; 


Η απάντηση είναι προφανής. Το κόστος προμήθειας αντιδραστηρίων ανά εξέταση είναι πολύ μικρότερο στο Μεγάλο διαγνωστικό από ότι στο Μικρό. Επίσης τα Μεγάλα brandnames διαγνωστικά κέντρα έχουν τη δυνατότητα να ανοίγουν παντού ανά την Ελλάδα παραρτήματα - αιμοληπτήρια ( με έναν υπάλληλο ) και να αποστέλουν τα δείγματά τους για έλεγχο σε ένα κεντρικό. Με αυτόν τον τρόπο μειώνουν τα λειτουργικά τους έξοδα, διατηρούν το οργανικό τους Κεφάλαιο σταθερό, αυξάνοντας παράλληλα τον όγκο των περιστατικών τους και κατά συνέπεια τον τζίρο τους. 

Κάτι τέτοιο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να το αντέξει ένας αυταπασχολούμενος γιατρός. Γι ' αυτό και ο ανταγωνισμός είναι άνισος μιας και υπακούει στους νόμους της πιο νεοφιλελεύθερης και σκληρής αγοράς. Και εδώ έρχεται η «πρώτη φορά Αριστερά» κυβέρνηση να παίξει με ακρίβεια το παιχνίδι των Μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων στην Υγεία, προωθώντας ρυθμίσεις απόλυτα εναρμονισμένες με τους νόμους της αγοράς, του τζίρου και των μεγάλων κερδών. 

Η κοστολόγηση των εργαστηριακών εξετάσεων γίνεται με τιμές του 1991, πολλές από τις οποίες είναι ήδη υποκοστολογημένες ( το αντιδραστήριο για κάποιες ανοσολογικές εξέτασεις όπως τα αντισώματα της Leishmania και Brucella είναι ακριβότερο από την τιμή που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ ). Η συμπίεση προς τα κάτω των ήδη υποκοστολογημένων τιμών οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην πτώση της ποιότητας του παρεχόμενου ιατρικού αποτελέσματος μιας και η ιατρική διάγνωση έχεις όρους, προϋποθέσεις και αυστηρά κριτήρια ποιότητας. 

Από την άλλη δίνει το πράσινο φως σε όλα τα αρπακτικά των Επιχειρηματικών Ομίλων στην Υγεία, να παρέχουν πακέτα υπηρεσιών Υγείας πολύ χαμηλής ποιότητας, σε πολύ χαμηλές όμως τιμές. Λύση ανάγκης για τον κόσμο, αλλά καταστροφικό για τη δημόσια υγεία. Να επισημάνουμε επίσης ότι 24 εκατ. δόθηκαν από τον ΕΟΠΥΥ στο τέλος του 2014, αποκλειστικά στην Αθήνα, για να μπουκώσει το Μεγάλο Κεφάλαιο. 

Εξάγεται όμως και ένα πολιτικό συμπέρασμα για την «πρώτη φορά Αριστερά» κυβέρνηση. Το Υπουργείο Υγείας συμφωνεί με την πρόταση του ΕΟΠΥΥ να γίνει υποκοστολόγηση σε 694 εξέτασεις, κάτι που θα αποφέρει μείωση από 40.000.000 έως 50.000.000 ευρώ, σε σχέση με την αιτούμενη δαπάνη του ΕΟΠΥΥ. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, με αυτό το μέτρο θα μειωθεί το κόστος από τη συμμετοχή του ασφαλισμένου πολίτη στις εξετάσεις. Το επιχείρημα αυτό της κυβέρνησης είναι επί της ουσίας λαϊκίστικο και αποπροσανατολιστικό και καταρρέει σαν χάρτινος πύργος. Το μόνο που προάγει είναι τον κοινωνικό αυτοματισμό αφού διέπεται από έντονο αντεργατισμό ( στοχοποιεί συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων ). Μιας και : 


1) Εξασφαλίζει το χρηματικό ποσό κάνοντας πολιτική στις πλάτες των αυταπασχολούμενων γιατρών, που είναι πολίτες της χώρας και ζουν από την εργασία τους. Άρα θα πρέπει να αμοίβονται κατά πράξη και κατά περίπτωση από τον εθνικό οργανισμό με τον οποίο έχουν υπογράψει σύμβαση.

2) Αντιστρέφει το παράνομο clawback που λήστεψε κατά 40 % - 50 % τα δεδουλευμένα των αυταπασχολούμενων γιατρών τα τελευταία 2 χρόνια και το περνά - ενσωματώνοντάς το εντέχνως στην ΥΠΟΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ των εξετάσεων.

3) Καταργεί σταδιακά τους αυταπασχολούμενους γιατρούς, που παρέχουν βάσει σύμβασης με τον οργανισμό υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, και δίνει χώρο στα " ανταγωνιστικά " μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα στην Υγεία και στις χαμηλής ποιότητας εξετάσεις.

4) Κατευθύνει τους ασφαλισμένους στην αγκαλιά των Μεγάλων και Ανώνυμων, εκεί όπου χάνεται η ουσιαστική επαφή γιατρού με ασθενή. Εκεί όπου ο ασθενής αντιμετωπίζεται σαν " πελάτης " και τίποτα περισσότερο. 

Βάζοντας στο στόχαστρο κοινωνικές ομάδες, που ζουν από την εργασία τους, για να πληρώσουν τα σπασμένα, είναι μια πρακτική βαθύτατα συντηρητική και αποτυχημένη. Παίρνει από αυτούς που δεν έχουν, για να τα δώσει σε αυτούς που επίσης δεν έχουν. Τζάμπα Αριστερά δηλαδή. Μόνο που η Υγεία του πολίτη δεν είναι " της μιας δραχμής τα γιασεμιά ". Ούτε και ο αιματοκρίτης μας μπορεί να οριστεί στην τιμή του 1 Ευρώ. Γιατί το τομάρι μας δεν το πουλάμε τόσο φτηνά. Γιατροί, ασθενείς και οδοιπόροι. Γιατί όλοι μαζί είμαστε, όσο και αν αυτοί μας θέλουν χώρια.

Και αν το θέλανε πραγματικά θα το έλυναν το θέμα. Όσο διατηρούν ΕΝΦΙΑ και χαράτσια με πράξεις Νομοθετικού περιεχομένου παίρνοντας από τους μη έχοντες, θα μπορούσαν να επιβάλουν μία, μα μόνο μια, έκτακτη εισφορά στο ΠΕΡΙΣΣΕΥΜΑ των 76 δις ΕΥΡΩ του πλούτου των Πατριωτών της κρίσης. Στους έχοντες δηλαδή. Και με 7,6 δις Ευρώ σίγουρα τη ΓΕΝΙΚΗ ΑΙΜΑΤΟΣ την απαλλάσσεις από τους πλειστηριασμούς, και επίσης ανασταίνεις πολλά Δημόσια Νοσοκομεία.


Ιατρικό ημερολόγιο της εβδομάδας που πέρασε : 

1) Μάθαμε από ιατρό βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος ότι ο ιός HIV μεταδίδεται με το σάλιο, αλλά εξουδετερώνεται με τη Θεία Κοινωνία ( ως νέα μέθοδος αντισηψίας ).Τίποτα από τα παραπάνω φυσικά δεν ισχύει. 
2) Στην ελληνική επικράτεια η αναλογία Εκκλησιών προς δομές υγείας ( Κέντρα Υγείας, αγροτικά ιατρεία, νοσοκομεία ) είναι 200 προς 1. Εύκολο για την «πρώτη φορά Αριστερά» κυβέρνηση να εφαρμόσει τη " μεταφυσική μεταρρύθμιση για την Υγεία ", μετατρέποντας τους ναούς σε σύγχρονα Ασκληπιεία. Νηστεία, προσευχή και σπονδές στους θεούς για την πλήρη ίαση. Την τιμή εισιτηρίου θα την καθορίζει η Εκκλησία της Ελλάδος Α.Ε.
3) Οι ασθενείς μεταφέρουν από τα σπίτια τους βαμβάκι, οι συγγενείς αγοράζουν γάντια, καθετήρες, γιατί τα δημόσια Νοσοκομεία δεν παίρνουν ούτε ένα ευρώ παραπάνω από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η «πρώτη φορά Αριστερά» κυβέρνηση δεν μπορεί να αγγίξει τα ΤΡΙΣ. που προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός για εξοπλιστικά προγράμματα. Ζήτω τα κοινωνικά ιατρεία ! Ειδικά αυτά που γίνονται υπό την αιγίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών για να επωμίζεται το κόστος ο πιστός. Μεσαίωνας. Στο μεταξύ οι γιατροί στις δημόσιες δομές υγείας εξακολουθούν απλήρωτοι να εφημερεύουν, για 2,5 Ευρώ την ώρα, σώζοντας αυτοί τις ζωές των ανθρώπων.
4) Διαβάσαμε ότι έξι Ουκρανοί τραυματίες στρατιώτες κατέφθασαν την Πέμπτη στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος προκειμένου να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο ΚΑΤ της Αθήνας, μετά από συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση. Πρόκειται για στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς και των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, άντρες που στελέχωναν τις φασιστικές «μονάδες αυτοάμυνας» του Μαϊντάν, στις οποίες πρωτοστατούσε ο νεοναζιστικός «Δεξιός Τομέας». Η ελληνική κυβέρνηση τους εύχεται γρήγορη ανάρρωση, να επιστρέψουν και να συνεχίσουν " το έργο τους " στο λαό του Ντονμπάς.

14 σχόλια:

  1. φιλε μου μην κανεις συμβαση με τον ΕΟΠΥΥ. Δε σου βαζουν το πισολι στο κροταφο. Οσο παρακαλατε τοσο οι τιμες θα μειωνονται.Νομος της αγορας απο παλια.Προσφορα και ζητηση.Και οσον αφορα κινητοποιησεις ουτε λογος.ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ................

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΝΑ ΜΗΝ ΛΕΤΕ ΒΛΑΚΕΙΕΣ .....
      ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ Ο ΕΟΠΥΥ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΚΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΝ.
      ΤΟ ΘΕΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΕΞΟΔΟΣ ΑΛΛΑ Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΧΕΊΡΙΣΗ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΠΟΥ ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΚΑΤΩ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΔΙΚΟ ΜΑΣ.

      Διαγραφή
    2. Μεγάλε και την Ελλάδα δεν την υποχρέωσε κανένας να πάρει αυτά τα τα υπέρογκα δάνεια, αλλά όπως βλέπεις δεν υπήρχε εναλλακτική βιώσιμη λύση. Εκτός αν είσαι από αυτούς που γουστάρουν την υπερήφανη "ρήξη" του ξεβράκωτου Έλληνα με τους μερκελοδανειστές οπότε προφανώς σου αρέσουν τα ρώσικα παιχνίδια με τη ρουλέτα. Συνοψίζοντας λοιπόν έχω να σου πώ και απορώ πως δεν το καταλαβαίνεις οτι προτρέποντας κάποιον να μην έχει σύμβαση με ΕΟΠΥΥ είναι σαν να του λες "κόψε το λαιμό σου μόνος σου". Είναι λύσεις αυτές; Φυγόπονες λύσεις για να μην αγωνιστείς να αλλάξεις το άθλιο σύστημα του ΕΟΠΥΥ. Στρουθοκαμηλισμός έσχατης μορφής και απομόνωση από το τεράστιο πρόβλημα που μας βασανίζει. Εύγε!!!

      Διαγραφή
  2. Αριστα,τα ειπες ολα.Θα σε ακουσει ομως κανενας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οσο οι τιμες μειωνονται τοσες περισσοτερες εξετασεις για τα δκ . Ο μεσος ορος γιατρου/ ασθενη θα αγγιξει το 200. Καλα κρασια δεν θα γλυτωσει κανενας !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν βαζουν το πιστολι στο κροταφο δημιουργουν ομως συνθηκες αθεμιτου ανταγωνισμου . Τα ισοπεδωνουν ολα μερικοι δια της απλουστευσεως

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ ΠΟΙΑ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ.ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΤΟΣΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΗΛΙΚΙΑΣ 50 ΕΩΣ 60...ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΘΗΚΑΝ ΣΥΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΟΜΙΛΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΛΗΦΘΟΥΝ ΝΕΩΤΕΡΟΙ ΜΕ ΜΙΣΘΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ ΚΑΙ ΠΟΥ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΠΛΑΝΟΔΙΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΤΑ ΣΑΒΒΑΤΑ...ΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ ΓΙΑΤΡΟΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ..ΕΝΙΩΣΕ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΔΟΥΛΕΙΑ?ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΛΛΑ ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΕΙΧΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΩ ΑΠΟ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ...Κ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΔΕΝ ΜΠΗΚΑΝ ΣΤΟ ΕΣΥ ΟΧΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΗΘΕΛΑΝ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΕΙΣ ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΟΤΕ! Έχετε καλομάθει όλοι και θέλετε το κράτος να επιδοτεί την επιχειρησή σας όπως επιδοτούσε κάποτε τα βαμβάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσύ είσαι κλινικός που δεν έχει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ ? αλλά συνταγογραφεί κλπ ?? Θέλω να απαγορευτεί σε κλινικούς που δεν έχουν σύμβαση να συναταγογραφούν για τον ΕΟΠΥΥ τότε έλα να τα πούμε εξυπνάκια!! Όταν η αντιμετώπιση του ασθενή σου θα συμπεριλαμβάνει κανα 150ευρω για εξετάσεις για να δω την επίσκεψή σου πόσα θα παίρνεις?

      Διαγραφή
    2. Και σένα αν δε σου αρέσει η οικονομική κρίση να σηκωθείς και να φύγεις από την Ελλάδα. Γιατί τόσο καιρό είχες καλομάθει να μασάς από τα δανεικά που έπαιρνε η φουκαριάρα η Ελλαδίτσα και το έκανες "γαργάρα". Εγώ άνοιξα εργαστήριο το 2014 με ίδια κεφάλαια και με δανεισμό από τράπεζα, leasing κλπ, σε δυσπρόσιτη περιοχή που εξυπηρετεί εκατοντάδες πολίτες που διένυαν χιλιόμετρα για μια εξέταση και δεν ανέχομαι από σένα τον κηφήνα να μας τσαμπουνάς ότι το κράτος επιδοτεί την επιχείρησή μου! Αντιθέτως, εγώ επιδοτώ το κράτος (χωρίς να το λέει η σύμβασή μου πουθενά) κάνοντας εξετάσεις που δε θα πληρωθώ ποτέ και γι' αυτό απαιτώ τουλάχιστον σεβασμό και όχι φασιστικά - μηδενιστικά σχόλια από κάποιους απαίδευτους βολεμένους που γράφουν ότι τους κατέβει εδώ μέσα!!!!

      Διαγραφή
  7. Μια επίσημη ανακοίνωση από τα καλοπαιδα που μας εκπροσωπούν για τα σημψιθεσντα ποσά με το clawback και τα μηνύματα που μας έστειλαν θα έχουμε;;Αμ δε πληρωθηκαμε τόσους μήνες, Αμ το 10% δε το είδαμε,Αμ ανακοίνωσαν ότι χρωστάμε και από πάνω;είναι καλά οι άνθρωποι;Που κρυφτηκατε όλοι σας;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το σωστο ειναι να λες να παψουν οι συμβασεις που επιδοτουν ορισμενες επιχειρησεις.Να κοπουν οι συμβασεις κ να μην επιδοτειται κανεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΚΑΛΟΜΑΘΕΙ ???ΠΟΥ ΕΚΤΕΛΟΥΜΕ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗ ΤΣΕΠΗ ΜΑΣ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ?ΜΑΣ ΕΚΟΨΑΝ ΤΟΣΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΚΑΙ ΜΙΛΑΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ??ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΠΟΥ ΜΕ ΤΟ ΠΟΥ ΑΝΟΙΞΑΝ ΕΙΔΑΝ ΤΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΕΠΑΝΩ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΙΛΑΝΕ??ΕΧΕΙΣ ΝΑ ΠΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ¨?Η ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΛΟΠ[ΑΙΔΑ ΤΟΥΣ ΚΛΙΝΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥΣ ΠΟΥ ΑΦΗΝΟΥΝ ΒΙΒΛΙΑΡΙΑΚΙΑ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΕΙΤΕ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΕΙΤΕ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΧΕΙΣ ΝΑ ΠΕΙΣ ΚΑΤΙ?ΑΝΤΕ ΜΠΡΑΒΟ ΓΙΑΤΙ Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΕΧΕΙ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΤΑ ΟΡΙΑ.ΛΙΓΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΔΕ ΒΛΑΠΤΕΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή