Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Όπου φτωχός κι η μοίρα του... και στην περίθαλψη

Γράφει: Ιοκάστη Αλειφεροπούλου - VIRUS.COM.GR

Αποκλεισμένα από τις υπηρεσίες υγείας είναι τα πλέον ευάλωτα κοινωνικά στρώματα στην Ευρώπη, όπως οι γυναίκες και τα παιδιά, που διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας. Αυτό επισημαίνει η ετήσια έρευνα των Γιατρών του Κόσμου, σχετικά με την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης στην Ευρώπη.

Η έρευνα βασίζεται σε ατομικές ιατρικές συνεδρίες και συνεδρίες κοινωνικής συμβουλευτικής που πραγματοποιήθηκαν το 2014 σε 22.171 άτομα, από 9 Ευρωπαϊκές χώρες. 

Έγκυες

Η έρευνα εμφανίζει ότι οι περισσότερες από τις μισές έγκυες γυναίκες, που έλαβαν μέρος στην έρευνα, δεν είχαν πρόσβαση σε προγεννητική φροντίδα, θέτοντας έτσι την υγεία τόσο των ιδίων όσο και των βρεφών τους σε κίνδυνο.

Παιδιά

Έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι μόνο το 1/3 (34,5%) των παιδιών που εξετάστηκαν σε όλη την Ευρώπη είχε εμβολιαστεί έναντι της παρωτίτιδας, της ιλαράς και της ερυθράς (MMR), ενώ το ποσοστό των παιδιών που είχαν εμβολιαστεί έναντι του τετάνου ήταν μόνο ελαφρώς μεγαλύτερο (42,5%).

Κοινωνικο-οικονομικό προφίλ

Η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών που εξετάστηκαν (91,3%) ζούσαν κάτω από το όριο της φτώχειας. Οι περισσότεροι (93,6%) ήταν αλλοδαποί, οι οποίοι ζούσαν στην Ευρώπη για περισσότερο από 6 χρόνια, κατά μέσο όρο.

Περισσότερα από τα 4/5 (84,4%) είχαν επιζήσει τουλάχιστον μίας πράξης βίας, ενώ 1 στους 10 είχε υποστεί βία μετά την άφιξή του στην Ευρώπη.

Τι λέει η έρευνα για την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης στην Ελλάδα

Από τους 8.154 ασθενείς που συμμετείχαν στην έρευνα στην Ελλάδα, το 30,7% ήταν Έλληνες υπήκοοι, το 53.2% ήταν γυναίκες και το 14% παιδιά.

Ποσοστό μεγαλύτερο του 84,9% των ασθενών, δεν είχε καθόλου πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Οι υπήκοοι τρίτων χωρών χωρίς άδεια παραμονής δεν δικαιούνται ιατροφαρμακευτικής κάλυψης, ενώ οι Έλληνες υπήκοοι και οι υπήκοοι τρίτων χωρών με άδεια παραμονής χάνουν το δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη εξαιτίας της αδυναμίας τους να πληρώσουν, έμμεσα (μέσω της εργασίας τους) ή άμεσα, για αυτήν.

Σε ότι αφορά τα παιδιά, το 21,2% όσων εξετάστηκαν δεν είχαν εμβολιαστεί έναντι του Τετάνου, το 33,3% δεν είχε λάβει εμβολιασμό MMR, ενώ το 42,9% δεν είχε γνώση σχετικά με το που θα μπορούσε να εμβολιαστεί.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα ποσοστά της παιδικής φτώχειας έχουν αυξηθεί αισθητά από 23% το 2008, σε 40,5% το 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου