Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Προβληματισμός στους νοσοκομειακούς γιατρούς για εφημερίες, προσλήψεις, χρηματοδότηση

 - Virus.com.gr

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στους νοσοκομειακούς γιατρούς μετά από μια μάλλον απογοητευτική συνάντηση που είχε πρόσφατα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΙΝΑΠ με το Διοικητή της 1ης ΥΠΕ. Στην ίδια συνάντηση ήταν προσκεκλημένος και ο Διοικητής της 2ης ΥΠΕ, ο οποίος όμως έλειπε, με την ηγεσία των νοσοκομειακών γιατρών να εκτιμάει ότι η απουσία του οφείλεται στην αντιπαράθεση που έχει με τον κλάδο.

Στο μεταξύ, από την ενημέρωση που είχαν τα μέλη του ΔΣ, δεν προκύπτει καμία συγκεκριμένη λύση για τα φλέγοντα ζητήματα του χώρου, ήτοι: ελλείψεις-προσλήψεις προσωπικού, ΜΕΘ-ογκολογικά νοσοκομεία-κλινικές αποκατάστασης, χρηματοδότηση νοσοκομείων, έλλειψη ειδικευομένων-μετανάστευση νέων γιατρών, πληρωμή εφημεριών.

«Οι απαντήσεις που πήραμε ήταν ότι κατανοούν τα προβλήματα, που πραγματικά υπάρχουν, και ότι θα γίνει προσπάθεια για την επίλυσή τους. Εμείς όμως οι νοσοκομειακοί γιατροί που τα ζούμε καθημερινά, βλέποντάς τα να διογκώνονται διαρκώς, θέλουμε εδώ και τώρα λύσεις χωρίς άλλες υποσχέσεις» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΙΝΑΠ.

Μεταξύ άλλων, στη συνάντηση ειπώθηκαν τα εξής:

Για τις λειτουργικές δαπάνες
• το κονδύλι θα προσεγγίσει το 1,4 δις ευρώ και είναι αρκετό
Για τις προσλήψεις
• μέσα στον Οκτώβρη θα επαναπροσληφθούν 190 νοσηλευτές και 40 γιατροί μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ για τις ΜΕΘ
• υπάρχει η σκέψη να ανανεωθεί για ένα ακόμα εξάμηνο η θητεία των επικουρικών γιατρών, νοσηλευτών και τραυματιοφορέων μέχρι να γίνουν κάποιες προσλήψεις μονίμων και να καθιερωθεί 3ο εξάμηνο παράτασης της θητείας των ειδικευομένων
• ήδη «τρέχει» ο διαγωνισμός για πρόσληψη 900 περίπου νοσηλευτών και 600 γιατρών
• ισχύει η δέσμευση του Αυγούστου για προκήρυξη 2.500 περίπου μόνιμων υγειονομικών μέσα στο 2016
Για τις εφημερίες
• θα πληρωθούν μέσα στον Οκτώβριο

Σύμφωνα με το μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ και στέλεχος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ Υγείας-Πρόνοιας, Ηλία Σιώρα: «Οι απαντήσεις που δόθηκαν από το Διοικητή της 1ης ΥΠΕ αντανακλούν απ’ ευθείας την Κυβέρνηση, καθώς την προηγούμενη μέρα είχε προηγηθεί σύσκεψη όλων των Διοικητών των ΥΠΕ με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και με παράγοντες του οικονομικού επιτελείου».

Ο ίδιος καλεί τους υγειονομικούς να διεκδικήσουν μέτρα αντιμετώπισης της υγειονομικής βαρβαρότητας συμμετέχοντας μαζικά στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 22 Οκτώβρη και την απεργία που προτείνει σε όλα τα συνδικάτα για τις 12 Νοέμβρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου