Περιορίστηκαν τα κονδύλια που πλέον διαθέτουν οι φαρμακοβιομηχανίες για τη συμμετοχή γιατρών στα ιατρικά συνέδρια. Αιτίες η κρίση και οι αυστηρότεροι όροι που έχει θέσει ο ΕΟΦ.
IATRONET.GR
Μεγάλο "κούρεμα" έχει πέσει στα κονδύλια που πλέον διαθέτουν οι φαρμακοβιομηχανίες για τη συμμετοχή γιατρών στα ιατρικά συνέδρια ανά τον κόσμο. Γεγονός που αποτελεί, αφενός απόρροια της κρίσης που τις πλήττει και αφετέρου των αυστηρότερων όρων που έχει θέσει ο ΕΟΦ -από φέτος- προκειμένου να ξεδιαλύνει το "ομιχλώδες" αλισβερίσι που έχουν οι εταιρείες με τους ιατρούς, θεωρώντας ότι τα ιατρικά συνέδρια αποτελούν και έναν έμμεσο μέτρο πίεσης για συνταγογράφηση συγκεκριμένων σκευασμάτων.
Εκτιμήσεις αναφέρουν, ότι σήμερα, από το σύνολο των 70.000 γιατρών που υπάρχουν στην Ελλάδα -συμπεριλαμβάνονται όλες οι ειδικότητες- περίπου 7.000 παρακολουθούν συνέδρια, το κόστος των οποίων μπορεί να είναι από 250 ευρώ (για παράδειγμα συνέδριο στη Κύπρο) έως και 60.000 ευρώ (για συνέδριο στη Βραζιλία). Η άποψη των φαρμακοβιομηχανιών είναι ότι στην προσπάθεια εξασφάλισης για τον Έλληνα ασθενή των απαραίτητων και τελευταίων θεραπειών η επιμόρφωση του ιατρικού δυναμικού καθίσταται εξαιρετικά σημαντική, καλύπτοντας επί της ουσίας το κενό του κράτους.
Αναλυτικότερα, παράγοντας που απασχολείται σε πολυεθνική φαρμακοβιομηχανία, μας ανέφερε ότι ενώ προ του 2010, το budget για τη συμμετοχή των ιατρών στα ιατρικά συνέδρια μπορεί να έφθανε και το 7% των λειτουργικών της εξόδων, σήμερα ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός έχει κοπεί 100%. Επίσης, γιατρός μας είπε ότι λόγω της κρίσης, έχουν αυξηθεί οι περιπτώσεις συνεδρίων, όπου φαρμακοβιομηχανίες συνεργάζονται μεταξύ τους για την κάλυψη του σχετικού εξόδου. Όπως για παράδειγμα πρόκειται να συμβεί σε ένα συνέδριο καρδιολογίας στην Αμερική, όπου μόνο το κόστος συμμετοχής σε αυτό είναι 1.500 δολάρια. Σύμφωνα με την ίδια πηγή που θα συμμετάσχει στο συνέδριο, το σύνολο των εξόδων που θα έχει -κόστος συμμετοχής, αεροπορικά εισιτήρια και διαμονή- θα καλυφθούν από τρεις εταιρείες.
Την ίδια στιγμή ο ΕΟΦ, από φέτος, έχει ορίσει ότι ένας γιατρός μπορεί πλέον να συμμετέχει σε τρία συνέδρια στο εξωτερικό -εκ των οποίων το ένα υπερατλαντικό- και σε πέντε συνέδρια στην Ελλάδα. Αριθμός που δύσκολα πια καλύπτεται από τις εταιρείες Στο πλαίσιο του νέου καθεστώτος, η κάθε εταιρεία που θέλει να στείλει έναν γιατρό σε συνέδριο -είτε εντός είτε εκτός Ελλάδος- θα πρέπει να καταθέσει στην αρμόδια κρατική αρχή όλα τα απαραίτητα έγγραφα (όπως δήλωση συμμετοχής), καθώς και το κόστος αυτού, προκειμένου να εγκριθεί ή να απορριφθεί. Από την άλλη, ο γιατρός είναι υποχρεωμένος με την ολοκλήρωση του συνεδρίου να καταθέσει στον ΕΟΦ το πιστοποιητικό παρακολούθησης.
Δέσποινα Καραγιαννοπούλου
μονο στους καθηγητες δεν υπαρχει μαχαιρι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΛΙΓΟΥΡΙΑ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ , ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΠΑΜΕ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπ'ότι ξέρω στα συνέδρια πάει μιά μερίδα γιατρών, οι ίδιοι και οι ίδιοι,που εκμεταλλεύονται τη θέση τους, είτε ως καθηγητές ή διευθυντές ή ως γράφωντες με μανία ορισμένα σκευάσματα και τώρα ακόμα που έχει εφαρμοστεί η δραστική ουσία ,μιά και υπάρχουν πρωτότυπα χωρίς γενόσημα, πολύ δε περισσότερο υψηλού κόστους,που τα εμφανίζουν ως απαραίτητα σε άπειρους ασθενείς. Επι πλέον γιατί είναι αναξιοπρεπείς και επιδιώκουν να πάνε ,πιό πολύ για εκδρομή, ζητιανεύοντας,
ΑπάντησηΔιαγραφήστις φαρμακευτικές εταιρείες και απαιτώντας τη συμετοχή τους ,γιατί λένε το γνωστό , εγώ σου γράφω. Κανονικά θα έπρεπε να υπάρχουν πιό πολλοί περιορισμοί και να υπάρχει έλεγχος εκτός απο τον ΕΟΦ , που ελέγχει τις φαρμακευτικές εταιρείες , και από τις επαγγελματικές ενώσεις των ιατρών της κάθε ειδικότητας μιά και το συνέδριο θεωρείται εκπαίδευση και δίνει μόρια. Δεν θα αναφέρω δε τους λόγους που θα έπρεπε να έχουν τεθεί και ηλικιακά όρια ώστε να μην βλέπουμε κάτι σερνόμενα γεροντάκια που το έχουν για εκδρομή του ΚΑΠΗ.