Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2015

Αρρωστήσατε; Ή πληρώνετε ή πεθαίνετε...



Τετάρτη, 23-Δεκ-2015 

Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου
Capital.gr

Η κυβέρνηση με τις αποφάσεις της που αφορούν την ανακοστολόγηση των διαγνωστικών εξετάσεων αλλά και την τιμολόγηση μίας σειράς φαρμάκων, μετακυλύει ουσιαστικά το κόστος θεραπευτικής αγωγής, διαγνωστικής εξέτασης, αλλά και νοσηλείας στους πολίτες. Αν βέβαια επιθυμούν ιδιωτική περίθαλψη και δεν προτιμήσουν από απόγνωση ή αδυναμία πληρωμής, ένα διαλυμένο δημόσιο σύστημα υγείας. 

Σε ό,τι αφορά τα διαγνωστικά κέντρα, αποφασίσθηκε, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, το ψαλίδισμα της κοστολόγησης σε 51 διαγνωστικές εξετάσεις μεταξύ των οποίων αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες, προληπτικές εξετάσεις για σειρά νοσημάτων, βιοχημικές και αιματολογικές. Και όταν λέμε ψαλίδισμα, εννοούμε περικοπή στο μισό! Τι σημαίνει αυτό; Ότι το κόστος που θα καλύπτει πλέον ο ΕΟΠΥΥ περιορίζεται δραματικά, με αποτέλεσμα αν επιθυμούν οι ασθενείς να απευθυνθούν σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, να πρέπει να πληρώσουν πολύ μεγαλύτερη συμμετοχή από ό,τι μέχρι πρόσφατα.


Και είναι σαφές ότι με τις πολύ χαμηλές αποζημιώσεις για τις εξετάσεις, δεν θα συμφέρει πλέον κανένα ιδιωτικό κέντρα να είναι συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ!

Όποιος λοιπόν θα θέλει να κάνει γαι παράδειγμα μία αξονική ή μία μαγνητική τομογραφία, θα πρέπει να αναλαμβάνει και το αντίστοιχο κόστος. Διαφορετικά θα πρέπει να απευθυνθεί σε κάποιο δημόσιο νοσοκομείο. Πόσος είναι ο μέσος χρόνος αναμονής για μία μαγνητική; Το λιγότερο 3 μήνες. Και τουλάχιστον 2 μήνες για μία απλή αιματολογική εξέταση. Εκτός και αν έχεις... μπάρμπα στην Κορώνη. Ή μάλλον καλύτερα στην Κουμουνδούρου ή στην Αριστοτέλους όπου και εδρεύει το Υπουργείο Υγείας του φοβερού κ. Ξανθού και του ακόμη φοβερότερου κ. Πολλάκη. 

Και αυτό αν δεν είναι χαλασμένος ο τομογράφος όπως συνήθως συμβαίνει, ιδιαίτερα στα ιατρεία του ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ). Αλλά βέβαια, αν εκεί ενδιαφέρεστε γαι αιματολογικές εξετάσεις, πιθανότατα θα διαπιστώσετε ότι δεν υπάρχουν ούτε εργαστηριακοί γιατροί – μικροβιολόγοι, ούτε τα αντίστοιχα υλικά. Τι θα συμβεί λοιπόν αν υπάρχει απόλυτη ανάγκη για εξετάσεις. Πολύ απλό. Ή θα πληρώσετε την αυξημένη πλέον διαφορά ή θα πεθάνετε! Ναι, αυτή είναι η φιλοσοφία του νέων μέτρων. Όσο λιγότεροι, τόσο καλύτερα να λιγοστέψει και η αναμονή στα δημόσια νοσοκομεία. Μαύρο χιούμορ νομίζετε,ε; Καθόλου. Πολύ σοβαρό και τραγικό! 

Είναι σαφές ότι όλα αυτά τα χρόνια η λογική στην ιδιωτική υγεία, ήταν το "πονάει κεφάλι, κόβεις κεφάλι", για να αντιμετωπιστούν οι περιπτώσεις που πράγματι μπορεί να αφορούσαν είτε κάκιστες υπηρεσίες είτε φοροδιαφυγή. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ισοπεδωτικά θα πρέπει να διαλυθεί ένας ολόκληρος κλάδος. Ιδιαίτερα από τη στιγμή που το δημόσιο δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του! Και η ιδιωτική υγεία καταδικάζεται σε συρρίκνωση τη στιγμή που ήδη έχει προηγηθεί η "κλοπή" μέσω του clawback και του rebate!!! Επί του τζίρου παρακαλώ!

Και επειδή ορισμένοι μπορεί να νομίζετε ότι η πλειοψηφία των πολιτών εξυπηρετείται από το δημόσιο σύστημα, σας ενημερώνω ότι έως και το 90% (και περισσότερο...) των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ προστρέχουν στα ιδιωτικά κέντρα για εξετάσεις. Έτσι, για να αντιληφθείτε τι σημαίνει κοινωνική πολιτική από τη σημερινή κυβέρνηση. Ποιο παράλληλο πρόγραμμα και κουραφέξαλα. Αυτά που παίρνουν από τον κόσμο με τις μειώσεις που κάνουν, είναι πολλαπλάσιας σημασίας από οποιεσδήποτε πενταροδεκάρες μπορεί να μοιράσουν...

Όσον αφορά τις σαρωτικές μειώσεις που έρχονται στην τιμή πολλών φαρμάκων, εδώ υπάρχει μια μεγάλη ψευδαίσθηση. Καθώς το αυτονόητο ίσως για τους πολλούς είναι ότι η μείωση των τιμών θα εξυπηρετήσει και τους πολίτες αφού θα πληρώνουν το φάρμακο –το γενόσημο– φθηνότερα. Φευ! Μόνο πρόσκαιρα. Επί της ουσίας θα συμβεί το εξής. Και εδώ θα είμαστε να το αποτιμήσουμε όταν θα συμβεί. Οι φαρμακοβιομηχανίες μη έχοντας συμφέρον να παράγουν το ακόμη φθηνότερο πλέον φάρμακο, θα σταματήσουν την παραγωγή του που θα τους είναι ασύμφορη. Με αποτέλεσμα να αντικατασταθούν από ακριβότερα εισαγόμενα φάρμακα. Τα οποία πιθανώς θα είναι και πρωτότυπα άρα δεν θα μπορεί να συζητηθεί και μείωση τιμής. Έτσι, στο τέλος ένα μέτρο που φαινομενικά θα ευνοεί την κοινωνία, μετά από λίγο καιρό θα καταλήξει να γίνει μπούμερανγκ, έχοντας στο μεταξύ πλήξει και τον σχετικό κλάδο.

Αυτό δεν σημαίνει ότι τα γενόσημα θα πρέπει να πωλούνται κατά βούληση ακριβά. Κάθε άλλο. Ωστόσο, θα πρέπει να βρεθεί μία χρυσή τομή ώστε και υπερτιμολόγηση να μην γίνεται, αλλά ούτε και ανεξέλεγκτη υποτιμολόγηση. Έτσι ώστε πραγματικά να επιτευχθεί το κοινό καλό. Για να μην πάμε σε άλλα πιο ειδικά θέματα, όπως τις δυσλειτουργίες που έρχονται για τους καρκινοπαθείς και άλλους χρόνιους πάσχοντες όπως π.χ. τους έχοντες ανάγκη αιμοκάθαρσης κλπ. Δράμα!

Σε όλα αυτά προσθέστε και τα τραγικά λίγα χρήματα που δίνει για νοσήλεια ο ΕΟΠΥΥ, μόλις 235 εκατ. τον χρόνο για όλες τις ιδιωτικές κλινικές. Ψίχουλα δηλαδή. Από αυτά, για το πρώτο εξάμηνο τους πήρε ήδη 40 εκατομμύρια clawback. Ή θα κλείσουν, ή θα λειτουργήσουν με όσους μπορούν να πληρώσουν. Οι υπόλοιποι, στα ράντζα των κρατικών νοσοκομείων και όποιος αντέξει...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου