Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2015

H δόση ήλθε, αλλά όχι για... τους ασφαλιστικούς φορείς




Capital.gr

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Την περίμεναν από τον περασμένο Σεπτέμβριο, ήλθε τελικά στα τέλη Δεκεμβρίου, αλλά δεν θα ωφεληθούν από αυτήν τόσο όσο ανέμεναν.

Ο λόγος για τη δόση του 1 δισ. ευρώ από το δάνειο του "κουαρτέτου" από την οποία ανέμεναν 450 εκατ. ευρώ οι ασφαλιστικοί φορείς για να εξοφλήσουν μέρος των υπέρογκων ληξιπροθέσμων οφειλών τους.

Αντί για 450 εκατ. ευρώ, οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης θα λάβουν μετά βίας... 300 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, από το ΥΠΟΙΚ.

Έτσι οι ασφαλιστικοί φορείς δεν θα λάβουν μόνο με 3-4 μήνες καθυστέρηση την έξωθεν βοήθεια που ανάμεναν, αλλά η βοήθεια αυτή θα είναι κατά 150 εκατ. ευρώ ή 35% λιγότερη. Το γεγονός αυτό αναμένεται να πιέσει και άλλο τα ελλείμματά τους προς τα πάνω το 2016, τη στιγμή που ο κρατικός προϋπολογισμός του επόμενου έτους τα προβλέπει σε 2,1 δισ. ευρώ έναντι 1,8 δισ. ευρώ φέτος. Μεγαλύτερα ελλείμματα στο Ασφαλιστικό σημαίνουν, φυσικά, και περισσότερες απαιτήσεις από πλευράς δανειστών για περισσότερα και, συγκεκριμένα, πιο αποδοτικά μέτρα ή αλλιώς περικοπές δαπανών για συντάξεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως, ενώ ο ΕΟΠΥΥ αναμένεται να λάβει τελικά λιγότερα εκατ. ευρώ από τη δόση του 1 δισ. ευρώ από όσα αρχικά εκτιμούνταν (σ.σ. 240 εκατ. ευρώ), η κυβέρνηση φέρεται να συνεχίζει να πιέζει να σταματήσει και επισήμως η μεταβίβαση μέρους των εισφορών που εισπράττουν τα ταμεία κύριας ασφάλισης προς τον ΕΟΠΥΥ υπέρ της ιατρο-φαρμακευτικής περίθαλψης, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι επερχόμενες περικοπές στις συντάξεις.

Η μεγαλύτερη οικονομική ασφυξία στην οποία καταδικάζει τον ΕΟΠΥΥ η λιγότερη απόδοση μέρους της δόσης του 1 δισ. ευρώ οδηγεί, πιθανόν στην απώλεια και του τελευταίου επιχειρήματος της κυβέρνησης προκειμένου να γίνει δεκτό ένα τέτοιο μέτρο.

Οι φορείς που αναμένουν μέρος της δόσης του 1 δισ. ευρώ (300 εκατ. ευρώ) είναι οι ακόλουθοι, σύμφωνα με πηγές του Capital.gr από το Υπ. Εργασίας:

-Ο ΕΟΠΥΥ

-Το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) που πληρώνει τα εφάπαξ των συνταξιούχων του Δημοσίου

-Το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ)

-Το ΤΑΥΤΕΚΩ (ασφαλιστικός φορέας εργαζομένων σε τράπεζες και πρώην ΔΕΚΟ).

Ειδικά, ο ΕΟΠΥΥ περιμένει ως... μάννα εξ ουρανού αυτή τη βοήθεια, μιας και τα ληξιπρόθεσμα χρέη του αυξήθηκαν κατά 35% κατά το 9μηνο του 2015.

Και αυτό γιατί τα ασφαλιστικά ταμεία (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, κλπ.) του χρωστάνε 1 δισ. ευρώ. Ο ίδιος ο ΕΟΠΥΥ χρωστά σε τρίτους 1,7 δισ. ευρώ.

Οι οφειλές των ταμείων προς τον ΕΟΠΥΥ εξακολουθούν να είναι τεράστιες, παρά το γεγονός ότι από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχει επιβληθεί επιπλέον παρακράτηση 2% στις κύριες συντάξεις, αλλά και εντελώς νέα παρακράτηση 6% στις επικουρικές συντάξεις υπέρ της ιατρο-φαρμακευτικής περίθαλψης. Αυτές οι εισφορές έπρεπε να αποφέρουν κοντά 355 εκατ. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ στο τρίμηνο Σεπτεμβρίου –Δεκεμβρίου 2015, πράγμα όμως δεν έχει ακόμα γίνει.

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη του ΕΟΠΥΥ ανερχόταν σε 1,1 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2014 έναντι 1,7 δις. ευρώ που έφτασαν το Σεπτέμβριο του 2015.

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη του ΤΠΔΥ έχουν αυξηθεί στα 542 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2015 έναντι 342 εκατ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2014. Έτσι μένουν στην "ουρά" 32.000 αιτήσεις για εφάπαξ (από το Σεπτέμβριο του 2013).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου