Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2015

ΠΕΕΒΙ: Δριμύ «κατηγορώ» για την υποκοστολόγηση των διαγνωστικών εξετάσεων



Έκτακτο διοικητικό συμβούλιο συγκάλεσε η Πανελλήνια Ένωση Βιοπαθολόγων (ΠΕΕΒΙ), φοβούμενη την επικείμενη καταστροφή των μικρών και μεσαίων ιατρείων λόγω δραματικής υποκοστολόγησης των διαγνωστικών εξετάσεων του ΕΟΠΥΥ.

Η ανακοίνωση της ΠΕΕΒΙ αναφέρει αναλυτικά τα εξής:

«Μετά από τη συνειδητή, στοχευμένη και εγκληματική υποκοστολόγηση των ιατρικών εξετάσεων που εκτελούν οι ιατροί βιοπαθολόγοι στα ιατρεία τους, η ΠΕΕΒΙ σε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε να μην ανεχθεί άλλα κροκοδείλια δάκρυα, να μην πιστεύει άλλα μεγάλα λόγια και να απαιτήσει πράξεις, οι οποίες θα αντισταθμίσουν τη μεγάλη αποφασισμένη καταστροφή των μικρών και μεσαίων ιατρείων.

Επειδή κουραστήκαμε να μετράμε υποσχέσεις, κουρέματα και χρέη, ζητάμε από τους χθεσινούς εθνοσωτήρες, αλλά και από τους σημερινούς με αριστερές συνειδήσεις, να διασώσουν τουλάχιστον την ειδικότητα της ιατρικής βιοπαθολογίας και να προστατέψουν την ποιότητα των παρεχόμενων εξετάσεων, ώστε ο Έλληνας πολίτης-εργαζόμενος-ασφαλισμένος να απολαμβάνει τουλάχιστον μια ΠΦΥ αξιοπρεπή.

Ήρθε η ώρα οι συνάδελφοί μας υπουργοί να αποδείξουν ότι ναι μεν υπέκυψαν στον στυγνό εκβιασμό των Θεσμών για να σώσουν τον τόπο, αλλά μπορούν αντισταθμιστικά να προστατέψουν τον ιατρό που από το πρωί μέχρι το βράδυ, από τα Σφακιά έως το Διδυμότειχο, ασχολείται με την υγεία του Έλληνα ασφαλισμένου, αψηφώντας την οικονομική καταστροφή που έχει υποστεί.

Από τη σύσταση του ΕΟΠΥΥ ο κλάδος μας έχει υποστεί κούρεμα της δεδουλευμένης εργασίας του, που ξεκίνησε από 25% το 2012 και έχει φτάσει στο 80% το 2015. Η εκάστοτε πολιτική ηγεσία εκμεταλλεύτηκε την αδυναμία μαζικής αντίδρασής μας εξ αιτίας της εσωστρέφειας που δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε, εκμεταλλεύτηκε τη μόνιμη συμπαράσταση που είχε από τα σούπερ μάρκετ υγείας και βέβαια εκμεταλλεύτηκε την ανομία και ασυδοσία που η ίδια επιτρέπει χρόνια τώρα στο χώρο μας.

Δυστυχώς οι προσπάθειες μας έπεσαν στο κενό!

Δεν ακουστήκαμε, ούτε από τη μόνιμη και διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων.

Δεν έγιναν αποδεκτές οι προτάσεις μας για σύσταση επιτροπής με πρόεδρο δικαστικό λειτουργό για την καταπολέμηση της διαφθοράς στο χώρο μας.

Δεν εφαρμόστηκαν οι συνταγογραφικοί περιορισμοί του ΠΔ 2243-18/8/2014.

Και σήμερα καλούμαστε να εκτελέσουμε ιατρικές πράξεις και εξετάσεις με μείωση 40%, λόγω της αδυναμίας του ΕΟΠΥΥ να ελέγξει τα έξοδά του, να εξορθολογήσει τις δαπάνες του και να απομακρύνει τους καταχραστές του συστήματος.

Κύριε Υπουργέ Υγείας, κύριε Αναπληρωτή Υπουργέ Υγείας, κύριοι συνάδελφοι ιατροί και οι δύο, ήρθε η ώρα να πράξετε το δίκαιο και να εφαρμόσετε αυτό που όλοι ορκιστήκαμε κάποτε, πριν ξεκινήσουμε την ιατρική μας ζωή. Ήρθε η ώρα να αποδείξετε ότι δεν είστε απλοί διαχειριστές, όπως οι προηγούμενοι, και ότι θέλετε να υπερασπιστείτε όπως ισχυρίζεστε τον ιατρικό κόσμο και την ιατρική σας ταυτότητα.

Ζητάμε να υπερασπιστείτε το δικαίωμα μιας ιατρικής ειδικότητας να είναι ελεύθερη και ανεξάρτητη από οποιαδήποτε δέσμευση.

Ζητάμε να επιτρέψετε στον εργαστηριακό ιατρό να διατηρήσει την ιατρική του αξιοπρέπεια.

Ζητάμε να σταματήσετε εδώ την υποτίμηση του Έλληνα ιατρού, που ξεκινάει από τον εργαστηριακό και μην έχετε αμφιβολίες ότι θα πάρει η μπάλα και την υπόλοιπη ιατρική κοινότητα με καταστροφικά αποτελέσματα για την υγεία στον τόπο μας.

Θέλουμε άμεσα και αποτελεσματικά να διαβουλευτούμε μαζί σας τα εξής:

1. Πριν από την ισχύ της εκβιαστικής υποκοστολόγησης, την πλήρη εφαρμογή από τον ΕΟΠΥΥ ΦΕΚ 2243/Β'/18/8/2014 (Συνταγογραφικοί περιορισμοί - κατευθυντήριες οδηγίες).

2. Αλλαγή των ορίων του rebate για το 2016, ξεκινώντας από 20.000 ευρώ και πάνω, μιας και με τις καινούργιες υποκοστολογημένες τιμές κανένα μικρό και μεσαίο εργαστήριο δε θα φτάνει σε αυτά τα επίπεδα.

3. Άμεση σύσταση της επιτροπής καταπολέμησης της διαφθοράς στο χώρο μας, με πρόεδρο δικαστικό λειτουργό και μέλη υψηλόβαθμα στελέχη της ΗΔΙΚΑ, της ΥΠΕΔΙΦΚΑ και αντιπροσώπους των ιατρικών ενώσεων που εμπλέκονται.

4. Άμεση γνωμοδότηση των νομοθετικών αρχών για την ασυδοσία της διαφήμισης στον ιατρικό χώρο.

5. Εφαρμογή ενός άλλου ευρωπαϊκού μοντέλου αξιολόγησης των ιατρικών πράξεων και εξετάσεων που σέβεται και αξιολογεί την ιατρική συμμετοχή και όχι στο μοντέλο που επιβάλλουν οι θεσμοί που αντιμετωπίζει αυστηρά και μόνο οικονομοτεχνικά τις ιατρικές πράξεις και εξετάσεις αδιαφορώντας για τη συμμετοχή, την ευθύνη και την αναγκαιότητα του ιατρού.

6. Άμεσο εκσυγχρονισμό του ΠΔ 84/2001, ώστε να ξεπεραστούν αναχρονιστικές διατάξεις που η τεχνολογία έχει ξεπεράσει προ πολλού. Επίσης, εφαρμογή ίδιων κανόνων λειτουργίας χωρίς παραθυράκια και εξαιρέσεις μεταξύ ιατρείων και πολυϊατρείων.

7. Εφαρμογή της αμοιβής της επίσκεψης και στους εργαστηριακούς ιατρούς, που είναι πάγιο αίτημα μας, για να μην αντιμετωπιζόμαστε ως ιατροί ενός κατώτερου Θεού.

8. Διαχωρισμός των κωδικών του ΕΟΠΥΥ σε ιατρεία και πολυϊατρεία για να γνωρίζετε επιτέλους και αριθμητικά ποιοι, πόσοι και πώς λειτουργούν στο σύστημα της κατανάλωσης υπηρεσιών υγείας.

Κύριοι συνάδελφοι ιατροί βιοπαθολόγοι,

Είναι δεδομένο ότι η λαίλαπα της ισοπεδωτικής καταστροφής των μνημονίων άγγιξε κι εμάς αλλά τώρα μετά την τελευταία υποκοστολόγηση μιλάμε για εξόντωση. Γι' αυτό το λόγο, δε χωράει άλλη εσωστρέφεια. Πρέπει όλοι μαζί να αντισταθούμε και όλοι μαζί να πάρουμε αποφάσεις!

Οι προτάσεις μας για κινητοποιήσεις με οποιονδήποτε τρόπο δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν ούτε μεμονωμένα ούτε σταδιακά. Για να οργανωθεί οποιαδήποτε τέτοιου είδους αντίσταση χρειάζεται συμμετοχή όλων. Σας παρακαλούμε λοιπόν να συμπληρώσετε τη φόρμα εκδήλωσης διάθεσης (όχι υποχρεωτικής συμμετοχής), για να μπορέσουμε να μετρηθούμε και να αποφασίσουμε μαζί τις κινήσεις μας.»

11 σχόλια:

  1. Μερικά ρητορικά ερωτήματα
    α)Πόσους μικροβιολόγους μπορεί να ταΐσει το κράτος;
    β)Χρειάζεται να υπάρχουν τόσες πολλές συμβάσεις με εργαστήρια;
    γ)Αντί το κράτος να σπαταλάει τόσα λεφτά για τα διαγνωστικά και μικροβιολογικά εργαστήρια γιατί δεν ρίχνει τα λεφτά στις Δημόσιες δομές υγείας,ώστε να τις αναβαθμίσει και μην έχει ανάγκη κανένα;
    δ)Είναι δυνατόν όταν μια χώρα φτωχαίνει να μην μειώνονται και οι δαπάνες υγείας;
    ε)Γιατί όλοι αυτοί που λένε ότι οι νέες τιμές είναι κάτω του κόστους δεν διακόπτουν τη σύμβαση,να μη μπαίνουν τουλάχιστον μέσα;
    στ)Η επιτροπή για την καταπολέμηση της διαφθοράς που ζητάμε,να αρχίσει το ψάξιμο από τώρα ή να πάει και λίγο παλαιότερα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Πλεύ .ρης ο πλευρ .ης παλιοτερα παλιότερα πως να διακόψουν ετςι που καταντήσατε τον πολίτη ! Οι προμηθευτές αντιδραστηρίων γιατί δεν μειώνουν τις τιμές .τετοια υποδομή για 10 ασθενείς έξυπνε

      Διαγραφή
  2. Επειδή πολύ συζήτηση γίνεται για το πόσους μικροβιολόγους μπορεί να ταΐσει το κράτος και είναι τουλάχιστον ανακριβής η διαπιστωση-κατηγορία ότι εμείς θελουμε να είμαστε κρατικοδίαιτοι ,να σας θυμίσω ότι όταν ξεκίνησε ο ΕΟΠΥΥ η προϋπόθεση ήταν να εκτελούν οι ιδιώτες μόνον ότι δεν μπορούσαν οι δημόσιες δομές και τελικά καταλήξαμε να εξυπηρετούμε το 90%των συνταγογραφούμενων εξετάσεων χάνοντας ουσιαστικά από την ελεύθερη πελατεία μας .Τελικα ενώ κάθε ιδιωτικό εργαστήριο είχε μέσο όρο 25%ταμεια και 75%ελευθερη πελατεία ,αυτό μετατράπηκε στο καταστροφικό 95%ταμεια 5%ελευθερο.Μη μας λέτε λοιπόν ότι είμαστε κρατικοδίαιτοι διότι δεν το διαλέξαμε ,συρθήκαμε να το δεχτούμε αφού εξομοιωθηκαν όλοι οι ασφαλισμένοι ανεξάρτητα των εισφορών τους,με τα ίδια δικαιώματα.Σταματηστε να ρίχνεται λάσπη σε μια ολόκληρη ειδικότητα γιατί γίνεστε γελοίοι με τις ανακρίβειες και τα ψέματα που λέτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. α)θέλω να μου πεις εσυ έξυπνε ξερόλα ποιος θα πληρώσει τις εξετάσεις του κλινήρη με οικονομική αδυναμία μετακίνησης ,ασθενή που κατοικεί σε ένα ακριτικό χωριό ,αν δεν έχει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ ο μικροβιολόγος της περιοχής!
    β)το κράτος δεν ρίχνει τα λεφτά στις δημόσιες δομές γιατί το κόστος θα υπερβεί τα 300 εκατομμύρια που έχει διαθέσιμα ετησίως .Χωρις να έχεις διατηρήσει επιχείρηση ποτέ δεν δικαιούσαι να έχεις άποψη για κόστη,κέρδη και ζημιές,και στο φιναλε ,για να πέσω στο επίπεδο σου ,τι ζόρι τραβάς ρε φίλε εσυ ,αφού δεν είσαι βιοπαθολόγος ;Δεν έχεις δικά σου προβλήματα και ζορίζεσαι για τα δικά μας;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ch Chr
    α) Σιγουρα λιγοτερους απο οσους δημοσιους υπαλληλους ,οπως ενδεχομενως θα ηταν οι εχοντες τετοιες αποψεις περι "ταισματος"απο το κρατος ,οπως εσυ.
    β) Εξαρταται ,τινος τα συμφεροντα εκπροσωπεις. Αν θες να αφανιστει το μικρο και μεσαιο ατομικο εργαστηριο ,προφανως δεν χρειαζονται τοσες πολλες συμβασεις,αρκει με τους μεγαλους ομιλους - αν εισαι και δημοσιογραφος οπως διαβαζουμε και αντιστοιχα αρθρα τελευταια,την επιταγη σου να μην ξεχασεις ,ειναι διπλα στο κλουβι με το παπαγαλακι.
    Να θυμασαι ομως -και αυτο απανταει και στο γ "ρητορικο" οσυ ερωτημα πως τα μικρα και μεσαια εργαστηρια,οι ατομικες επιχειρησεις,σηκωσαν το βαρος της ανυπαρξιας κρατικων δομων ,οταν κληθηκαν να λειτουργησουν ως αναχωμα της κοινωνικης δυσαρεσκειας για τους λειψους προυπολογισμους ,που ομως δεν επιβαρυναν τους ασφαλισμενους,αλλα αντιθετα ,εβαλαν στην μεγγενη των rebate και clawback ,δηλαδη στην αποθεωση της εννοιας της ΝΑΖΙΣΤΙΚΗΣ ,ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ,τα εργαστηρια.
    Αλλα ,δεν φταις εσυ.
    Εσυ καλα κανεις.
    Οι ενωσεις των εργαστηριακων φταινε,που δεν απαιτουν πλαφον ανα μηνα και ανα εργαστηριο, "τοσα παραπεμπτικα οσα σας επιπτρεπει να εξοφλησετε ο λειψος και κλειστος προυπολογισμος σας " ,αλλα τι σε νοιαζει εσενα,ο δικος σου μισθος ,δεν μπαινει ρεφενες σε υπερβασεις για τις οποιες δεν ευθυνεσαι,δεν εξαρταται απο "κλειστους προυπολογισμους " για να κληθεις σε επιστροφες δεδουλευμενων ,δεν σου στερησε κανενας το δικαιωμα τελικα μεσω πλαφον συμφωνα με τα μειωμενα χρηματα που οπως αναρωτιεσαι " Είναι δυνατόν όταν μια χώρα φτωχαίνει να μην μειώνονται και οι δαπάνες υγείας; " οπως θαπρεπε,ωστε να μην μπορεις να κανεις τις οποιες θεραπειες και εξετασεις σου ,στην υγεια των κοροιδων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. στισ μεγαλεσ πολεισ ουτε κατα διανοια δεν μπορουν να εξυπηρετησουν οι δημοσιεσ δομεσ το ερωτημα το δικο μου ειναι γιατι δεν βαζουν κοφτη στι μαγνητικεσ-αξονικεσ-τριπλεξ και συνεχιζεται τπο πανηγυρι με τισ μιζεσ οι χοηστερινη και το ουρικο αυξανουν το κοστοσ τησ υγειασ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστά, μάλλον ειναι σε μεγάλο βαθμό πολυμετοχικα και κάποια ίσως κυβερνητικα σχήματα

      Διαγραφή
  6. Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ ΣΤΙΣ 3:18μ.μ. ΕΙΝΑΙ
    ΑΦΟΠΛΙΣΤΙΚΗ.
    ΜΙΛΑΝ ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΝ ΧΑΙΡΕΚΑΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΤΟΜΑ ΑΣΧΕΤΑ ΜΕ ΤΟ
    ΤΟ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΠΟΤΕ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΠΛΗΡΩ
    ΡΩΤΟΙ ΑΛΛΑ ΒΑΖΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΞΕ-
    ΡΟΥΝ ΤΙ ΤΟΥΣ ΞΗΜΕΡΩΝΕΙ !!!
    ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΟΣ /ΑΘΗΝΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. μην απαντατε σε παπαρολογιες.....
    αφου 3000 ανθρωποι με επιχειρηση δεν μπορουν να συνεννοηθούν θα εχει κι αλλο πονο... δεν τελειωσαμε...
    εργαστηριο με λιγοτερα απο 50 δειγματα το πολυ με 1 ατομο 4ωρης απασχολησης σε λιγο δεν θα βγαινει, ας κλεισει απο τωρα.
    τα ελευθερα μαγαζια τεχνολογιας μετα την εισοδο των ομιλων τυπου κοτσοβολος δημιουργησαν τα ευρονικς ή καπως ετσι λεγονται ωστε να μπορουν να ψωνιζουν και να διαφημιζονται φθηνοτερα. κατι ανάλογο χρειαζετε εναν ομιλο με 3000 παραρτηματα ανα την Ελλαδα ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ που να διαπραγματευετε εκτος του ΕΟΠΥΥ και με ιδιωτικες ασφαλειες φθηνοτερα απο τους ομιλους. ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΙΝΑΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κακώς επιτίθεστε στον συνάδελφο Νο 1, επειδή λέει οδυνηρές αληθειες. Οι μικροβιολογοι είμαστε πολλοί. Το θέμα, αν θέλετε να ανατρέξουμε στη ρίζα του, είναι ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟΙ ΠΟΛΛΟΙ. Αλλά κάνει τζίζ, ε συνάδελφοι;;;
    Νο2) Η συντριπτική πλειοψηφία, ουτε καν διανοείται ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΚΡΑΤΙΚΟΔΙΑΙΤΗ. Τώρα αν υπάρχουν και δυο τρείς που δεν είμαστε, είμαστε η λυπηρη εξαίρεση.
    Νο3)Οχι το κράτος δε χρειάζεται τόσες συμβάσεις, ούτε οι ασφαλισμένοι τόσες πλασματικές εξετάσεις για να στέλνουν οι συμβεβλημένοι πλασματικούς τζίρους....Τι;;;Συμβαίνουν τέτοια αίσχη;;;; Αν είναι δυνατό;;;;
    Τα υπόλοιπα είναι τόσο αυτονόητα, που δεν μπαίνω καν στον κόπο να αναφερθω....
    Συνάδελφοι, τουλάχιστον να μην κοροιδευόμασταν και μεταξύ μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή