Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

"Θα καταρρεύσουν τα διαγνωστικά", λένε οι επιχειρηματίες



Στη χρεωκοπία και μάλιστα με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει εκατοντάδες διαγνωστικά κέντρα η σαρωτική μείωση στις τιμές αποζημίωσης των διαγνωστικών εξετάσεων από τον ΕΟΠΥΥ, όπως δηλώνουν στο Capital.gr οι επιχειρηματίες που έχουν σύμβαση με τον Οργανισμό.

Η αγορά των διαγνωστικών βρίσκεται από χθες σε μεγάλη αναταραχή μετά και τη δημοσιοποίηση των λεπτομερειών της υπουργικής απόφασης που υπέγραψε ο Ανδρέας Ξανθός, και παρά το γεγονός πως ήταν αναπόφευκτη η ανακοστολόγηση στις τιμές των εξετάσεων, ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης τους ενός δισ. ευρώ και στο πλαίσιο του μνημονίου για τη συγκράτηση των δαπανών στην περίθαλψη, το "ψαλίδι" θεωρείται πως θα οδηγήσει τον κλάδο στην τελική κατάρρευση, αφού έτσι κι αλλιώς λόγω των συσσωρευμένων χρεών του ΕΟΠΥΥ (άνω των 600 εκατ. ευρώ), η ρευστότητα στην πλειονότητα των κέντρων έχει εξαντληθεί και πολλά βρίσκονται σε οριακό σημείο λειτουργίας.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, στην υπουργική απόφαση που υπογράφηκε τελικά σήμερα προβλέπεται ότι οι τιμές των 51 διαγνωστικών εξετάσεων, οι οποίες έχουν τη μεγαλύτερη συμμετοχή στη διαγνωστική δαπάνη, μειώνονται μεσοσταθμικά σε ποσοστό 43%, ενώ οι υπόλοιπες εργαστηριακές κατά 9%. Παράλληλα, μειώνεται κατά 18% η τιμή αποζημίωσης των μαγνητικών τομογραφιών. Σύμφωνα πάντως με το υπουργείο Υγείας, οι δανειστές είχαν στην αρχή ζητήσει ποσοστό μείωσης των τιμών περίπου στο 70%. 

Στελέχη από το χώρο των διαγνωστικών κέντρων επισημαίνουν πως αναπόφευκτα έρχονται λουκέτα στο χώρο, που θα έχουν ως συνέπεια να μην μπορούν να εξυπηρετούνται οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ. Είναι δε χαρακτηριστικό πως σήμερα τα ιδιωτικά κέντρα που είναι συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ εξυπηρετούν έως και το 95% των ασφαλισμένων, καθώς στα δημόσια νοσοκομεία η αναμονή για μια αξονική ξεπερνά τους τρεις μήνες, ενώ για μια απλή αιματολογική τους δύο μήνες. Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση στα ιατρεία του ΠΕΔΥ, όπου τα περισσότερα εργαστήρια δεν λειτουργούν, είτε εξαιτίας της έλλειψης μικροβιολόγων, είτε λόγω απουσίας υλικών.

Η πίεση εντούτοις στα οικονομικά της περίθαλψης δεν σταματά εδώ, καθώς οι θεσμοί θα εποπτεύουν στενά την πορεία των εξοικονομήσεων. Στην απόφαση επισημαίνεται ειδικότερα ότι η απόδοση των μέτρων θα αξιολογηθεί μετά από δύο μήνες. Σε αυτό το διάστημα η κυβέρνηση δεσμεύεται να παρουσιάσει ένα συνολικό σχέδιο του ΕΟΠΥΥ για τον έλεγχο της δαπάνης των διαγνωστικών εξετάσεων που θα περιλαμβάνει κατευθυντήριες οδηγίες και διαγνωστικά πρωτόκολλα, real time έλεγχο των παραπεμπτικών και δικαιότερο σύστημα εκπτώσεων (rebate όγκου). Την ίδια ώρα παραμένει ο κλειστός προϋπολογισμός στις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ για τις διαγνωστικές, στα 302 εκατ. ευρώ, για την επόμενη τριετία. Αν υπάρξει υπέρβαση, αυτή θα επιβαρύνει τα κέντρα.

Επιχείρηση "αναδίπλωσης" από το υπουργείο Υγείας

Από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας σημειώνεται παρόλα αυτά πως η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη υπό την πίεση της εκπλήρωσης όλων των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της δόσης και "είναι αποτέλεσμα μιας ανεξήγητης επιμονής των θεσμών αποκλειστικά και μόνο στη μείωση των τιμών ως μηχανισμού ελέγχου του κόστους".

Η πρόταση του υπουργείου- χωρίς εντούτοις στις συζητήσεις να έχουν συμμετάσχει ούτε μια φορά οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών- συμπεριλάμβανε έναν συνδυασμό μείωσης τιμών σε ποσοστό περίπου 30% και αυξημένο rebate όγκου, που τελικά δεν έγινε δεκτή.

Ωστόσο, το υπουργείο, σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις αντιδράσεις, παραδέχεται πως ο ψαλίδισμα των τιμών των διαγνωστικών θα είναι μια σημαντική επιβάρυνση στο χώρο των διαγνωστικών εργαστηρίων, κυρίως στα μεσαία και τα μικρά, τα οποία έχουν ήδη επιβαρυνθεί τα προηγούμενα χρόνια από τους μηχανισμούς του rebate και του claw- back.

Βασιλική Κουρλιμπίνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου