Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

"Κονταίνουν" την εισφορά 20%, ανοίγουν δρόμο για περικοπές συντάξεων



Του Δημήτρη Κατσαγάνη
Capital.gr

Λύση με "αμοιβαίες" υποχωρήσεις αναζητά πλέον η κυβέρνηση στο συνταξιοδοτικό, λόγω του διπλού μπλόκου –από θεσμούς και ελληνική κοινωνία- το οποίο υπόκειται το προσχέδιο της.

Αυτή η διέξοδος φαίνεται πως θα μπορούσε να περιλαμβάνει, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μία σημαντική υποχώρηση της κυβέρνησης σε σχέση με το χαράτσι του 20% στο οποίο αντιδρούν οι επαγγελματίες και οι αγρότες (και αμφισβητούν την απόδοση του οι θεσμοί), αλλά και μία μείωση έως 8% ακόμα και στις νυν καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις, για τις οποίες πιέζουν οι θεσμοί και κυρίως το ΔΝΤ.

Η μάχη του νέου συνταξιοδοτικού έχει αυτή την εβδομάδα δύο κρίσιμα ορόσημα. Την Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου ο κ. Κατρούγκαλος βλέπει τους θεσμούς, ενώ στις 4 Φεβρουαρίου είναι προγραμματισμένη η Γενική Απεργία. Σημειώνεται ότι η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση στελεχών του Υπ. Εργασίας με επαγγελματίες με θέμα το χαράτσι του 20% αναβλήθηκε.

Τρία σενάρια

Το μη χείρον βέλτιστον σενάριο που διαμορφώνεται για την κυβέρνηση είναι να μοιραστεί το βάρος της δημοσιονομικής εξοικονόμησης από το νέο συνταξιοδοτικό μεταξύ μίας εισφοράς υπέρ της κύριας σύνταξης –πιο χαμηλής από το 20% ακόμα και τα μεγάλα εισοδήματα- και μίας μείωσης έως 8% ακόμα και στις σημερινές κύριες συντάξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr τρία είναι τα βασικά σενάρια τα οποία βρίσκονται στο τραπέζι σε σχέση με τις κύριες συντάξεις:

1. Να περάσει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο ως έχει, δηλαδή με τα βασικά του σημεία να προβλέπουν εισφορά 20% σε επαγγελματίες –αγρότες και μειωμένα έως 15% τα ποσοστά αναπλήρωσης για τους νέους συνταξιούχους (δηλ. όσους βγουν στη σύνταξη μετά την 1.1.2016 ή μετά την δημοσίευση του νόμου) και διατήρηση της "προσωπικής διαφοράς" για τις αποδοχές που προκύπτουν με βάση τα σημερινά ποσοστά αναπλήρωσης και εκείνες που θα προκύψουν με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης όσο αναφορά τις νυν καταβαλλόμενες συντάξεις. Ο Υπουργός Επικρατείας δήλωσε χθες σε συνέντευξή του πως "δεν συζητάμε απόσυρση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό", επισημαίνει και χαρακτήρισε την ασφαλιστική μεταρρύθμιση "απολύτως αναγκαία και κατεπείγουσα".

2. Να υπάρξει μία μείωση της εισφοράς 20% ακόμα και για τα μεγάλα εισοδήματα και παράλληλα μία μείωση ακόμα και των νυν καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων έως 8%. Σε χθεσινή του συνέντευξη, ο Υπουργός Οικονομίας, κ. Γιώργος Σταθάκης δήλωσε πως "η συμφωνία για το ασφαλιστικό θα αποτυπώνει αμοιβαίους συμβιβασμούς και υποχωρήσεις".

3. Να υπάρξουν μειώσεις έως 15% όλων των κύριων συντάξεων, σημερινών και μελλοντικών αμέσως μετά τη δημοσίευση του νόμου ή ακόμα και αναδρομικά. Σύμφωνα με δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας, η επικεφαλής του ΔΝΤ, κα. Christine Lagarde φέρεται να δήλωσε στη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός τον περασμένο μήνα πως οι περικοπές στις μελλοντικές συντάξεις δεν επαρκούν", επιβεβαιώνοντας ρεπορτάζ του Capital.gr.

Ανοιχτό το χρονοδιάγραμμα της θέσπισης του νέου Συνταξιοδοτικού. Φόβοι για "ασφυξία" στα Ταμεία.

H κυβέρνηση συνεχίζει να επιθυμεί να έχει καταθέσει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο έως το τελευταίο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου και έτσι να το ψηφίσει έως το α΄ δεκαήμερο του Μαρτίου, προκειμένου να κλείσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η αξιολόγηση και να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους.

Ωστόσο, η έως τώρα δυναμική της διαπραγμάτευσης εντός και εκτός Ελλάδας "δείχνει" θέσπιση του νέου συνταξιοδοτικού ακόμα και προς τα μέσα- τέλη Απριλίου.

Ρόλο-κλειδί θα παίξει η ετυμηγορία της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Κομισιόν σχετικά με την αναλογιστική μελέτη για το ελληνικό ασφαλιστικό την οποία έχει στείλει το υπουργείο Εργασίας στο Ageing Working Group.

Υπό αυτές τις συνθήκες, αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη του Υπ. Εργασίας αλλά και των ταμείων φοβούνται "πρόβλημα ρευστότητας" του Ασφαλιστικού.

Και αυτό γιατί μία παρατεταμένη "σκληρή διαπραγμάτευση" θα μπορούσε να φέρει μειωμένα έσοδα από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, τα οποία σε συνδυασμό με την καθυστέρηση της δόσης θα μπορούσε να προκαλέσει ασφυξία στους προϋπολογισμούς των ασφαλιστικών ταμείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου