Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

ΠΟΣΙΠΥ: Στο ΣτΕ για τις υποκοστολογημένες εξετάσεις


«Φυλάνε τα ρούχα τους για να έχουν τα μισά» όπως φαίνεται οι εργαστηριακοί ιατροί, αν και ο ΕΟΠΥΥ φέρεται να δεσμεύθηκε ακόμα και ανακοστολόγηση των διαγνωστικών εξετάσεων αν υπάρξει πτώση των δαπανών….

Παρότι, λοιπόν, στη συνάντηση που είχε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ) με τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Σ. Μπερσίμη διαπιστώθηκαν κάποια βήματα προόδου, οι εκπρόσωποι των Εργαστηριακών Ιατρών δεν έμειναν στο καλό κλίμα. Αντίθετα, κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης της Υπουργικής Απόφασης που αφορά την υποκοστολόγηση των διαγνωστικών εξετάσεων.

Άλλωστε, πρωτοβάθμια σωματεία του κλάδου βρίσκονται σε επίσχεση, με κύριο αίτημα την καθυστέρηση των πληρωμών, έχοντας την υποστήριξη της ΠΟΣΙΠΥ, που υπογραμμίζει πως ο κλάδος «παραμένει σε κατάσταση επιστημονικής απαξίωσης» (εδώ).

Η σοβαρότητα της συνάντησης διαπιστώνεται και από τις δύο πλευρές, με τον ΕΟΠΥΥ να εκδίδει και ανακοίνωση για το ραντεβού και όσα συζητήθηκαν, καταγράφοντας μια σειρά δεσμεύσεων για εξορθολογισμό της συνταγογράφησης και τη διαδικασία αποπληρωμής των παρόχων για το 2013.

Ειδικότερα, τα μέλη της ΠΟΣΙΠΥ πληροφορήθηκαν ότι το πρώτο 10ημερο του Μαρτίου θα έχουν εφαρμοσθεί περιορισμοί που θα αφορούν στην υπέρβαση της συνταγογράφησης, σε σχέση με το μέσο κόστος παραπεμπτικού ανά ειδικότητα και ανά ICD-10, αλλά και το «κλείδωμα» του ΑΜΚΑ του ασθενούς, στη δυνατότητα επανάληψης των ιδίων εξετάσεων.

Μάλιστα, είναι «σε εξέλιξη η διαδικασία για την εφαρμογή των διαγνωστικών πρωτοκόλλων στην βάση του ICD10, (450 διαγνώσεις αφορούν το 90% των αναγραφομένων εξετάσεων) βάσει των οποίων θα γίνεται η συνταγογράφηση διαγνωστικών εξετάσεων και εν συνεχεία η παρακολούθηση της νόσου και σύνδεση αυτών με διαδικασίες ελέγχου (textbox και realtime)».

Βέβαια, οι εκπρόσωποι των εργαστηριακών ιατρών έλαβαν και μια δέσμευση που ακούγεται, μάλλον, πολύ καλή για να είναι αληθινή…

Έτσι, όπως υποστηρίζουν, υπάρχει πρόθεση από τον ΕΟΠΥΥ σταδιακής ανακοστολόγησης των εξετάσεων, στηριζόμενη σε μια πλήρη και ουσιαστική μελέτη κοστολόγησης τους, βάσει διεθνώς αντικειμενικών κριτηρίων, που έχει, άλλωστε, ήδη ξεκινήσει η Ομοσπονδία, προσπάθεια που επικροτεί και ο κ. Μπερσίμης. Εφ’ όσον, όμως, οι δαπάνες δείξουν πτωτικές τάσεις…

Την ίδια ώρα, διαπιστώνεται πως γίνεται μια προσπάθεια αποπληρωμής παλαιών οφειλών. «Νομοθετήθηκε η διαδικασία ολοκλήρωσης του ελέγχου του 2013 για να αποδοθούν στους παρόχους που έχουν ελεγχθεί, τα οφειλόμενα», τονίζει η ΠΟΣΙΠΥ, που απέσπασε δέσμευσης άμεσης αποπληρωμής των λοιπών ληξιπροθέσμων οφειλών με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από τους θεσμούς.

Ο κ. Μπερσίμης πρότεινε μια νέα συνάντηση στις αρχές Μαρτίου για να εκτιμηθούν συνολικά οι απαιτήσεις των εργαστηριακών γιατρών για το μήνα Ιανουάριο, με πρόθεση διορθωτικών κινήσεων σε περίπτωση απόκλισης.

Η Ομοσπονδία πρόκειται να συμμετάσχει στην επιτροπή που θα δημιουργηθεί στον ΕΟΠΥΥ για την παρακολούθηση των ενεργειών που βρίσκονται στο στάδιο σχεδιασμού και υλοποίησης, όπως σημειώνεται και στην ανακοίνωση του Οργανισμού.

«Για τα θέματα του RealTime ελέγχου, της κάρτας ασθενούς με ΡΙΝ καθώς και της έκδοσης παραπεμπτικών από πιστοποιημένη θέση (παρόμοιο με αυτό της έκδοσης φορολογικών στοιχείων), είμαστε σε συνεργασία τόσο με τον ΕΟΠΥΥ όσο και με το Υπουργείο», καταλήγουν οι Εργαστηριακοί Ιατροί.

Πάντως, η ΠΟΣΙΠΥ αναφέρεται και σε αιτήματα του κλάδου που ικανοποιήθηκαν:

1) Διατήρηση της συμμετοχής 15% των ασφαλισμένων όπως ίσχυε στο κρατικό τιμολόγιο και δημοσιεύτηκε στο Φ.Ε.Κ. 372/Β’/ 18-02-2016.

2) Τήρηση του κλειστού προϋπολογισμού που είναι θεσμοθετημένος μέχρι το 2018 (εφαρμογή του rebate κατά την υποβολή της μηνιαίας δαπάνης) και διαδικασία επιστροφής των χρημάτων στους παρόχους, σε περίπτωση που οι δαπάνες είναι χαμηλότερες από την πρόβλεψη του προϋπολογισμού.

3 σχόλια:

  1. Super! Μιλαμε για ανατρεπτικες κατακτησεις! Τωρα μπορουμε να χρεωκοπησουμε με το κεφαλι μας ησυχο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΟ ΦΕΚ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕ Η ΠΟΣΙΠΥ ?????? ΛΕΕΙ ΣΥΜ 15 % ΕΠΙ ΤΟΥ ΚΑΡΑΤΙΚΟΥ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
    ΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΤΡΕΧΕΙ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΜΜΙΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ
    ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΠΩΣ ΒΓΗΚΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ
    ΧΑΜΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΑΣ ΤΟ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΟΥΝ !!!! ΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΣΙΜΠΗΣΟΥΜΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ ΑΝ ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΣΚΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ; ΑΝ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ, ΘΑ ΣΥΜΦΟΡΗΘΟΥΝ ΤΑ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΑΠΟ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΛΕΙΣΕΙ! ΑΝΤΙΘΕΤΑ, ΤΩΡΑ ΑΠΛΑ ΑΡΓΟΠΕΘΑΙΝΟΥΜΕ (ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ ΕΞΑΛΟΥ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥΣ)ΚΑΙ ΔΙΝΟΥΜΕ ΧΡΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΕΞΑΠΛΩΘΟΥΝ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή