Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016

Μία γενική αίματος κοστολογείται λιγότερο από ένα κουτί μαστίχες





«Μία γενική αίματος κοστολογείται λιγότερο από ένα κουτί μαστίχες»

Καταγγέλλουν οι εργαστηριακοί γιατροί του ΕΟΠΥΥ- Συνεχίζουν την επίσχεση εκτέλεσης παραπεμπτικών

Της Νικολέττας Μπούκα


Στο κενό έπεσε η συνάντηση των εργαστηριακών γιατρών του ΕΟΠΥΥ με τον πρόεδρο του Οργανισμού, Σωτήρη Μπερσίμη. Οι απαντήσεις σχετικά με τις χρόνιες οφειλές του ΕΟΠΥΥ και την πρόσφατη υποκοστολόγηση των εργαστηριακών εξετάσεων δεν ικανοποίησαν τους γιατρούς.

Συνεπώς, συνεχίζουν την επ' αόριστον επίσχεση εκτέλεσης των παραπεμπτικών του ΕΟΠΥΥ, η οποία άρχισε πριν από πέντε μέρες, ενώ την ερχόμενη βδομάδα αναμένεται να συνεδριάσουν για να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους. Από τους πρώτους που άρχισαν την επίσχεση ήταν οι εργαστηριακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης, ενώ από χθες η συγκεκριμένη μορφή δράσης κορυφώνεται πανελλαδικά με τη συμμετοχή σχεδόν όλων των εργαστηριακών γιατρών της χώρας.

Όσο διαρκεί η επίσχεση, οι ασφαλισμένοι είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν από την τσέπη τους για τις εξετάσεις στις οποίες υποβάλλονται, να λαμβάνουν την απόδειξη και στη συνέχεια να απευθύνονται στον ΕΟΠΥΥ προκειμένου να πάρουν πίσω τα χρήματά τους.

“Το βασικό μας αίτημα για αποπληρωμή των οφειλών του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος χρωστάει ακόμη και από το 2011, δεν θα ικανοποιηθεί άμεσα. Ανάλογη είναι η άποψη που αποκομίσαμε και για το θέμα της υποκοστολόγησης των εργαστηριακών εξετάσεων, η οποία είναι αποτέλεσμα πολιτικής βούλησης”, δηλώνει στη “Μ” η α' αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Μαρία Χατζηδημητρίου.

Παράλληλα, επισημαίνει, ότι τα συσσωρευμένα χρέη του ΕΟΠΥΥ και η μείωση κατά 50% του κόστους των εξετάσεων, που κάνουν οι εργαστηριακοί γιατροί, θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των εργαστηρίων.

“Πληρώνουμε από την τσέπη μας για να εξυπηρετήσουμε τους ασφαλισμένους, αλλιώς κινδυνεύουμε να ξεμείνουμε ακόμη και από αντιδραστήρια. Με την κατάσταση που διαμορφώνεται, υποβαθμίζονται και απαξιώνονται οι εργαστηριακοί γιατροί, τους οποίους η πολιτεία αντιμετωπίζει σαν μηχανήματα και με λογιστικά κριτήρια. Σε όλο το νομό Θεσσαλονίκης, υπάρχουν 290 εργαστηριακοί γιατροί (φυσικά πρόσωπα), οι οποίοι αγωνίζονται να επιβιώσουν”, εξηγεί η κ. Χατζηδημητρίου και απευθύνει έκκληση στους ασφαλισμένους “να κατανοήσουν τη δραματική κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει. Φτάσαμε στο σημείο μία σημαντική εξέταση, όπως η γενική αίματος ή το ουρικό οξύ να κοστολογούνται όσο ένα κουτάκι με…μαστίχες, δηλαδή πολύ κάτω του πραγματικού κόστους”.

Τι λέει ο ΕΟΠΥΥ

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Σωτήρης Μπερσίμης, σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι η συνάντηση μεταξύ της διοίκησης του Οργανισμού και εκπροσώπων της ομοσπονδίας εργαστηριακών ιατρών Π.Ο.Σ.Ι.Π.Υ. καθώς και εκπροσώπων των πρωτοβάθμιων σωματίων έγινε σε εξαιρετικό κλίμα.

Η διοίκηση του Οργανισμού παρουσίασε τις προτάσεις του ΕΟΠΥΥ προς το υπουργείο Υγείας για τον εξορθολογισμό της συνταγογράφησης και επισήμανε, ότι προωθείται η διαδικασία αποπληρωμής των παρόχων για το 2013, με μια σειρά από μέτρα, που στόχο έχουν την ολοκλήρωση των ελέγχων. Επίσης, πρότεινε εκ νέου συνάντηση στις αρχές Μαρτίου προκειμένου να γίνει εκτίμηση των συνολικών απαιτήσεων των εργαστηριακών ιατρών για το μήνα Ιανουάριο και εξέφρασε την πρόθεση διορθωτικών κινήσεων, σε περίπτωση σημαντικής απόκλισης από το στόχο του κλειστού προϋπολογισμού, λόγω μειωμένης ζήτησης.

Ο ΕΟΠΥΥ εισηγήθηκε τη δημιουργία ομάδας εργασίας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ομοσπονδίας, για την παρακολούθηση των ενεργειών που βρίσκονται στο στάδιο σχεδιασμού και υλοποίησης και επικρότησε την απόφαση των εκπροσώπων των εργαστηριακών ιατρών να προχωρήσουν σε μελέτη κοστολόγησης των διαγνωστικών εξετάσεων.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

2 σχόλια:

  1. Αυτό με τις τσίχλες που διαβάζω παντού είναι μια ανοησία. Τσίχλες το 1,99 ενώ το 2,88 τι ήταν ας πούμε; Ράβδοι χρυσού;
    Αλλα θα έπρεπε να έιναι τα επιχειρήματά μας και όχι αυτό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΕΣ ΤΑ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΕ!!!ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΦΑΕΙ Η ΜΙΖΕΡΙΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή