Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

Αλλαγές εξετάζει η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό - Ελεύθεροι επαγγελματίες δυο ταχυτήτων - Τι θα χάσουν για να έχουν μικρότερες ασφαλιστικές εισφορές



- Ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών στο ασφαλιστικό
- Η κυβέρνηση φαίνεται πως εξετάζει τη δημιουργία ενός επαγγελματικού ταμείου για ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες
- Ο κ. Κατρούγκαλος παραδέχθηκε πως το ασφαλιστικό είναι άδικο, αποτελεσματικό και μη βιώσιμο
- Χαριστική βολή για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού χαρακτήρισε ο κ. Κατρούγκαλος το PSI

newsit.gr

Από τους Δελφούς έριξε τη βόμβα ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών στο ασφαλιστικό σχετικά με τους ελεύθερος επαγγελματίες και το επιστημονικό προσωπικό της χώρας.

Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ένα ασφαλιστικό ταμείο για τους ελεύθερος επαγγελματίες και το επιστημονικό προσωπικό, ένα δηλαδή επαγγελματικό ταμείο.

Σε αυτό το ταμείο το τιμήμα των εισφορών θα είναι μειωμένο κατά 11% με τους ελεύθερους επαγγελματίες να καλούνται να πληρώσουν τελικά 27,5% ασφαλιστικές εισφορές από το 38,5% που είναι το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης.
Ωστόσο, αυτή η μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές σε σχέση πάντα με το αρχικό σχέδιο θα έχει και συνέπειες για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Εάν ένας ελεύθερος επαγγελματίας ή ένας επιστήμονας επιλέξει αυτό το νέο επαγγελματικό ταμείο και πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές 27,5% τότε θα έχει δικαίωμα κύριας σύνταξης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Αυτό σημαίνει πως αυτομάτως αυτός ο ελεύθερος επαγγελματίας ή ο επιστήμονας χάνει το δικαίωμα για επικουρική σύνταξη και φυσικά για εφάπαξ.

Σε αντίθετη περίπτωση εάν ο επαγγελματίας επιλέξει το ενιαίο ταμείο, ναι μεν θα πληρώνει αυξημένες εισφορές της τάξεως του 38,5%, αλλά τότε θα έχει δικαίωμα και για επικουρική σύνταξη και για εφάπαξ.

Ο υπουργός Εργασίας για το ασφαλιστικό

Το ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα ήταν κατακερματισμένο, άδικο, αναποτελεσματικό και μη βιώσιμο ανέφερε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος σε ομιλία του στο οικονομικό συνέδριο των Δελφών.

Η οικονομική κρίση, σύμφωνα με τον υπουργό, επιδείνωσε τις αμαρτίες αυτές, πρώτον επειδή τα ελλείμματα αυξήθηκαν ακριβώς επειδή 1/4 του πληθυσμού είναι άνεργο και το 50% των αυτοαπασχολούμενων δεν μπορεί να πληρώσει τις εισφορές του. "Χαριστική βολή στην κατασπατάληση των διαθέσιμων των ασφαλιστικών ταμείων έγινε με τη διαγραφή αποθεματικών από το PSI με αποτέλεσμα στη πραγματικότητα αυτό που κληρονομήσαμε το 2015 είναι ένα πλήρως κατεστραμμένο, αναποτελεσματικό σύστημα με ελάχιστες προοπτικές βιωσιμότητας" είπε χαρακτηριστικά.

Όπως πρόσθεσε, "το μνημόνιο το οποίο για εμάς είναι ένας αναγκαστικός συμβιβασμός, είχε μια νεοφιλελεύθερη πολιτική που περιείχε δεσμεύσεις οι οποίες αφορούσαν στην εξασφάλιση της βιωσιμότητας του συστήματος. Προσπαθήσαμε να τις πραγματοποιήσουμε στο πλαίσιο μιας μεταρρύθμισης που είναι εθνική και βασίζεται σε δύο βασικές αρχές. Την αρχή της ισονομίας και της ισότητας. Όμοιους κανόνες για όλους μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους.

Αναπροσαρμόσαμε τους κανόνες απονομής σύνταξης με μια απλή φόρμουλα που υπολογίζει τη σύνταξη με βάση τα χρόνια ασφάλισης". Ένα σύστημα αναλογιστικό χρειάζεται κοινωνική δικαιοσύνη, τόνισε ο υπουργός και συνέχισε: "Φέραμε την πρότασή μας για την εθνική σύνταξη που θα είναι 384 ευρώ. Αν την δίναμε με στοιχεία του 2010 θα ήταν 500 ευρώ. Επιπλέον αυτής της εθνικής σύνταξης ο καθένας θα πάρει ότι του αναλογεί με βάση όσα έχει προσφέρει βάσει των εσόδων του".

1 σχόλιο: