Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Επικίνδυνη η εφημέρευση ειδικευόμενων χωρίς παρουσία ειδικών γιατρών στα νοσοκομεία

O ειδικευόμενος γιατρός χρησιμοποιείται περισσότερο σαν ένα μπάλωμα στις τεράστιες...τρύπες του συστήματος, χωρίς να υπάρχει η πρόθεση να εκπαιδευτεί και να εξειδικευτεί, εκτιμά ο Ηλίας Σιώρας.

IATRONET.GR

Επικίνδυνη για τους ασθενείς και ψυχοφθόρα για τους γιατρούς, είναι η εφημέρευση ειδικευόμενων, χωρίς την παρουσία ειδικών γιατρών στα “επείγοντα” των νοσοκομείων.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας επικύρωσε αποζημίωση 350.000 ευρώ σε νεαρό ζευγάρι αβάπτιστου κοριτσιού τεσσάρων μηνών, το οποίο είχε χάσει τη ζωή του το 1998 από πνευμονικό οίδημα στο νοσοκομείο της Κέρκυρας.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της εφημερίδας “Έθνος”, το παιδί είχε αρχικά εξεταστεί από δύο ειδικευμένους παιδιάτρους, οι οποίοι είχαν διαπιστώσει αναπνευστική δυσχέρεια.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, το βρέφος παρουσίασε κυάνωση γύρω από το στόμα και μεταφέρθηκε σε τέντα οξυγόνου, καθώς η μάσκα οξυγόνου το ενοχλούσε.

Δύο ώρες μετά τα μεσάνυχτα και ενώ οι ειδικευμένοι παιδίατροι είχαν αποχωρήσει από το νοσοκομείο, η ειδικευόμενη γιατρός διαπίστωσε ότι το βρέφος παρουσίαζε έντονη ταχύπνοια και γενικότερη επιδείνωση.

Επικοινώνησε τηλεφωνικά με μία εκ των εφημερευουσών παιδιάτρων και στην συνέχεια χορηγήθηκε στο βρέφος ενδοφλέβιο κορτιζονούχο και έγιναν εισπνοές με συγκεκριμένο σκεύασμα.

Οίδημα

Τις πρώτες πρωινές ώρες, το βρέφος παρουσίασε άπνοια, κυάνωση και στις 6.30 το πρωί έχασε τελικά τη ζωή του από πνευμονικό οίδημα.

Οι γονείς ισχυρίστηκαν ότι υπήρξαν παραλείψεις από τους γιατρούς και πως αναχώρησαν και άφησαν την παρακολούθηση του βρέφους στην άπειρη ειδικευόμενη γιατρό, χωρίς να της δώσουν εντολές και να την ενημερώσουν σχετικά.

Ο ειδικευόμενος είναι το φθηνό δυναμικό του συστήματος Υγείας, με σκληρό ωράριο και ελάχιστες απολαβές, αναφέρει ο Άρης Ψωμάς, ειδικευόμενος παθολόγος του νοσοκομείου “Ευαγγελισμός”.

Σε ειδικότητες – εξηγεί – όπως οι χειρουργοί, ο ειδικευόμενος μπορεί να είναι μόνος στην εφημερία.

Μπάλωμα

Στο σημερινό ΕΣΥ ο ειδικευόμενος γιατρός χρησιμοποιείται περισσότερο σαν ένα μπάλωμα στις τεράστιες...τρύπες του συστήματος, χωρίς να υπάρχει η πρόθεση να εκπαιδευτεί και να εξειδικευτεί, εκτιμά ο Ηλίας Σιώρας, καρδιολόγος και πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Σύμφωνα με τον κ. Σιώρα, η καθημερινότητα του ειδικευόμενου γιατρού περιλαμβάνει ατελείωτες ώρες δουλειάς, χωρίς έρευνα και συγκροτημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Η εκπαίδευσή του εναπόκειται στην καλή διάθεση του διευθυντή της εκάστοτε κλινικής.

Υποχρεώνεται σε απλήρωτη εργασία, λόγω των υπεράριθμων εφημεριών, πολύ πέραν του πλαφόν των επτά ενεργών ανά μήνα.

ΔΗΜ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου