Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Υπουργείο Υγείας: Εξαιρεί τα φίλτρα τεχνητού νεφρού από τις χαμηλές τιμές του “Παρατηρητηρίου”

Η χαμηλή τιμή μπορεί να παρέχεται συγκυριακά, επειδή ο προμηθευτής θέλει να διώξει το απόθεμα που διαθέτει. "Κλειδώνει", όμως, στο Παρατηρητήριο Τιμών, προκαλώντας εμπλοκή με μελλοντικές προμήθειες υλικού από άλλα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα.
IATRONET.GR

Την εξαίρεση των φίλτρων τεχνητού νεφρού από τους περιορισμούς του Παρατηρητηρίου Τιμών, αποφάσισε ο υπουργός Υγείας.

Με απόφαση του Ανδρέα Ξανθού, καθορίζεται ως τιμή για τους δύο τύπους φίλτρων με συνθετική μεμβράνη στα 18,9 και 23,8 ευρώ.

Με βάση το Παρατηρητήριο, η τιμή των εν λόγω υλικών είχε διαμορφωθεί στα 16,3 και στα 21,8 ευρώ αντίστοιχα, έπειτα από προσφορές που είχαν γίνει σε δημόσια νοσοκομεία το 2015.

Οι τιμές αυτές, ωστόσο, κρίθηκαν χαμηλές από τους προμηθευτές, με αποτέλεσμα να υπάρχει εμπλοκή, όπως συμβαίνει με πολλούς τύπους άλλου υγειονομικού υλικού στα νοσοκομεία.

Τελικά, έπειτα από διαπραγμάτευση του υπουργείου Υγείας με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Προμηθευτών Υλικών Τεχνητού Νεφρού (ΠΑΣΠΥΤΕΝ), αποφασίστηκε να διαμορφωθεί η τιμή σε πιο λογικά (και πιο υψηλά επίπεδα).

Παρόμοιο πρόβλημα υπάρχει και με άλλο (κατά τεκμήριο φθηνό) υλικό που χρησιμοποιούν τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα, όπως σύριγγες και γάζες.

Η εμπλοκή προκύπτει από τον τρόπο λειτουργίας του Παρατηρητηρίου Τιμών. Σε περίπτωση που κάποιο υλικό προσφερθεί σε ένα νοσοκομείο σε μία τιμή, αυτή κλειδώνει ως "ανώτατη" για πάντα και για όλα τα νοσοκομεία.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, όμως, η χαμηλή τιμή παρέχεται επειδή ο προμηθευτής θέλει να διώξει το απόθεμα που διαθέτει. Είναι, δε, πολύ πιθανό στο κοντινό μέλλον να μην παρέχει ούτε ο ίδιος το εν λόγω υλικό στην χαμηλή αυτή τιμή.

Διαδικασία

Η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ), η οποία τηρεί το Παρατηρητήριο Τιμών, εμμένει στην τήρηση της διαδικασίας με τη φθηνή τιμή, με αποτέλεσμα τα περισσότερα νοσοκομεία να αντιμετωπίζουν – κατά καιρούς – ελλείψεις σε κάθε είδους υλικό.

Πρόσφατο έγγραφο της ΕΠΥ για προσήλωση στη νομοθεσία, είχε προκαλέσει την αντίδραση γιατρών του Κρατικού της Νίκαιας, οι οποίοι κατηγόρησαν την πρόεδρο της Επιτροπής για “καταγέλαστη ευθυνοφοβία, διοικητική ηλιθιότητα και υποκριτική τυπολατρία”, που θέτουν χιλιάδες ασθενείς σε κίνδυνο.

Ο μόνος τρόπος να ξεπεραστεί το εμπόδιο της ΕΠΥ και του Παρατηρητηρίου, είναι να εκδοθεί απόφαση εξαίρεσης μίας τιμής από τον υπουργό Υγείας, όπως συνέβη στην παραπάνω περίπτωση με τα φίλτρα τεχνητού νεφρού.

ΔΗΜ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου