Ο εμβολιασμός ακόμη και στους επαγγελματίες υγείας, δεν μπορεί να είναι υποχρεωτικός, τόνισε με έμφαση ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός στην χθεσινή ευρεία σύσκεψη για την γρίπη, με την συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων και του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. ΓΙάννη Μπασκόζου.
Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου
Παρόλα αυτά, θα σταλεί εγκύκλιος σε όλα τα νοσοκομεία ώστε οι επαγγελματίες υγείας, να προχωρήσουν έστω και τώρα, μεσούσης της περιόδου της γρίπης, στον εμβολιασμό, ο οποίος είναι αξιοσημείωτο ότι στις εν λόγω ομάδες είναι εξαιρετικά χαμηλός και παραμένει κάτω από 10%.
Κάτι που χαρακτηρίζουν παράδοξο, ακόμη και οι ίδιοι οι λοιμωξιολόγοι.
Και στο σημείο αυτό, αξίζει να επισημάνουμε, ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ ή έχουν καταλήξει είναι και ήταν ανεμβολίαστοι. Επιπλέον, ο ιός εφέτος (το πανδημικό στέλεχος Η1Ν1) είναι εξαιρετικά επιθετικός και σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα, οι περισσότεροι που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ δεν είχαν υποκείμενα νοσήματα.
Μιλώντας ωστόσο για τις ΜΕΘ να πούμε ότι στην χθεσινή σύσκεψη κυριάρχησε ιδιαίτερα και το θέμα αυτό. Οι 200 κλειστές Μονάδες λόγω υποστελέχωσης, έχουν δημιουργήσει ασφυκτικό περιβάλλον στο σύστημα και πλέον είναι επιτακτική ανάγκη να ανοίξουν πριν θρηνήσουμε περισσότερα θύματα.
Ο υπουργός Υγείας χθες, τόνισε με έμφαση, ότι οι προσλήψεις των 400 νοσηλευτών και των 100 γιατρών- οι οποίοι θα στελεχώσουν τις ΜΕΘ- θα πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι τις αρχές του επόμενου μήνα, αν και οι πληροφορίες που είχε το onMed ήταν ότι αυτό θα γινόταν μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου. Είναι απαράδεκτο πάντως ως πολιτική υγείας να υπάρχει τέτοια καθυστέρηση σε μία διαδικασία που επείγει σημαντικά, με την γρίπη να θερίζει και με τις επόμενες εβδομάδες να είναι στο κόκκινο – από πλευράς επικινδυνότητας- όπως τονίζουν οι επιστήμονες.
Όπως τόνισε μάλιστα χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Σωτήρης Μπερσίμης, θα προσπαθήσει να φέρει στο σύστημα επιπλέον Μονάδες Εντατικής Θεραπείας από τον ιδιωτικό τομέα. Να θυμίσουμε ακόμη, ότι ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ), έχοντας πλήρη επίγνωση της τραγικής κατάστασης με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπο το ΕΣΥ, παραχώρησε οικειοθελώς 22 κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Πρόκειται για μία προσωρινή παραχώρηση ωστόσο, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου.
Η σοβαρή κατάσταση στην οποία βρίσκεται το σύστημα αναφορικά με τις ελλείψεις Μονάδων Εντατικής Θεραπείας αποτυπώθηκε για ακόμη μία φορά στα χθεσινά στοιχεία που είχε στην διάθεσή του το ΕΚΑΒ και το ΕΚΕΠΥ: Μέχρι τις 3 το μεσημέρι της Δευτέρας, τα αιτήματα για νοσηλεία σε ΜΕΘ άγγιξαν τα 71 και είχαν βρεθεί μόλις 7 κλίνες.
Αν αυτό, δεν σημαίνει ότι το σύστημα ασφυκτιά και έχει τεράστιο πρόβλημα, τότε τι σημαίνει άραγε;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου