Προκηρύχθηκαν από το υπουργείο Υγείας οι κενές και κενούμενες θέσεις σε περιφερειακά Κέντρα Υγείας, Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία, Περιφερειακά Ιατρεία, Ειδικά Περιφερειακά Ιατρεία.
Σε μία προσπάθεια να καταστήσει λειτουργικές τις δομές του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ), οι οποίες υπολειτουργούν από το 2014, προχωρεί το υπουργείο Υγείας.
Με απόφαση του υπουργού και αναπληρωτή υπουργού, προκηρύσσονται οι κενές και κενούμενες θέσεις σε περιφερειακά Κέντρα Υγείας, Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία, Περιφερειακά Ιατρεία, Ειδικά Περιφερειακά Ιατρεία.
IATRONET.GR
Η προκήρυξη, που παρατίθεται πιο κάτω, απευθύνεται σε γενικούς ιατρούς, ιατρούς υπόχρεους υπηρεσίας υπαίθρου και ιατρούς υπηρεσίας υπαίθρου με θητεία.
Αιτήσεις ξεκίνησαν να υποβάλλονται από τη Δευτέρα, ενώ καταληκτική ημερομηνία υποβολής ορίστηκε η 16 Φεβρουαρίου.
Με την προκήρυξη αυτή, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιχειρεί να στελεχώσει εκ νέου τις δομές του ΠΕΔΥ, οι οποίες λειτουργούν σήμερα με ελάχιστους γιατρούς.
Αποχώρηση
Πλήγμα αποτέλεσε η αποχώρηση μεγάλου αριθμού πρώην γιατρών του ΕΟΠΥΥ (οι δομές ανήκουν σήμερα στο ΠΕΔΥ), οι οποίοι είχαν κληθεί το 2014 να αποφασίσουν εάν επιθυμούν να μείνουν στο ΠΕΔΥ και να κλείσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία ή να αποχωρήσουν από το σύστημα.
Σε πανελλαδική κλίμακα, είχαν παραμείνει στο ΠΕΔΥ 2.500 γιατροί και είχαν αποχωρήσει 3.000. Οι μισοί από όσους έχουν παραμείνει, έχουν δικαστικές αποφάσεις, με τις οποίες δικαιούνται να διατηρούν και το ιδιωτικό τους ιατρείο.
Από τους 3.000 που απολύθηκαν, επέστρεψαν περίπου 400 με ασφαλιστικά μέτρα, αλλά παραμένουν απλήρωτοι έως και 20 μήνες.
Για να καλυφθούν τα κενά στις πρώην δομές του ΕΟΠΥΥ, που έχουν ενταχθεί πλέον στο ΠΕΔΥ, είχαν προκηρυχθεί πανελλαδικά 900 θέσεις επικουρικών γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, για τις οποίες εκδήλωσαν ενδιαφέρον μόλις 170 άτομα.
Ανάγκες
Με την πρόοδο της “λειτουργίας” του ΠΕΔΥ, πολλοί από τους γιατρούς του κλήθηκαν να καλύψουν ανάγκες νοσοκομείων, δεδομένου ότι το ΠΕΔΥ διοικείται από τις κατά τόπους Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) του ΕΣΥ.
Αυτό οδήγησε σε περαιτέρω υποστελέχωση των Κέντρων Υγείας, τα οποία βρίσκονται σήμερα στη χειρότερη δυνατή κατάσταση.
Με πρόσφατη απόφαση του υπουργού Υγείας, την οποία δημοσίευσε το Iatronet, άνοιξε ένας ακόμη δίαυλος κάλυψης κενών των νοσοκομείων από γιατρούς του ΠΕΔΥ.
Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε οι γενικοί γιατροί του ΠΕΔΥ να απασχολούνται και στα επείγοντα, κατά την εφημερία των δημόσιων νοσοκομείων.
Προβληματισμός
Σε συνάντηση που είχε με τον κ. Ξανθό, το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Γενικής Ιατρικής (ΕΛΕΓΕΙΑ) έθεσε τους προβληματισμούς του για την αποψίλωση των μονάδων της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας από την εφαρμογή του μέτρου.
Σύμφωνα με τους γιατρούς, ο κ. Ξανθός δεσμεύτηκε πως τούς θα έστελνε την απόφαση πριν αυτή εκδοθεί, προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους, κάτι το οποίο δεν έγινε.
Η ΕΛΕΓΕΙΑ υποστηρίζει πως η θέση του γενικού γιατρού είναι στην κοινότητα, στη γειτονιά (σε αστικά κέντρα και στην επαρχία) και όχι στα νοσοκομεία, δεδομένου ότι ο γενικός γιατρός είναι εξειδικευμένος στην παροχή πρωτοβάθμιας και όχι νοσοκομειακής φροντίδας.
Σχετικά με τη σχεδιαζόμενη δημιουργία ενός νέου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας, με ιατρεία γειτονιάς, οι γιατροί ζήτησαν επίσης να ενημερωθούν.
Πρότειναν, δε, ως τρόπο αποζημίωσης όσων γιατρών μετάσχουν στον νέο φορέα την “κατά κεφαλήν αμοιβή”.
Δ.Κ.
Επιπλέον Πληροφορίες
ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ.οι κυβερνωντες δυστυχως ζουν σε αλλο κοσμο.Κριμας!!
ΑπάντησηΔιαγραφή