Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016
Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου
- Health Report.gr
Αυτό που μέχρι τώρα γινόταν άτυπα, λαμβάνει πια επίσημη μορφή.
Οι γενικοί γιατροί θα πρέπει από δω και στο εξής επισήμως πια με εντολή του υπουργείου Υγείας να μεταφέρονται από τις μονάδες του ΠΕΔΥ, τα Κέντρα υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία, στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών για να καλύψουν τις ανάγκες.
Μέχρι σήμερα η διαδικασία αυτή γινόταν άτυπα με εντολές των υγειονομικών Περιφερειών προκαλώντας την έντονη αντίδραση των γιατρών. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα οι γιατροί είχαν κάνει και εξώδικα καθώς με τις μετακινήσεις αυτές έμεναν στον «αέρα» τα ΠΕΔΥ και τα Κέντρα Υγείας. Δείτε ΕΔΩ χαρακτηριστικά: «Έντονες αντιδράσεις καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες σε διάφορες περιοχές της χώρας εξαιτίας των μετακινήσεων γιατρών από το ΠΕΔΥ στα νοσοκομεία.»
Και βέβαια οι μετακινήσεις αυτές δε γίνονται τυχαία. Η έλλειψη ιατρικού προσωπικού έχει αφήσει στο έλεος του Θεού τα νοσοκομεία, παρά τις αλλεπάλληλεςανακοινώσεις της ηγεσίας του υπουργείου υγείας ότι θα προβεί σε προσλήψεις και μάλιστα όχι μόνο επικουρικών γιατρών αλλά και μόνιμων!
Ωστόσο οι προσλήψεις αυτές, τουλάχιστον οι μόνιμες, φαίνεται ότι σκοντάφτουν στη τρόικα, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης.
Όμως ο Ανδρέας Ξανθός με εγκύκλιό του προς όλες τις υγειονομικές περιφέρειες προβλέπει τη συμμετοχή των γενικών γιατρών που υπηρετούν στο ΠΕΔΥ (Κέντρα Υγείας, πρώην Μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ, Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία, Περιφερειακά Ιατρεία) στις εφημερίες των Νοσοκομείων και συγκεκριμένα στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), ανεξάρτητα από το αν αυτά λειτουργούν ως αυτοτελές οργανικό τμήμα ή όχι.
Μάλιστα για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τις προσλήψεις που διαφημίστηκαν δεόντως αλλά δεν έγιναν ποτέ, σημειώνει ότι η συμμετοχή γενικών γιατρών στη λειτουργία των ΤΕΠ είναι «μια διεθνώς διαδεδομένη πρακτική, αποτελεί τμήμα της εκπαίδευσης τους και η εμπειρία έχει δείξει ότι συμβάλλει στην βελτίωση της διαδικασίας διαλογής και αποτελεσματικής διαχείρισης των περιστατικών που προσέρχονται στα Τμήματα Επειγόντων των Νοσοκομείων».
Διευκρινίζει ωστόσο πως στην εγκύκλιο προβλέπεται ότι ο γενικός ιατρός στο ΤΕΠαντιμετωπίζει περιστατικά που προσέρχονται εκτάκτως και μπορούν να αντιμετωπιστούν σε πρώτο βαθμό και δεν υποκαθιστά τους ιατρούς των άλλων ειδικοτήτων που υπηρετούν στο νοσοκομείο.
Υπογραμμίζει επίσης ότι σε περίπτωση που χρειάζεται ειδική διαγνωστική προσπέλαση ή / και αντιμετώπιση σε δεύτερο βαθμό, ο γενικός ιατρός παραπέμπει σε ιατρούς άλλων ειδικοτήτων, που είτε εφημερεύουν στον χώρο του ΤΕΠ είτε συνεπικουρούν ως εφημερεύοντες στην κλινική τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου