Ιοκάστη Αλειφεροπούλου - Virus.com
Στον «πάγο» παραμένει η διαπραγμάτευση για την υπογραφή νέας σύμβασης ανάμεσα στον ΕΟΠΥΥ και τους κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς, οι ισχύουσες συμβάσεις των οποίων πρακτικά συνεχίζουν επ’ αόριστον, με βάση το άρ. 52, παρ. 4 του Ν.4410/2016.
Αυτό από τη μία αποφορτίζει την πίεση που νιώθουν οι πάροχοι μπροστά στον κίνδυνο να μείνουν χωρίς σύμβαση. Από την άλλη, βέβαια, μια επ’ αόριστον παράταση ισοδυναμεί με διαπραγματεύσεις δίχως τέλος για την υπογραφή νέας σύμβασης, με δυσμενείς επιπτώσεις για τον κλάδο και κυρίως για τους νέους γιατρούς, αφού αποτελεί καθοριστική προϋπόθεση για το επαγγελματικό ξεκίνημα των περισσοτέρων. «Οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται οδηγούν τους νέους ιατρούς στο δρόμο της μετανάστευσης ή της υπαλληλοποίησης» τονίζει ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Μ. Βλασταράκος, ο οποίος κάλεσε τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ να δώσει λύση στο πρόβλημα των συνεχών παρατάσεων.
Στο μεταξύ, οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί κάθε μέρα που περνά νιώθουν να «βαραίνει» το κλίμα όλο και περισσότερο σε βάρος τους, αφού στο πλαίσιο της νέας ΠΦΥ ο ρόλος που επιφυλάσσει η κυβέρνηση για τον ιδιωτικό τομέα θα είναι συμπληρωματικός και σαφώς πιο περιορισμένος.
«Πάμε σε ένα πλαίσιο το οποίο δεν μας έχει καθοριστεί. Για παράδειγμα, θα διατηρηθούν οι ισχύουσες συμβάσεις ή θα περικοπούν ειδικότητες από το σύστημα;»αναφέρει σχετικά η Πρόεδρος της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ, Άννα Μαστοράκου. «Έχουμε ρωτήσει επανειλημμένως ποιες είναι οι ανάγκες και πώς έχουν καθοριστεί. Δεν μας έχουν απαντήσει και πολύ φοβόμαστε ότι μια ωραία πρωία θα μας καλέσουν και θα μας πουν αυτή είναι η σύμβαση, υπογράψτε» προσθέτει.
Πράγματι, ουδεμία πρόοδος στη διαπραγμάτευση μιας νέας σύμβασης μεταξύ των δύο πλευρών έχει υπάρξει μέσα στο καλοκαίρι. Άλλωστε, η αρμόδια Επιτροπή τελευταία φορά που συνεδρίασε ήταν στα μέσα Ιούλη για να «κλείσει» τη σύμβαση με τα Διαγνωστικά Κέντρα, η οποία αν και βρίσκεται σε πολύ καλύτερο σημείο, εξακολουθεί να «κολλάει» στην έκδοση του νέου ΕΚΠΥ ο οποίος και αναμένεται. Επίπονη αποδεικνύεται και η διαδικασία διαπραγμάτευσης με τις Ιδιωτικές Κλινικές, η οποία «σκαλώνει» μεταξύ άλλων στο ποσοστό των κλινών που θα διατίθενται στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.
Στον αντίποδα, το «πράσινο φως» για έγκριση από την Αριστοτέλους φαίνεται πως έχουν πάρει 3 άλλες συμβάσεις, όπως έχει ξαναγράψει το Virus (εδώ): με τις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, τα Κέντρα Αποκατάστασης Ημερήσιας Νοσηλείας (“ανοικτές” δομές), και τους Φυσικοθεραπευτές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου