Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

Θύελλα αντιδράσεων για την συγχώνευση Monsanto με την Bayer


Θύελλα αντιδράσεων για την συγχώνευση Monsanto με την Bayer

Της Νικολέτας Ντάμπου - LIFE2DAY.GR

Προβληματισμός και αντιδράσεις και πάλι στην αγορά φυτοφαρμάκων και γεωργικών προϊόντων, λίγα μόνον 24ωρα, μετά την επιτυχή- και μεγαλύτερη τη τελευταία δεκαετία- συμφωνία εξαγοράς, με 59 δις ευρώ, του αμερικανικού κολοσσού γενετικά τροποποιημένων προϊόντων,της Monsanto, από τον γερμανικό όμιλο φαρμάκων Bayer. 

Η συγχώνευση έχει χαρακτηριστεί από διεθνείς κύκλους,πριν την οριστική συμφωνία, αμφιλεγόμενη.Αφενός λόγω του κινδύνου δημιουργίας μονοπώλιων, με τέσσερις μόνο ομίλους να μοιράζονται την αγορά των 85 δις ευρώ και αφετέρου γιατί η Monsanto βρίσκεται στο στόχαστρο της παγκόσμιας κριτικής, εξαιτίας των γενετικά μεταλλαγμένων προϊόντων, με τον κίνδυνο του κατακλυσμού της ευρωπαικούς αγοράς με τα προϊόντα αυτά. 

Το «περιβάλλον» στο οποίο επιτεύχθηκε η συμφωνία,είναι οι μεγάλες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει ο κλάδος της βιομηχανίας γεωργικών προϊόντων,δεδομένης της μεγάλης αύξησης του πληθυσμού σε ολόκληρο τον κόσμο αλλά και της κλιματικής αλλαγής. Μέχρι το 2050 υπολογίζεται ότι ο πληθυσμός της γης θα έχει φθάσει τα δέκα δισεκατομμύρια. Παράλληλα, η επιφάνεια που μπορεί να δομηθεί παραμένει αμετάβλητη. 

Οι αγρότες ανησυχούν εξαιτίας της πτώσης των τιμών και η κρίση στη Βραζιλία φαίνεται να επιβαρύνει ιδιαίτερα την διεθνή αγορά. Επιπλέον η διαρκής ανάπτυξη στις αναδυόμενες οικονομίες φαίνεται να μην εξελίσσεται το ίδιο δυναμικά όπως στο παρελθόν. Οι λόγοι αυτοί πιέζουν τις εταιρείες σε συγχωνεύσεις, οι οποίες με την σειρά τους πιέζουν τον γεωργικό τομέα και έτσι δημιουργείται το βέλτιστο επενδυτικό τοπίο για τις εταιρείες, οι οποίες παίρνουν πιστώσεις πάρα πολύ εύκολα και φθηνά. 

Σε όλο τον κόσμο οι κεντρικές τράπεζες φοβούμενες τον χαμηλό πληθωρισμό προμηθεύουν με φρέσκο και φθηνό χρήμα τις επιχειρήσεις. Η συγκεκριμένη συμφωνία ωστόσο έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, καθώς η Monsanto εδώ και χρόνια βρίσκεται στο στόχαστρο της κριτικής στην Ευρώπη εξαιτίας των γενετικά μεταλλαγμένων προϊόντων που εμπορεύεται,μεταξύ των οποίων την εξαιρετικά αμφίβολη ουσία γλυφοσάτη που βρίσκεται στα ζιζανιοκτόνα και θεωρείται ύποπτη για πρόκληση καρκίνου. 

Στη Γερμανία, όπου η ευαισθητοποίση του κοινού για τα προϊόντα της Monsanto ειναι μεγάλη,υπήρξε,χθες, έντονη αντίδραση της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων.Επέκριναν,στην Βουλή, την αμερικανική εταιρεία τονίζοντας πως «τα γενετικά μεταλλαγμένα προϊόντα και τα ζιζανιοκτόνα, δεν είναι το μέλλον της γεωργίας, αλλά επικίνδυνες τεχνολογίες»,προσθέτοντας ότι η συμφωνία έχει ως αποτέλεσμα ότι συγκεντρώνεται περισσότερη δύναμη σε λιγότερα χέρια με αποτέλεσμα να ασκούνται πιέσεις στους παραγωγούς και στους καταναλωτές. Κριτική επίσης ασκείται στην αμερικανική εταιρεία για τον άσχημο τρόπο συναλλαγών με τους πελάτες της. 

Η Greenpeace, προειδοποιεί για την τεράστια δύναμη άσκησης πίεσης και στις δύο όχθες του Ατλαντικού, με το νέο κολοσσό «να αποφασίζει τι θα βάζει ο καταναλωτής στο τραπέζι του…καθώς θα είναι σε θέση να επιβάλλει στους αγρότες τι να φυτέψουν και πώς να το καλλιεργήσουν, μέσω προσφορών «όλα σε ένα» που θα περιλαμβάνουν σπόρους και χημικά προϊόντα (λιπάσματα, φυτοφάρμακα…)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου