Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016

Κ. Μητσοτάκης: Το σχέδιό μας είναι απολύτως εφαρμόσιμο



Πρότεινα ενα διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής: Λιγότεροι φόροι, λιγότερες δαπάνες, λειτουργικότερο κράτος, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ
Capital.gr

Όπως δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, με απόλυτη ακρίβεια προσδιόρισα τα ισοδύναμα μέτρα επομένως το σχέδιο που παρουσίασα είναι απολύτως εφαρμόσιμο. Περαιτέρω μείωση φορολογικών συντελεστών μπορεί να υπάρχει μόνον εαν επαναδιαπραγματευτούμε με τους εταίρους μας το στόχο για πλεονάσματα. Μπορούμε να το κάνουμε γιατί είμαστε αξιόπιστοι.Έχουμε τη δυνατότητα να πείσουμε για την ανάγκη μείωσης των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Εκλογές

Ζητούμε εκλογές επιτακτικά γιατί η σημερινή κυβέρνηση είναι επικίνδυνη για τον τόπο, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: όχι μόνο γιατί δεν μπορεί να βάλει τη χώρα σε τροχιά ανάκαμψης αλλά γιατί υπονομεύει συστηματικά τους θεσμούς. έχω στείλει από τις 14 Ιουνίου επιστολή στον κ. Βούτση ότι η Βουλή λειτουργεί στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας. Το κόστος των εκλογών θα είναι πολύ μικρό μπροστά στη ζημιά που κάνει η παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. 

Αξιολόγηση

Ερωτηθείς γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η αξιολόγηση ο Κ. Μητσοτάκης απηύθυνε προειδοποίηση τον κ. Τσίπρα λέγοντας: δεν έχει το περιθώριο η χώρα να μπει ξανά σε αέναη διαπραγμάτευση. Οφείλει να ολοκληρώσει άμεσα τη διαπραγμάτευση, να εκταμιευτεί η δόση. Η αγορά δεν μπορεί να περιμένει άλλο τους πειραματισμούς του κ. Τσίπρα. 

Παράλληλα τόνισε: Δεν βιάζομαι εγώ, η κοινωνία βιάζεται. το 85% της κοινωνίας έχει αρνητική ανοχή για τον κ. Τσίπρα. Εγω θα ζητήσω ισχυρή πολιτική εντολή για μεταρρυθμίσεις. Θα επιδιώξουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, Και αυτοδύναμη όμως να είναι η Νέα Δημοκρατία θα επιδιώξει την ευρύτερη δυνατή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. 

Τηλεοπτικές άδειες

​Σε ό,τι αφορά το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες ο κ. Μητσοστάκης είπε ότι έχει απαξιωθεί στη συνείδηση των πολιτών. Η Ν.Δ έχει απο τη πρώτη στιγμή εγείρει ενστάσεις για τη συνταγματικότητα του διαγωνισμού. Εγώ δεν πρόκειται να κάνω το ίδιο σφάλμα με τον κ. Τσίπρα ότι αυτά δε γίνονται, να εκπέσει ο νόμος. 

Παράλληλα, τόνισε ότι εγείρονται πολύ σημαντικά ερωτήματα για τον έλεγχο των πόθεν έσχες των προσωρινών υπερθεματιστών. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι αν δεν έχει κάποιος χρήματα θα πάει η άδεια στον επόμενο. Αλήθεια; δεν έγινε έλεγχος; Εμείς θα καταργήσουμε τον Νόμο Παππά, θα επιστρέψουμε την αρμοδιότητα στο ΕΣΡ και επί δικών μας ημερών δεν πρόκειται να υπάρξει περιορισμός στον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών. Το ολιγοπώλιο έχει μέσα του τον σπόρο της διαπλοκής.

Ερωτηθείς για τα περιφερειακά κανάλια ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: ό,τι σας είπα για τα πανελλαδικά κανάλια θα ισχύσουν και για τα περιφερειακά κανάλια αλλά απαιτούνται όροι βιωσιμότητας. Όπως υπήρχε μεγάλη διαπλοκή στα μεγάλα κανάλια υπάρχει πιο μικρή στα περιφερειακά. Κι αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό.

Παράλληλα, δήλωσε πως δεν είναι καθόλου βέβαιος ότι υπάρχουν τα 246 εκατ εκτός αν το νόμισμα είναι ...βοσκοτόπια. 

Ο τρόπος να πείσουμε τους πολίτες είναι να παρουσιάσουμε συγκεκριμένες προτάσεις. Δέχθηκα και εισηγήσεις να είμαι πιο τολμηρός σε αυτά που θα έλεγα. Επέλεξα να είμαι πολύ προσεκτικός, σημείωσε και συμπλήρωσε: Υπάρχει περιθώριο για κάποιες μονομερείς ενέργειες. Η προηγούμενη κυβέρνηση μονομερώς μείωσε τον ΦΠΑ στην εστίαση , αποδείχθηκε ότι είχαμε δίκιο.

Ο κόφτης έχει ήδη ενεργοποιηθεί

Απαντώντας στην ερώτηση του Capital.gr αν δεδομένης της επιδείνωσης της οικονομικής δραστηριότητας θα ενεργοποιηθεί ο κόφτης ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: ο κόφτης έχει ήδη ενεργοποιηθεί αφού δημιουργείται μια νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών. Μιλήσαμε για την ανάγκη να υπάρχει ελάφρυνση των επιχειρήσεων. Η συνολική επιβάρυνση στο επιχειρείν το καθιστούν μια μη βιώσιμη προοπτική. Δεν μπορεί να αφανίζουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις. όσο η κυβέρνηση εξακολουθεί να το κάνει οι επιχειρήσεις φεύγουν. Ο κόφτης έχει ήδη ενεργοποιηθεί και στις συντάξεις. Ο φαύλος κύκλος στον οποίο έχουμε μπει σπάει μόνο με τολμηρές πρωτοβουλίες: Μείωση φόρων με μείωση δαπανών. 

Υπόθεση Γεωργίου 

Ερωτηθείς για την υπόθεση του κ. Γεωργίου και την ΕΛΣΤΑΤ ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε πως είναι στη Δικαιοσύνη και πρόσθεσε: έχουμε μιλήσει για τις ευθύνες όλων των παρατάξεων για την έλευση της κρίσης. Το 2009 ο Κ. Καραμανλής ζήτησε συνεννόηση για να πάρει η κυβέρνηση δύσκολα μέτρα. Η παρότρυνση έπεσε στο κενό και ο Γ. Παπανδρέου εξελέγη με το "λεφτά υπάρχουν". Επτά μήνες μετά βρεθήκαμε στο πρώτο πρόγραμμα. Δε θέλω μια Ελλάδα απέραντο δικαστήριο για το χθες. Θέλω μια Ελλάδα απέραντο εργοτάξιο για το αύριο. Ο διχαστικός λόγος ταλαιπώρησε την ελληνική κοινωνία, πρέπει ενωμένοι να ξεφύγουμε από τον φαύλο κύκλο. 

΄Εχουμε σχέδιο φιλελεύθερης κατεύθυνσης

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι ο κ. Τσίπρας είναι ενοχλημένος ή προβληματισμένος απο όσα είπε χθες. Διαφωνούμε ως προς τον ιδεολογικό μας προσανατολισμό. Το δικό μας σχέδιο είναι φιλελεύθερης κατεύθυνσης και φιλικό στην επιχειρηματικότητα. Δεν θα μπω σε άγονη αντιπαράθεση. Δεν είναι όμως πολύ υγιές σε μια δημοκρατία να αφήνει ο πρωθυπουργός υπονοούμενα για τη σύλληψη του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Επενδύσεις 

Αναφορικά με τις επενδύσεις ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε: Δεν δίνω υποσχέσεις. Θέτω στόχους. Ο τρόπος με τον οποίο θα προσελκυθούν οι επενδύσεις έχει να κάνει με το περιβάλλον το οποίο διαμορφώνουμε. Σας διαβεβαιώνω ότι η ελληνική οικονομία έχει πολλούς κλάδους με πλεονεκτήματα που μπορούν να δημιουργήσουν επενδύσεις ύψους 100.

Δεν έρχονται αυτές οι επενδύσεις γιατί τρομάζει τους επενδυτές ο κ. Τσίπρας ο οποίος υπονομεύει την επιχειρηματικότητα, τόνισε και συμπλήρωσε: Μια αναξιόπιστη και αναποτελεσματική κυβέρνηση και ένας πρωθυπουργός που το μόνο του μέλημα είναι να μεγαλώσει το κράτος δεν μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις. 

Θα δημιουργήσουμε φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι έχει μιλήσει για τις ευθύνες όλων όσων ευθύνονται για την κατάσταση της χώρας. Τόνισε επίσης ότι ένα μέρος της επιχειρηματικής τάξης της χώρας βολεύτηκε με το μοντέλο του κρατικοδίαιτου καπιταλισμού. Εμείς αυτό θα το αλλάξουμε. Ο δικός μας ρόλος είναι να δημιουργήσουμε φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον. Η δουλειά των επιχειρηματιών δεν είναι η κοινωνική συναναστροφή με τους πολιτικούς αλλά να επενδύουν στη χώρα τους, να προασπίζονται τα συμφέροντα των εργαζομένων τους, να έχουν κοινωνική δράση. Αλλά πάνω από όλα να επενδύουν στη χώρα τους.

Θα υπάρξουν νέα πρόσωπα 

Ερωτηθείς αν θα υπάρξουν νέα πρόσωπα στη ΝΔ ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: Από την πρώτη στιγμή έθεσα την ανανέωση του κόμματος σε απόλυτη προτεραιότητα. Θα υπάρξουν πολλά νέα πρόσωπα που θα πάρουν την γενναία απόφαση να πολιτευτούν με τη Ν.Δ. Θα κυβερνήσω με τους καλύτερους. Θα δείτε και εξωκοινοβουλευτικά στελέχη στην κυβέρνηση της Ν.Δ. το πρώτο κριτήριο με το οποίο κρίνω είναι η αποτελεσματικότητα. Η επόμενη μέρα είναι μια μέρα δύσκολη και για αυτό θα χρειαστεί μια ομάδα που θα μπορεί να σκύψει στα μεγάλα προβλήματα και να υλοποιήσει την ισχυρή εντολή που θα έχουμε πάρει. Στη Ν.Δ δεν θα υπάρχουν ούτε βιλαέτια ουτε φέουδα. 

Παράλληλα, ανέφερε ότι εμπιστεύεται απόλυτα την κοινοβουλευτική του ομάδα, αν και πρόσθεσε ότι από εκεί και πέρα θα υπάρξει σημαντική ανανέωση στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ όταν αυτά καταρτιστούν. 

Η ασφάλεια προϋπόθεση ελευθερίας

Ερωτηθείς για το άβατο των Εξαρχείων και γιατί είναι δεξιά ατζέντα το "Νόμος και Τάξη" ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: το μικρό μαγαζί στα Εξάρχεια δεν ενδιαφέρεται ποια κυβέρνηση θα την υλοποιήσει. Η ασφάλεια είναι προϋπόθεση ελευθερίας. Δεν τίθεται θέμα επιχειρησιακής επάρκειας αλλά πολιτικής βούλησης. Η κυβέρνηση δεν έχει καμία βούληση να συγκρουστεί με τα μπάχαλα.

Ναι και σε μη συστημικές τράπεζες

Όπως ζητώ ανταγωνισμό στο τηλοπτικό τοπίο ζητώ και στο τραπεζικό, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: Φυσικά και πρέπει να υπάρχουν μη συστημικές τράπεζες. Για την Τράπεζα Αττικής ανέφερε ότι είναι μια πολύ πονεμένη ιστορία. Το πόρισμα δεν πρέπει απλώς να δοθεί στον Εισαγγελέα αλλά πρέπει να δοθεί στη δημοσιότητα. Δεν μπορούν να υπάρχουν σκιές ότι μια φιλική στην Κυβέρνηση τράπεζα χορηγεί με μη τραπεζικά κριτήρια δάνεια. περιβάλλω με εμπιστοσύνη τον κ. Στουρνάρα και είναι δική του ευθύνη να σπάσει το απόστημα. 

Δημόσιο 

Ερωτηθείς για τυχόν απολύσεις στο δημόσιο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε: Ο καλός δημόσιος υπάλληλος όχι απλώς δεν έχει να φοβάται τίποτα από τις μεταρρυθμίσεις που εισηγούμαστε αλλά αντιθέτως πρέπει να τις επιθυμεί. Η αξιολόγηση είναι εργαλείο επιβράβευσης των καλών δημοσίων υπαλλήλων. Το σύστημα αξιολόγησης που είχα ετοιμάσεις στο υπουργείο Διοικητικής μεταρρύθμισης επιβραβεύει και μισθολογικά τους αρίστους. Θα απαιτηθεί όμως κινητικότητα από μια υπηρεσία στην άλλη και να αξιοποιήσουμε το ανθρώπινο δυναμικό. Η κινητικότητα θα μας επιτρέπει να αξιοποιούμε το ανθρώπινο δυναμικό και να μην προχωράμε σε αρθροες προσλήψεις. Παρέδωσα μηχανισμό για 12.000 προσλήψεις κυρίως στη δημόσια υγεία. Δεν προχώρησε γιατί ο κ. Τσίπρας επέλεξε να κάνει άλλες προσλήψεις.

Σε άλλο σημείο ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση στήνει καινούργιο πελατειακό κράτος και κλείνει το μάτι σε εποχικούς συμβασιούχους και το κάνει με χυδαιότητα.

Ο κ. Τσίπρας δεν έχει αξιοπιστία να διαπραγματευτεί για το χρέος 

Παρουσιάσαμε κοστολογημένο σχέδιο το οποίο θα εφαρμοστεί ανεξαρτήτως του στόχου μας για αναδιαπραγμάτευση της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, συμπληρώνοντας ότι: Αυτά που είπα τα μέτρησα και τα κοστολόγησα ότι μπορούν να εφαρμοστούν ακριβώς την επόμενη ημέρα. Με τι αξιοπιστία θα πάει να διαπραγματευτεί ο κ. Τσίπρας τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων; Υπάρχει τεράστιο κενό αξιοπιστίας. Και ο μόνος υπεύθυνος είναι ο ίδιος. Δεν μπορεί να διαπραγματευτεί γιατί οι Ευρωπαίοι δεν τον πιστεύουν. 

Πρέπει να υπάρχει παρέμβαση στο θέμα του χρέους. Απο το Νοέμβριο του 2012 υπάρχει απόφαση για παρέμβαση και δεν έχει υλοποιηθεί. Συνδέεται όμως με τα πρωτογενή πλεονάσματα και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Τεράστια η ευθύνη της κυβέρνησης για τον αφελληνισμό των τραπεζών 

Υπάρχει τεράστιο χρηματοδοτικό κενό, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε: Χρειάζονται κεφάλαια που μπορούν να προσφέρουν οι τράπεζες αν εκκαθαριστούν τα χαρτοφυλάκια από τα κόκκινα δάνεια και επιστραφούν οι καταθέσεις. Θα επιστρέψουν μόνο αν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη. 
Η ευθύνη για τον αφελληνισμό των τραπεζών είναι τεράστια για την Κυβέρνηση και θα ελεγχθεί από εξεταστική επιτροπή. Χρειάζονται τράπεζες που να μπορούν να χρηματοδοτούν τις ελληνικές επιχειρήσεις. Να υπάρξει αναδιάταξη του επενδυτικού τοπίου που είναι απαραίτητη για την Ελλάδα.
Πόσα εργα ΣΔΙΤ έχουν υπάρξει από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ; Υπάρχουν ιδεολογικές αγκυλώσεις. Υπάρχουν κεφάλαια έτοιμα να επενδύσουν στην ελληνική οικονομια αλλά δύσκολα θα έρθουν όσο ο Τσίπρας αντιμετωπίζει με καχυποψία και εχθρότητα την επιχειρηματικότητα.

Περάσαμε από το σανό στα βοσκοτόπια. Οι πολίτες καταλαβαίνουν τι συμβαίνει. Ότι κάποιοι όχι μόνον δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να δώσουν αυτά που πρότειναν αλλά προσπαθούν να δικαιολογηθούν με παρεμβάσεις που κινούνται στα όρια της γραφικότητας. Εμείς δεν θα επιτρέψουμε νέο τρίγωνο διαπλοκής.

Οχι σε φωνές ξενοφοβίας και ρατσισμού 

Δεν επιτρέπω φωνές ξενοφοβίας και ρατσισμού στη Ν.Δ., δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης. Η διαχείριση του προσφυγικού μας προβληματίζει για τους σκοπούς της κυβέρνησης. Στο προεδρικό μέγαρο νομίζαμε ότι είχαμε συμφωνήσει με τον κ. Τσίπρα σε μια κοινή εθνική γραμμή. Με όσο το δυνατόν περισσότερα σημεία όπου θα μπορούν οι μετανάστες να ζουν αξιοπρεπώς. όταν δεν υπάρχει οργάνωση, το κενό γεμίζουν οι φωνές ξενοφοβίας. Εμείς θέσαμε και ερωτήματα για τη διαχείριση των κονδυλίων. Είδαμε ηχηρή παραίτηση του γγ ο οποίος κατήγγειλε σπατάλη. Δεν απάντησε κανείς τίποτα. Η καχυποψία μας επιβεβαιώνεται.

Συνταξιούχοι 

Δεν μπορώ να δεσμευτώ ότι θα αποκαταστήσουμε σύντομα αδικίες που αφορούν σε συνταξιούχους, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. Έχουμε προβλήματα στο ασφαλιστικό και θα τα βρούμε μπροστά μας. Υπάρχει μια ακόμα μεταρρύθμιση: Πώς θα δημιουργήσουμε ενα ασφαλιστικό σύστημα για τη νέα γενιά ώστε να αισθανθούν οι νέοι ότι δεν πετιούνται οι εισφορές τους και κάποια στιγμή θα πάρουν κι αυτοί σύνταξη.

Μπορούμε να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση

Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις και τις δικές μου και της παράταξής μου ότι μπορούμε να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης. Και σημείωσε: Δεν φιλοδοξώ να γίνω ένας ακόμη μνημονιακός πρωθυπουργός. Ο δικός μου σκοπός είναι να ηγηθώ μιας συνολικής προσπάθειας να σπάσουμε τον κύκλο της ηττοπάθειας. Είμαστε ένας προκομμένος λαός που δουλεύει περισσότερο από κάθε άλλη χώρα και απογοητεύτηκε από την ηγεσία του. Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης πρέπει να βασίζεται στην αλήθεια. Και η αλήθεια μπορεί να δημιουργήσει ελπίδα για μια καλύτερη Ελλάδα.

Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να υλοποιηθούν 

Θα κερδίσουμε την αξιοπιστία με τους θεσμούς. Γιατί είμαστε σοβαροί, έχουμε στόχο και γιατί πιστεύουμε ακράδαντα ότι πρέπει να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. Και αναφερόμενος στη δική του εμπειρία διαπραγμάτευσης, ανέφερε: έτσι κερδίζεται η αξιοπιστία: Βήμα-βήμα, με συγκρότηση, προτάσεις κι όχι με επικοινωνιακά παιχνίδια. Από αυτά χορτάσαμε. Οι Έλληνες ένιωσαν στο πετσί τους τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης του κ. Τσίπρα. 

Συνταγματική αναθεώρηση 

Αναφορικά με τη Συνταγματική αναθεώρηση ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε: Επεδίωξα να επιτύχω με τον κ. Τσίπρα έστω μια ελάχιστη συναίνεση στο θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Ο κ. Τσίπρας επέλεξε να μετατρέψει την διαδικασία αυτή σε μια επικοινωνιακή φιέστα, εμείς είμαστε ξεκάθαρη: Η διαδικασία αφορά στην ίδια τη Βουλή και μόνο αυτή έχει τη δυνατότητα να κινήσει αυτή τη διαδικασία.

Επιπρόσθετα, σημείωσε: Έχουμε δεσμευτεί ότι αμέσως μετά την εκλογική μας νίκη θα καταθέσουμε τολμηρή συνολική πρόταση για αλλαγή του εκλογικού νόμου. ήμουν διατεθειμένος να συζητήσω και το θέμα του bonus. Ο κ. Τσίπρας δεν ενδιαφέρθηκε. Θα επιδιώξουμε να επιτύχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση. Το τελευταίο πράγμα που έχω στο μυαλό μου όμως μετά από μια εκλογική νίκη της Ν.Δ είναι πότε θα ξαναγίνουν εκλογές. 

Κανένα εσωκομματικό ζήτημα στη ΝΔ 

Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχουν εσωκομματικά θέματα στη ΝΔ ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: Δεν υπάρχει κανένα εσωκομματικό θέμα στη Ν.Δ. έχω άριστη σχέση και τακτική επικοινωνία με τους πρώην πρωθυπουργούς. Η παράταξη είναι πιο ενωμένη από ποτέ. Εγώ φιλοδοξώ να ηγούμαι σε ένα δημοκρατικό κόμμα. Δουλειά μου είναι να συνθέτω τις διαφορετικές απόψεις που ακούγονται όσο αυτό είναι εφικτό.

Παιδεία 

Η μεταρρύθμιση στην Παιδεία είναι η πιο σημαντική μεσομακροπρόθεσμη μεταρρύθμιση που πρέπει να κάνουμε, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Δεν μπορεί να επιτρέψουμε να συνεχίσει ο κατήφορος στον οποίο την έχει βάλει αυτή η κυβέρνηση. Θεωρώ αδιανόητη την υπονόμευση της δευτεροβάθμιας ιδιωτικής εκπαίδευσης. Όμως το δημόσιο σχολείο πρέπει να παραμείνει ο βασικός μηχανισμός κοινωνικής κινητικότητας.Χρειαζόμαστε καλύτερα σχολεία απ αυτά που έχουμε. Καλύτερα πανεπιστήμια απ αυτά που έχουμε. Επαναλαμβάνω τη δέσμευσή μου να ακυρώσουμε - και με ένα άρθρο- όλες τις αντιμεταρρυθμίσεις που γίνονται απέναντι στον προηγούμενο νόμο (Διαμαντοπούλου), κατέληξε ο πρόεδρος της ΝΔ. 

Κατώτατος μισθός 

Στο ζήτημα του κατώτατου μισθού δεν θέλω να θυμίσω ποιος είχε δεσμευτεί για αύξηση στα 751 ευρώ, υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης. Ο κατώτατος μισθός αποτυπώνει την εικόνα της οικονομίας. Θα έπρεπε να είναι αντικείμενο διαπραγματεύσεων και όχι να κατοχυρώνεται νομοθετικά. Θα πρέπει σταδιακά να κινηθεί ανοδικά, κατέληξε.

Μεσοπρόθεσμο 

Η κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει καταθέσει ήδη το μεσοπρόθεσμο, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. Η συζήτηση για τη μείωση των πλεονασμάτων ακούγεται όλο και με μεγαλύτερη ένταση και όχι μόνο απο το ΔΝΤ που τη στηρίζει. Θα επιμείνω ότι αυτό είναι το σωστό και θα ζητήσω και από την Κυβέρνηση να επιμείνει ότι αυτό είναι το σωστό ασχέτως εάν η ίδια δεν μπορεί να το επιτύχει. Αλλά ας γίνει αυτός ο στόχος τουλάχιστον εθνική γραμμή.

Ξενοφοβία και ρατσισμός δεν χωρούν στη ΝΔ 

Δε με εκφράζουν οι δηλώσεις του Δημάρχου Ωραιοκάστρου. Ξενοφοβία και ρατσισμός δεν χωρούν στη Ν.Δ. Είναι άλλο να κατακρίνουμε δηλώσεις και άλλο να μας στερείται η δυνατότητα να ασκούμε κριτική στην διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος. Και σας το λέω εγώ που είχα τη δυνατότητα να ασκήσω σκληρή κριτική στην Κυβέρνηση και να "αλληθωρίσω" σε άλλα κοινά, αλλά δεν το έκανα. 

Κλειστό το θέμα του ΟΠΑΠ - ανοιχτό το θέμα με τον ηλεκτρονικό τζόγο 

Η υπόθεση ΟΠΑΠ έχει κλείσει δεν έχουμε καμιά διάθεση να επιστρέψουμε στο προηγούμενο καθεστώς, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης. Ανέφερε ωστόσο ότι υπάρχει ζήτημα με τη φορολόγηση του ηλεκτρονικού τζόγου και τη νομιμοποίηση για τα φρουτάκια. Είναι ευκαιρία για το κράτος να εισπράξει έσοδα απο μια αγορά που κινείται εκτός της νομιμότητας αυτή τη στιγμή, τόνισε. 

Αγρότες

Δεν εχω συναντήσει αγρότες να μου λένε ότι δεν πρέπει να φορολογούνται, σημείωσε ο Κ. Μητσοτάκης, συμπληρώνοντας ότι το θέμα είναι το ύψος. Δεσμευτήκαμε να μειώσουμε τα αγροτικά εφόδια στο 13%, υπογράμμισε. 

Οχι σε ενδεχόμενο συνεργασίας με Χρυσή Αυγή

Σε μια προσπάθεια βελτίωσης της χώρας δεν περισσεύει κανείς, απάντησε αναφερόμενος στους πρώην γαλάζιους πρωθυπουργούς ενώ εκφώνησε "ξερό όχι" σε ενδεχόμενο συνεργασίας της Ν.Δ με τη Χρυσή Αυγή. 

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης Τύπου του Κ. Μητσοτάκη

  • Και οι δήμαρχοι είναι συνέταιροι στην προσπάθεια ανάπτυξης
  • Καμία συνεργασία με τη Χρυσή Αυγή, είμαι ξεκάθαρος σε αυτό
  • Υπάρχει ανοιχτό ζήτημα αναφορικά με την φορολόγηση του ηλεκτρονικού τζόγου
  • Η υπόθεση ΟΠΑΠ έχει κλείσει για εμάς, δεν θέλουμε να επιστρέψουμε στο προηγούμενο καθεστώς
  • Όσο καλύτερο είναι το κλίμα τόσο περισσότεροι υποψήφιοι αγοραστές θα προσέρχονται
  • Με τη δική μας πρόταση οι πολίτες θα πληρώνουν λιγότερο για το καλάθι της νοικοκυράς
  • Η συζήτηση για τη μείωση των πλεονασμάτων ακούγεται όλο και με μεγαλύτερη ένταση και όχι μόνο απο το ΔΝΤ που τη στηρίζει
  • Δε με εκφράζουν οι δηλώσεις του δημάρχου Ωραιοκάστρου -η ξενοφοβία δεν εκφράζει τη ΝΔ.
  • Έχω πλήρη αίσθηση ότι το ευρωπαϊκό τοπίο είναι περίπλοκο
  • Δεν είμαι καθόλου βέβαιος που πραγματικά υπάρχουν 246 εκατ. από τις τηλεοπτικές άδειες
  • Είμαι υπέρμαχος των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων
  • Επαναλαμβάνω τη δέσμευσή μου να ακυρώσουμε - και με ένα άρθρο- όλες τις αντιμεταρρυθμίσεις που γίνονται απέναντι στον προηγούμενο νόμο
  • Θέλουμε μια παιδεία που να είναι φυτώριο αριστείας -να μην εξισώνει τους μαθητές
  • Το 90% των Ελλήνων είναι εξαρτημένο από το δημόσιο σχολείο
  • Η μεταρρύθμιση στην Παιδεία είναι η πιο σημαντική μεσο-μακροπρόθεσμη μεταρρύθμιση
  • Η ΝΔ έχει σήμερα συσπείρωση 90% -είναι πιο ενωμένη από ποτέ
  • Δεν υπάρχει κανένα εσωκομματικό ζήτημα στη ΝΔ
  • Η κυβέρνηση στήνει καινούριο πελατειακό κράτος και κλείνει το μάτι σε εποχικούς συμβασιούχους και το κάνει με χυδαιότητα
  • Ξεκίνησα τον έλεγχο για τις συμβάσεις αορίστου χρόνου και βρήκα απέναντι μου οργανωμένη συμμαχία από πολλούς δημάρχους και το ΣΥΡΙΖΑ
  • Αμέσως μετά την εκλογική μας νίκη θα καταθέσουμε τολμηρή συνολική πρόταση για αλλαγή του εκλογικού νόμου
  • Η συνταγματική αναθεώρηση είναι δίκαιη - Ο κ. Τσίπρας επέλεξε να μετατρέψει την κορυφαία αυτή διαδικασία σε επικοινωνιακή φιέστα
  • Ανάγκη να προχωρήσουμε σε μια γενναία συνταγματική αναθεώρηση
  • Η σιωπηλή πλειοψηφία των πολιτών θέλει τις μεταρρυθμίσεις
  • Οταν υπάρχει σχέδιο και οδικός χάρτης μπορούμε να επιτύχουμε
  • Θα είναι μια επίπονη δουλειά γιατί έχει γίνει μεγάλη ζημιά τα τελευταία δυο χρόνια
  • Το Ισραήλ έχει κάνει θαύματα στην έρημο και η Ελλάδα, με την πλούσια παραγωγή, έχει ζήτημα παραγωγικότητας
  • Θέλουμε περισσότερα σχήματα συνεργασίας στις ενώσεις των παραγωγών, όχι στη λογική των παλιών συνεταιρισμών
  • Εάν η οικονομία ανακάμψει θα έχουμε μια πιο τολμηρή προσέγγιση στη φορολογία εισοδήματος
  • Είμαστε ένας λαός προκομμένος, που δουλεύει πιο σκληρά, με προσδοκίες και φιλοδοξίες
  • Δεν θέλω να προστεθώ σε μια αλυσίδα μνημονιακών πρωθυπουργών που δεν μπορούν να δώσουν λύση
  • Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τις δικές μου και της παράταξης ότι μπορούμε να βγάλουμε τη χώρα από το φαύλο κύκλο
  • Μένει ακόμη μία μεταρρύθμιση -ένα ασφαλιστικό για τη νέα γενιά, ώστε να νιώθουν ασφάλεια ότι οι εισφορές τους δεν πετιούνται
  • Δεν μπορώ να δεσμευτώ αυτή τη στιγμή ότι θα αποκαταστήσουμε σύντομα αδικίες στους συνταξιούχους
  • Οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση παρέμβαση στο έργο του Κεντρικού Τραπεζίτη είναι απαράδεκτη
  • Η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες είναι άδικη
  • Απαραίτητη μια γενναία αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, όχι απαραίτητη η συζήτηση για τις ομαδικές απολύσεις
  • Εγείραμε ζητήματα διαχείρισης των πόρων για το προσφυγικό
  • Δεν επιτρέπω φωνές ξενοφοβίας και ρατσισμού στη ΝΔ
  • Εμπιστεύομαι απόλυτα την κοινοβουλευτική μου ομάδα αλλά θα υπάρξει σημαντική ανανέωση στα ψηφοδέλτια
  • Έχει ενεργοποιηθεί και ο "κόφτης" στις συντάξεις
  • Οι υψηλές εισφορές καθιστούν το επιχειρείν στη χώρα μας μη βιώσιμη προοπτική
  • Ανάγκη μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων
  • Ο κόφτης, με τον τρόπο του, έχει ήδη ενεργοποιηθεί
  • Δεν χρειάζεται να επιστρέψουμε στο τρίγωνο διαπλοκής εργολάβων-κομμάτων-τραπεζών
  • Κάποιοι δικαιολόγησαν τη λήψη άδειας με μεθοδεύσεις και παρεμβάσεις που κινούνται στα όρια της γελοιότητας
  • Υπάρχουν επενδυτικά εργαλεία που η κυβέρνηση λόγω της ιδεοληψίας της δεν αξιοποιεί, πχ συμπράξεις
  • Υπάρχουν πολλά κεφάλαια που θα ήταν έτοιμα να επενδύσουν στην Ελλάδα
  • Οι τράπεζες μπορούν να προσφέρουν τα κεφάλαια που χρειάζεται η οικονομία με εκκαθάριση κόκκινων δανείων και επιστροφή καταθέσεων
  • Υπάρχει τεράστιο χρηματοδοτικό κενό στην ελληνική οικονομία, χρειάζονται κεφάλαια
  • Για το χρέος θα έπρεπε να ρωτάτε τον κ. Τσίπρα και τον κ. Δραγασάκη
  • Ο Τσίπρας δεν έχει αξιοπιστία για να διαπραγματευτεί το πρωτογενές πλεόνασμα, οι Ευρωπαίοι δεν τον πιστεύουν
  • Βεβαίως και πρέπει να υπάρχει παρέμβαση στο χρέος
  • Υπάρχει τεράστιο κενό αξιοπιστίας μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης με πρώτο υπεύθυνο τον Τσίπρα
  • Όσα είπα τα κοστολόγησα, τα μέτρησα και έφτασα μέχρι εκεί που αισθανόμουν άνετα ότι θα τα υλοποιήσω
  • Το σχέδιο μας είναι εφαρμόσιμο ανεξαρτήτως της προσπάθειας να μειώσουμε το στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα
  • Φυσικά και πρέπει να υπάρχουν μη συστημικές τράπεζες
  • Το δικό μας σύστημα θα επιβραβεύει με ταχύτερη μισθολογική προαγωγή τον καλό υπάλληλο
  • Ο καλός δημόσιος υπάλληλος δεν έχει λόγο να φοβάται τις μεταρρυθμίσεις, αλλά να τις στηρίξει
  • Δεσμεύομαι ότι επί δικών μας ημερών δεν θα υπάρξουν απολύσεις στο δημόσιο
  • Η ΝΔ απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες πολίτες, και στους δημοσίους υπαλλήλους
  • Το πόρισμα για την Τρ. Αττικής πρέπει να δοθεί στη δημοσιότητα
  • Όπως ζητώ ανταγωνισμό στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, ζητώ και στο τραπεζικό
  • Η κυβέρνηση δεν έχει διάθεση να συγκρουστεί πολιτικά και επιχειρησιακά με τους "μπαχαλάκηδες" που μετατρέπουν γειτονιές σε άβατον
  • Ο νόμος και η τάξη θα αποκατασταθούν
  • ο μικρό μαγαζί στα Εξάρχεια ενδιαφέρεται για την ασφάλεια, όχι για το ποιος κυβερνά
  • Είμαι σίγουρος ότι θα πάρουμε μια πολύ ισχυρή λαϊκή εντολή για να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας
  • Θα κυβερνήσω με τους καλύτερους και τους πιο ικανούς -δεν κάνω καμία απολύτως έκπτωση στην αξιοκρατία
  • Θα υπάρξουν πολλά νέα πρόσωπα που θα διεκδικήσουν την εκλογή τους στην επόμενη Βουλή
  • Ο κλάδος του τουρισμού και της β' κατοικίας μπορούν να φέρουν επενδύσεις 25 δισ. την επόμενη 5ετία
  • Οι επενδυτές δεν έρχονται γιατί τους τρομάζει ο κ. Τσίπρας, ο οποίος φορά το "κουστούμι" του μεταρρυθμιστή
  • Ο στόχος για επενδύσεις ύψους 100 δισ. είναι αντίστοιχος του μέσου όρου της Ευρώπη
  • Δεν μπαίνω στο άγονο παιχνίδι του Τσίπρα να δηλητηριάσω την πολιτική ζωή
  • Να αφήσουμε πίσω το διχαστικό λόγο, να κάνουμε ένα γενναίο άλμα στο μέλλον και ενωμένοι να ξεφύγουμε από το φαύλο κύκλο
  • Δεν θέλω μια Ελλάδα που θα είναι ένα απέραντο δικαστήριο για το χθες
  • Αν αναλάβουμε δεν θα υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των καναλιών
  • Εγείρονται πολύ σοβαρά ζητήματα σχετικά με το πόθεν έσχες των προσωρινών υπερθεματιστών
  • Πρόσφατες νομολογίες του ΣτΕ εκφράζουν τη θέση της αντισταγματικότητας του νόμου Παππά
  • Ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες έχει ήδη απαξιωθεί στη συνείδηση των Ελλήνων
  • Και αυτοδύναμη να είναι η ΝΔ στις επόμενες εκλογές θα επιδιώξει τη μέγιστη δυνατή συνεργασία
  • Ζητούμε εκλογές επιτακτικά γιατί η σημερινή κυβέρνηση είναι επικίνδυνη για τον τόπο
  • Από τα 2,8 δισ. που περιμένουμε, τα 1,7 δισ. θα πάνε σε ληξιπρόθεσμες οφειλές

3 σχόλια:

  1. Ποιός κατεδάφισε κυριολεκτικά την ΠΦΥ και γενικότερα την δημόσια Υγεία απολύοντας 3000 συναδέλφους; Ο κ Μητσοτάκης ψυχρά και ο κ.Γεωργιάδης Αδωνις εκβιαστικά δικτατορικά. Ποιός ειναι Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος της Ν.Δ; Οι δύο προαναφερθέντες. Κι εμείς,τρομάρα μας περιμένουμε ένα καλύτερο Αύριο. Τελικά όλοι είναι τα ίδια σκατά και εμείς εισπράτουμε ότι μας αξίζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΩΣ (συναδελφε των 8:27). ΑΛΛΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ ΠΟΛΛΟΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΛΥΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΕΚΑΝΑΝ ΠΑΡΤΥ (απορροια του λοβοτομημενου τους εγκεφαλου )ΑΓΝΟΩΝΤΑΣ ΤΟ :ΣΗΜΕΡΟΝ ΕΜΟΥ, ΑΥΡΙΟΝ ΕΤΕΡΟΥ ΚΑΙ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΟΥΔΕΝΟΣ

      Διαγραφή
    2. υπομονη και η ελπιδα θα ξαναφανει -ερχεται Μητσοτακης και Αδωνης-ΜΠΟΥΡΛΟΤΟ!!!!!ΜΠΟΥΡΛΟΤΟ!!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή