Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

Ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα από παραστατικά του ΕΟΠΥΥ στον “αέρα” τηλεοπτικού σταθμού



Το συνεργείο του σταθμού σας παραβίασε τα κιβώτια, ανοίγοντας τα και προέβη σε λήψη πλάνων και προβολή του περιεχομένου τους.

IATRONET.GR

Προβληματισμό προκαλεί η καταγγελία που έγινε από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με την οποία τηλεοπτικό συνεργείο “εισέβαλε” σε τοπική υπηρεσία του Οργανισμού και αποτύπωσε περιεχόμενο παραστατικών.

Σύμφωνα με την καταγγελία, τα παραστατικά αυτά προβλήθηκαν, μάλιστα, στο δελτίο ειδήσεων του σταθμού, χωρίς σχετική άδεια.

Σε εξώδικο που απέστειλε στους υπεύθυνους του σταθμού, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ αναφέρει – μεταξύ άλλων – ότι τα πλάνα που προβλήθηκαν περιείχαν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων.

Στο ίδιο έγγραφο επισημαίνεται ότι το περιστατικό φέρεται να συνέβη στο μεσημέρι της 29ης Αυγούστου, στην υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ στον Πειραιά.

Ο δημοσιογράφος ζήτησε πληροφορίες σχετικά με έναν μικρό αριθμό κιβωτίων που ευρίσκονταν εκεί, καθώς και τη λήψη σχετικών πλάνων.

Η προϊσταμένη της Διεύθυνσης αρνήθηκε κατηγορηματικά την λήψη πλάνων, απορρίπτοντας το αίτημα του δημοσιογράφου.

Σύμφωνα με το εξώδικο, τον πληροφόρησε ότι στα κιβώτια περιέχονται αποφάσεις απόδοσης δαπάνης για παροχές ασφαλισμένων, των οποίων αναφέρονται τα ονόματα και στοιχεία για την υγεία τους.

Παρά ταύτα, και παρά την ρητή απαγόρευση της προϊσταμένης το συνεργείο του σταθμού σας παραβίασε τα κιβώτια, ανοίγοντας τα και προέβη σε λήψη πλάνων και προβολή του περιεχομένου τους.

Ευθύνη

Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ υπογραμμίζει ότι οι συγκεκριμένες πράξεις, εκτός από ατομική ευθύνη των μελών του συνεργείου, στοιχειοθετούν και ευθύνη του σταθμού, σύμφωνα με τον νόμο.

Στοιχειοθετούν, επίσης, τα ποινικά αδικήματα της διατάραξης διεξαγωγής υπηρεσίας και φθοράς πράγματος.

Παραβιάζουν, δε, ευθέως τις διατάξεις περί προστασίας των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων του ατόμου (νόμος 2472/1997), δεδομένου ότι σε αυτά (ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα) περιλαμβάνεται οποιαδήποτε πληροφορία αφορώσα την υγεία ενός προσώπου.

Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ διαμαρτύρεται προς τον σταθμό και δηλώνει ότι επιφυλάσσεται, παντός νομίμου δικαιώματός της.

Δημ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου