Τρίτη 25 Οκτώβριος 2016
Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου
Με νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση μπαίνουν περιορισμοί στην πρόσληψη στελεχών υγείας από τον ιδιωτικό στο δημόσιο τομέα και ανάποδα.
Έτοιμο είναι σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών βάση του οποίου τίθενται νέα κριτήρια για την πρόσληψη στελεχών στο δημόσιο τομέα από τον ιδιωτικό τομέα.
Το νομοσχέδιο που θα αφορά στο σύνολό του και τον τομέα της Υγείας, θα θέτεινέους περιορισμούς στην πρόσληψη των στελεχών προκειμένου να αποτραπούν στο μέλλον φαινόμενα διαφθοράς και διαπλεκόμενων συμφερόντων.
Ειδικότερα στόχος είναι- σύμφωνα με τις πληροφορίες του HealthReport.gr– να μην μπορεί ένα στέλεχος που εργάζεται στο δημόσιο τομέα ή και ανάποδα, μετά την αποχώρησή του να εργασθεί άμεσα σε συναφές αντικείμενο στον ιδιωτικό τομέα, με αποτέλεσμα να μπορεί και να μεταφέρει απόρρητα μυστικά ή πληροφορίες που θα βοηθούσαν στην ιδιωτική εταιρεία.
Πρόκειται για μέτρα που λαμβάνει ολόκληρη η Ευρώπη πια, ενώ σχετικέςεπιτροπές έχουν συσταθεί και στα όργανα της Ε.Ε.
Όχι τυχαία βέβαια καθώς διαπιστώθηκε ότι υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά την αποχώρησή τους έπαιρναν …μεταγραφή σε ιδιωτικές εταιρείες με το ίδιο αντικείμενο, με συνέπεια να καθοδηγούν τις εταιρείες επιχειρηματικά στις πιοσυμφέρουσες κινήσεις, αξιοποιώντας ό,τι γνώριζαν επί σειρά ετών από τους δημόσιους φορείς.
Για τη δημιουργία του νέου νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών, βασικό ρόλο έπαιξαν, όπως σημειώνουν υψηλόβαθμες πηγές στο HealthReport.gr, οι σχέσεις ανταλλαγής στελεχών στον τομέα της Υγείας.
Να σημειωθεί πως οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις αποτελούν και απαίτηση του ΟΟΣΑ εδώ και χρόνια.
Οι νέες απαγορεύσεις
Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που προβλέπει το νομοσχέδιο, δε θα μπορεί να προσληφθεί στο δημόσιο τομέα ή στους φορείς της Υγείας, στέλεχος που να έχει υπάρξει σε ιδιωτική εταιρεία εάν δεν περάσουν τρία χρόνια.
Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να αποδείξει πως δεν ήταν μέτοχος ή στέλεχοςιδιωτικής εταιρείας με το ίδιο αντικείμενο πχ. ΕΟΦ σε σχέση με φαρμακευτική εταιρεία, ή υπουργείο Υγείας σε σχέση με φαρμακευτική εταιρεία, τα τελευταία τρία χρόνια. Το ίδιο θα ισχύει και για τους συγγενείς του 1ου βαθμού.
Όμως αντίστοιχη ρύθμιση θα προβλέπει το νομοσχέδιο για τις «ανάποδες» σχέσεις.
Στέλεχος το οποίο έχει εργασθεί σε δημόσιο Οργανισμό του τομέα της Υγείας π.χ. ΕΟΦ ή υπουργείο Υγείας (τομέας φαρμάκων), δε θα μπορεί να απασχοληθεί σε ιδιωτική εταιρεία.
Μάλιστα για να διασφαλιστεί αυτό το γεγονός, όπως λένε έγκυρες πηγές του HealthReport.gr, ο υποψήφιος θα υπογράφει σύμφωνο εμπιστευτικότητας που θα προβλέπει και ρήτρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών θα προωθηθεί το αργότερο έως το τέλος του χρόνου στη βουλή ώστε με το νέο χρόνο να μπορεί να εφαρμοσθεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου