Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

Προς τη δικαιοσύνη οι γιατροί για το κούρεμα των εργαστηριακών εξετάσεων! Δείτε το ΦΕΚ

Σάββατο 29 Οκτώβριος 2016

Γράφει: Λαυρέντης Νεκτάριος 
Health Report.gr

Στα δικαστήρια αναμένεται να προσφύγουν οι γιατροί του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας για το κούρεμα της ιατρικής αμοιβής στις εργαστηριακές πράξεις.

Ναι μεν αλλά είναι οι γιατροί του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας καθώς ναι μεν κρίνουν θετικά το ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προβαίνει σε κοστολόγηση νέων πράξεων οι οποίες θα παρέχονται στους πολίτες, αλλά από την άλλη δεν μπορεί να τις κοστολογεί χωρίς να αυξάνει τον προϋπολογισμό στον ΕΟΠΥΥ.

Γεγονός που σημαίνει ότι τη…νύφη θα πληρώσουν για άλλη μια φορά οι γιατροί. Και μάλιστα οι απλήρωτοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ καθώς έχουν να πληρωθούν κάτι μήνες από τον Οργανισμό για πράξεις που έχουν ήδη πραγματοποιήσει. Δείτε ΕΔΩ ενδεικτικά ποιες εξετάσεις θα καλύπτονται πλέον αλλά με τα ίδια κονδύλια στον ΕΟΠΥΥ: «Ποιες νέες προληπτικές εξετάσεις θα καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ»

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν τα μέλη του ΙΣΑ: «Ο Ι.Σ.Α. χαιρετίζει την κοστολόγηση νέων ιατρικών πράξεων, αλλά επιφυλάσσεται να προσφύγει δικαστικάκατά του ύψους της ιατρικής αμοιβής και την πεισματική άρνηση της πολιτείας να αυξήσει τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ».

Και εξηγούν τα μέλη του ΙΣΑ: «Είναι απαράδεκτη η κοστολόγηση όταν παραγνωρίζει και δεν στηρίζεται στο κόστος του μέσου ορθολογικά οργανωμένου εργαστηρίουγια την πραγματοποίηση κάθε μίας ιατρικής εργαστηριακής πράξης (πρβλ. ενδεικτικά και χαρακτηριστικά την τροπονίνη ορού που κοστολογείται με 15€), αλλά και όταν, με τον τρόπο που γίνεται, τελικώς οδηγεί αυτονόητα στην αύξηση του clawbackπου επιβαρύνονται οι ελευθεροεπαγγελματίες ιατροί και τα εργαστήρια ή πολυϊατρεία, τα οποία αδυνατούν πλέον να ανταπεξέλθουν ενόψει των οφειλών του ΕΟΠΥΥ και της φορολογικής και ασφαλιστικής λαίλαπας. Έτσι και πάλι η εκτέλεσή των πράξεων (μετά την αφαίρεση των ως άνω επιβαρύνσεων) οδηγεί στην πραγματοποίησή τους κάτω του κόστους».

Ήδη ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας αποστέλλει επιστολή στους συναρμόδιους Υπουργούς για να εκφράσει τις διαμαρτυρίες του ενώ επιφυλάσσεται να προσφύγει στη δικαιοσύνη.

Δείτε παρακάτω το ΦΕΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου