Διοικητές νοσοκομείων αρνούνται να υπογράψουν τις προμήθειες που παρέλαβαν οι προηγούμενοι, με αποτέλεσμα πολλά τιμολόγια να έχουν χρονίσει, τονίζει προμηθευτής ορθοπεδικών υλικών.
Καραγιαννοπούλου Δέσποινα - IATRONET
‘’Tα Δημόσια Νοσοκομεία, μας έχουν πισθάγκωνα δεμένους’’… καταγγέλλει στο Ιatronet, προμηθευτής τους με ορθοπεδικά υλικά.
Σύμφωνα με αποκαλύψεις του, Διοικητές νοσοκομείων αρνούνται να υπογράψουν τις προμήθειες που παρέλαβαν οι προηγούμενοι, με αποτέλεσμα πολλά τιμολόγια να έχουν χρονίσει και να έχουν φθάσει ακόμη και τον 1,5 χρόνο!.
Το θέμα αυτό, υποστηρίζει η πηγή μας, έχει φέρει στα όριά τους αρκετούς προμηθευτές, καθώς είναι πισθάγκωνα δεμένοι, χάνοντας την όποια φερεγγυότητα τους έχει απομείνει προς τις τράπεζες αλλά και προς τους οίκους του εξωτερικού που τους αντιπροσωπεύουν ή εμπορεύονται τα είδη τους, με τους τελευταίους να έχουν βγάλει στις περισσότερες ελληνικές εταιρείες "κόκκινη κάρτα".
Όπως μας ενημέρωσε, η πιο πρόσφατη επιστολή που στάλθηκε αφορά το Δημόσιο νοσοκομείο Κέρκυρας, καθώς η τωρινή διοίκηση που ανέλαβε τα καθήκοντά της προ διμήνου δεν υπογράφει τιμολόγια προηγούμενων διοικήσεων. Και μάλιστα, κατά την ίδια πηγή, τιμολόγια που εκκρεμούν πάνω από 1 χρόνο- και συγκεκριμένα εταιρεία, αναμένει να εξοφληθεί το ποσό των 80.000 ευρώ.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον παράγοντα της αγοράς, αυτή η περίπτωση δεν είναι και η μοναδική, καθώς λίγο- πολύ όλα τα δημόσια νοσοκομεία λειτουργούν κατά τον ίδιο τρόπο: δηλαδή καλύπτουν τις ανάγκες τους είτε με την όποια αποθήκη διαθέτουν, είτε δανείζονται υλικά από άλλα νοσοκομεία, είτε αγοράζουν υλικά από άλλον προμηθευτή.
Η κατάσταση αυτή, όμως, δημιουργεί πολλαπλές δυσμενείς συνέπειες, οι οποίες δεν είναι μόνο προς τους προμηθευτές αλλά και προς το ίδιο το κράτος που βλέπει τα όποια έσοδά του να μειώνονται επικίνδυνα. Σε συναντήσεις που έχουν γίνει και σε επίπεδο υπουργείου οι προμηθευτές έχουν αναφέρει λεπτομερώς τις τέσσερις βασικές συνέπειες που προκαλεί η χρονική καθυστέρηση των πληρωμών. Και αυτές είναι:
Δεν γνωρίζει πραγματικά το Υπουργείο τι χρωστά και σε ποιον. Άρα, οι όποιες δημοσιοποιήσεις τους για οφειλές από το κράτος είναι λανθασμένες.
Η Εφορία δεν εισπράττει τον ΦΠΑ. Άρα, τα έσοδα μειώνονται σταθερά.
Με όλο αυτό το αλαλούμ που γίνεται δεν μπορεί να υπάρξει σειρά ωρίμανσης των τιμολογίων για τη σωστή διευθέτησή τους βάσει του χρόνου που πρέπει να κοπούν. Υπάρχει παραβίαση της φορολογικής νομοθεσίας.
Οι προμηθευτές δεν μπορούν να ζητήσουν από τις τράπεζες χρηματοδότηση μόνο με το «λόγο τους ότι έχουν να περιμένουν λεφτά από το Δημόσιο». Την ίδια στιγμή, γίνονται αφερέγγυοι και απέναντι στις εταιρείες που αντιπροσωπεύουν ή εμπορεύονται υλικά τους για την ελληνική αγορά. Καμία εταιρεία δεν δίνει προμήθειες βασιζόμενες μόνο στο ¨λόγω τιμής" του καθενός πελάτη που διατηρούν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου