Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016

Τι ζήτησαν οι θεσμοί από το υπ. Υγείας

Να τους παρουσιάσουν το επόμενο διάστημα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση μέτρων που θα συγκρατήσουν τις δαπάνες για φάρμακα και διαγνωστικές εξετάσεις, ζήτησαν χθες από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας οι εκπρόσωποι των δανειστών. 

kathimerini.gr

Σε συνάντηση που είχαν ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης με τους δανειστές, οι εκπρόσωποι των «θεσμών» εστίασαν στις υπερβάσεις που καταγράφονται στους κλειστούς προϋπολογισμούς για τη φαρμακευτική δαπάνη και τις διαγνωστικές εξετάσεις, υπενθυμίζοντας ότι για το 2017 η ελληνική πλευρά έχει δεσμευθεί για μείωση του clawback στα φάρμακα (μηχανισμός αυτόματης επιστροφής της υπέρβασης), κατά 30% σε σχέση με το φετινό, και για το 2018 επιπλέον 30%.

Υπολογίζεται ότι για το πρώτο εξάμηνο η υπέρβαση στην εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη ανέρχεται σε 216 εκατομμύρια ευρώ –έναντι 152 εκατ. ευρώ που ήταν το πρώτο εξάμηνο του 2015– και στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, για την οποία επίσης ισχύει από φέτος το clawback, περίπου στα 100 εκατομμύρια ευρώ. Υπέρβαση θα υπάρξει φέτος και στις δαπάνες για διαγνωστικές εξετάσεις των ασφαλισμένων, παρά τη μεγάλη μείωση των τιμών αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ που ισχύουν από τις αρχές του έτους. 

Το πρώτο εξάμηνο του 2016 η δαπάνη ανήλθε σε 183 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 157 εκατ. που θα έπρεπε να είναι με βάση τον «κλειστό» προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου