Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

Δικαστική απόφαση “χαστούκι” για τις υποστηρικτικές υπηρεσίες στο Δημόσιο




«Μπαλάκι του τένις» έχουν γίνει οι εργαζόμενοι στις υποστηρικτικές υπηρεσίες του Δημοσίου, όπως η καθαριότητα, η φύλαξη και η εστίαση, εξαιτίας των κυβερνητικών παλινδρομήσεων και λαθών στο συγκεκριμένο θέμα.

Η «κόντρα» Πολάκη-Δικαστών με «φόντο» τις συμβάσεις καθαριότητας στο Νοσοκομείο Τρικάλων είναι χαρακτηριστική. Τρεις μήνες μετά τη σύναψη ατομικών συμβάσεων έργου 39 καθαριστριών – κι ενώ είχαν προηγηθεί μηνύσεις από τον εργολάβο, συλλήψεις μελών του ΔΣ και βαρύγδουπες δηλώσεις από τον αναπληρωτή Υπουργό – το Εφετείο Λάρισας αναστέλλει τις προσλήψεις. Υποχρεώνει, παράλληλα, τη Διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος να συνεχίσει τη συνεργασία της με την εταιρία που είχε αναλάβει την καθαριότητα στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, οι καθαρίστριες θα πρέπει να έχουν αποχωρήσει από την εργασία τους μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

Στο μεταξύ, η τροπολογία που δίνει τη δυνατότητα υπογραφής συμβάσεων εξαρτημένης εργασίας μέχρι 24 μήνες ανάμεσα σε φορείς του Δημοσίου και εργαζόμενους σε υποστηρικτικές υπηρεσίες, κατατέθηκε το πρωί στη Βουλή, αφού συγκεντρώθηκαν οι απαραίτητες υπογραφές από τους εμπλεκόμενους υπουργούς (επισυνάπτεται η Αιτιολογική Έκθεση).

Θετικό γεγονός αποτελεί η τροποποίηση της αρχικής μοριοδότησης που είχε δώσει στα Σωματεία ο Π. Πολάκης και η οποία απέκλειε ουσιαστικά τους εργολαβικούς εργαζομένους. Παράλληλα, διορθώνεται η αδικία που είχε δημιουργηθεί με ορισμένες συμβάσεις έργου αναφορικά με τις άδειες που δικαιούνταν οι εργαζόμενοι, ενώ η μισθοδοσία εξισώνεται με εκείνη των εργαζομένων αορίστου ή ορισμένου χρόνου στο Δημόσιο.

Η Κυβέρνηση βασίζει την απόφασή της στο μη δικαιολογημένα υψηλό κόστος των συμβάσεων με τους εργολάβους και στη δημιουργία εργασιακής ανασφάλειας και κοινωνικής αβεβαιότητας των εργολαβικών εργαζόμενων. Η τροπολογία ωστόσο ορίζει με σαφήνεια ότι οι εργαζόμενοι που θα συνάψουν τις νέες συμβάσεις (εργασίας και όχι έργου πλέον), σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να τις μετατρέψουν σε αορίστου χρόνου.

Πάγιο αίτημα των Σωματείων που δραστηριοποιούνται στο χώρο, πάντως, είναι η μονιμοποίηση των εργαζομένων στις υποστηρικτικές υπηρεσίες του Δημοσίου εφόσον καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου