Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

Ποινική δίωξη κατά 14 γιατρών για την πυρκαγιά και το θάνατο τριών ασθενών στο «Δαφνί»



Στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος 14 κατηγορούμενων γιατρών και διοικητικών υπάλληλων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής «Δαφνί»προχώρησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το Σεπτέμβριο του 2015 με αποτέλεσμα το θάνατο τριών ασθενών.

Onmed.gr

Συγκεκριμένα, ασκήθηκε δίωξη σε βάρος τους για θανατηφόρα έκθεση σε βαθμό κακουργήματος, καθώς και οι 14 γιατροί του Ψυχιατρείου Δαφνί, φέρονται να γνώριζαν ότι με τις παραλείψεις τους ενδεχομένως να προκαλούνταν πυρκαγιά, αλλά παρόλα αυτά αδιαφόρησαν, με αποτέλεσμα το θάνατο τριών ανθρώπων.

Ποινική δίωξη ασκήθηκε και κατά του τροφίμου που έβαλε τη φωτιά για τα εξής αδικήματα: πρόκληση εμπρησμού, σωματική βλάβη κατά συρροή και διακεκριμένη περίπτωση φθοράς.

Επίσης ασκήθηκαν διώξεις κατά:

- Δύο θεραπόντων ιατρών για την πράξη της παράνομης κατακράτησης αφού φέρονται ότι κρατούσαν συνεχώς δεμένους τους τρεις άτυχους ασθενείς, αν και αυτό δεν επιτρεπόταν από το πρωτόκολλο.

- Έξι γιατρών για πλημμεληματική παράβαση καθήκοντος καθώς έλλειπαν από τις θέσεις τους στο νοσοκομείο.

- Ενός διοικητικού υπαλλήλου του νοσοκομείου για το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης. Ο υπάλληλος φέρεται να εξέδωσε βεβαίωση για την πυρασφάλεια του δωματίου στο οποίο κρατούνταν ο τρόφιμος που ξεκίνησε την πυρκαγιά.

- Ενός υπαλλήλου της εταιρείας πυρασφάλειας για απάτη και ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση.

Στο πόρισμα που αριθμεί 40 σελίδες, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Γ. Πέτρος, κάνει λόγο για ουσιαστικές ευθύνες της Πολιτείας, υποστηρίζοντας πως κακώς κρατούνται οι ακαταλόγιστοι της ποινικής δικαιοσύνης στο «Δαφνί». «Υπάρχει εν δυνάμει κίνδυνος για το νοσηλευτικό προσωπικό και για τους τροφίμους» αναφέρει ο εισαγγελικός λειτουργός και προσθέτει πως «οι επικίνδυνες αυτές περιπτώσεις θα πρέπει να νοσηλεύονται σε ειδικά ιδρύματα, απομακρυσμένοι από τους υπόλοιπους ψυχικά ασθενείς».

Την υπόθεση ανέλαβε τακτικός ανακριτής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου