Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα εμβόλια, στα σκευάσματα για την χοληστερίνη, στα κολλύρια, σε φάρμακα για την οστεοπόρωση, σε αντιθρομβωτικά και σε αντιόξινα.
Γράφει: Καραγιαννοπούλου Δέσποινα - IATRONET
Πάνω από 62 σκευάσματα λείπουν από την αγορά, ενώ την ίδια στιγμή έχουν αποσυρθεί –διακόψει την κυκλοφορία τους- πάνω από 140 φάρμακα, σύμφωνα με στοιχεία Φεβρουαρίου (6/2/2018). Το μεγαλύτερο πρόβλημα των ελλείψεων είναι στα εμβόλια.
Βαριές καταγγελίες προς τους προμηθευτές τους κάνουν φαρμακοποιοί, τονίζοντας ότι προμηθεύονται φάρμακα με το σταγονόμετρο, ενώ σε απευθείας τηλεφωνική επικοινωνία που έχουν με τις εταιρείες, ως αίτια αυτής της κατάστασης αναφέρονται στην περίπτωση των πολυεθνικών, ότι είναι απόφαση της μητρικής ή υπάρχει θέμα με τις πρώτες ύλες, ενώ στην περίπτωση των ελληνικών εταιρειών ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα στη γραμμή παραγωγής.
Το θέμα, κατά τους ίδιους τους φαρμακοποιούς, είναι ότι βρίσκονται σε καθημερινή μάχη με τους ασθενείς-πελάτες τους, καθώς δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους, οι οποίες τις περισσότερες φορές είναι υψίστης σημασίας για την υγεία τους. Και συνεχίζουν: το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα εμβόλια, στα σκευάσματα για την χοληστερίνη, στα κολλύρια (π.χ. για γλαύκωμα), σε φάρμακα για την οστεοπόρωση, σε αντιθρομβωτικά, σε αντιόξινα. Ιδίως για τα εμβόλια, στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ αναφέρονται πάνω από 6 διαφορετικά τα οποία στην παρούσα φάση βρίσκονται σε έλλειψη, με ενδεχόμενη κάλυψη της αγοράς, όπως αναφέρεται, εντός του προσεχούς διαστήματος ή σε 2 μήνες από σήμερα ή μέχρι τα τέλη του έτους!
Την πραγματικότητα των ελλείψεων κανείς δεν μπορεί να την αμφισβητήσει, μας λέει παράγοντας από τον φαρμακευτικό κλάδο, ιδίως όταν αυτή επιβεβαιώνεται από κρούσματα ασθενειών, που μέχρι και πριν από μία διετία ήταν ξεχασμένα για την Ελλάδα.
Χωρίς δε η πηγή μας, να αμφισβητεί τους λόγους που αναφέρουν οι εταιρείες ως δικαιολογία για τις ελλείψεις, θεωρεί ότι σε αυτές έχουν συνεισφέρει δύο ακόμη αίτια. Η μία αιτία ακούει στο όνομα μειώσεις τιμών, και σε αυτή την περίπτωση η διάθεση των σκευασμάτων γίνεται σε άλλες αγορές, όπου τα περιθώρια κέρδους είναι μεγαλύτερα και η άλλη αιτία λέγεται παράλληλες εξαγωγές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΦ, οι παράλληλες εξαγωγές το 2016 διαμορφώθηκαν στα 400 εκατ. ευρώ, ελαφρά μειωμένες από τα 401 εκατ. ευρώ το 2015. Το παράταιρο της υπόθεσης είναι ότι τα σκευάσματα του 2016 που εξήχθησαν ήταν αυξημένα κατά 300.000 κομμάτια. Δηλαδή, το 2016 ήταν 19.440.000 κομμάτια, ενώ το 2015 ήταν 19.126.566 κομμάτια. Άρα η μείωση των πωλήσεων είναι απόρροια της μείωσης των τιμών. Ωστόσο, πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται, υποστηρίζουν ότι στις προαναφερθείσες νόμιμες εξαγωγές θα πρέπει κανείς να υπολογίζει και άλλα 200 εκατ. ευρώ παράνομες –χωρίς παραστατικά- εξαγωγές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου