Σάββατο 31 Μαρτίου 2018

Στον «αυτόματο πιλότο» τα δύο μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία – Πόλεμος χαρακωμάτων κυβέρνησης-ΝΔ

Ακέφαλοι παραμένουν εδώ και 17 μέρες οι δύο μεγαλύτεροι ασφαλιστικοί οργανισμοί της χώρας (ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ), ενώ η υπόθεση του παραιτηθέντος υποψήφιου για την διοίκηση του ΕΦΚΑ Στάθη Μαρίνου, έχει εξελιχθεί σε πολιτικό πόλεμο χαρακωμάτων μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ.

Δημήτρης Κωστάκος - Athina984.gr

Σύμφωνα με ανώτατους αξιωματούχους του υπουργείου Εργασίας, δεν υπάρχει μέχρι αυτή τη στιγμή νέα πρόταση από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας για τη θέση του επικεφαλής του ΕΦΚΑ μετά την παραίτηση του Στάθη Μαρίνου, υπό το βάρος σφοδρών αντιδράσεων της αντιπολίτευσης, αλλά και εντός του ΣΥΡΙΖΑ, για την παράλληλη επαγγελματική του δραστηριότητα.

Ακέφαλος παραμένει και ο Ενιαίος Φορέας Επικουρικής Ασφάλισης μετά την παραίτηση του διοικητή του Θανάση Καποτά, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα πολιτευθεί στις επόμενες εκλογές.

Αδειάζει η κλεψύδρα

O ΕΦΚΑ, θα πρέπει σε χρόνο- ρεκόρ να αντιμετωπίσει πέντε προκλήσεις, ορισμένες εκ των οποίων είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την πορεία του ασφαλιστικού συστήματος και επομένως με την αξιολόγηση της εθνικής οικονομίας από τους θεσμούς:

1. Απονομή εκκρεμών συντάξεων με τις αιτήσεις να αγγίζουν τις 90.000.

2. Συμψηφισμός εισφορών για 1,4 εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

3. Καθιέρωση νέου κανονισμού παροχών και ασφάλισης, δεδομένου ότι σήμερα -15 μήνες μετά την ίδρυση του ΕΦΚΑ – τα ταμεία κύριας ασφάλισης που έχουν ενταχθεί σε αυτόν, συνεχίζουν να λειτουργούν αυτόνομα.

4. Κατάρτιση νέου οργανογράμματος και

5. Ηλεκτρονική ενοποίηση των Ταμείων, καθώς μεταξύ των υπηρεσιών των ασφαλιστικών φορέων που βρίσκονται υπό την διοικητική ομπρέλα του ΕΦΚΑ, παρατηρούνται δυσλειτουργίες.

Εν τω μεταξύ, τη Μ. Τρίτη αναμένεται η έκδοση 5.000 εκκρεμών επικουρικών συντάξεων.

Ωστόσο, συνολικά σε εκκρεμότητα παραμένουν 112.000 αιτήσεις.

Υπ. Εργασίας: «Λάσπη στον ανεμιστήρα»

Για λάσπη στον ανεμιστήρα εκ μέρους της αντιπολίτευσης, έκαναν λόγο ανώτατα στελέχη του υπουργείου Εργασίας, με αφορμή την υπόθεση Μαρίνου.

Παράλληλα, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας με ανακοίνωση της, κατηγόρησε τη ΝΔ για ακατάσχετη λασπολογία και προσπάθεια σπίλωσης υπολήψεων.

“Η στάση της ΝΔ απέναντι στη διαδικασία επιλογής και διορισμού νέου Διοικητή στον ΕΦΚΑ, την ώρα που έρχεται στο φως η, επί των ημερών της, ροή εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από ταμεία μαύρου πολιτικού χρήματος, θυμίζει συκοφάντες γελωτοποιούς που ψάχνουν τρόπο να καλύψουν τις άθλιες πομπές τους”, σχολιάζει το υπουργείο.

Η ΝΔ, σήκωσε το γάντι, επισημαίνοντας διά της αναπληρώτριας εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, Σοφίας Ζαχαράκη, ότι «η υπόθεση του κ. Μαρίνου δεν τελειώνει με την απόσυρση της υποψηφιότητας του, οι ευθύνες για όσους έστησαν ένα σκάνδαλο απευθείας αναθέσεων στην ΗΔΙΚΑ αφορούν ευθέως και στην αρμόδια υπουργό».

Παράλληλα, η εκπρόσωπος της ΝΔ υπογράμμισε πως η κ. Αχτσιόγλου που παραμένει άφωνη επί 2 ημέρες, οφείλει να εξηγήσει γιατί ακολουθεί τις χειρότερες πρακτικές του παρελθόντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου