Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

Προσλήψεις γιατρών στο ΕΣΥ λίγο πριν… τη σύνταξη! Τι προβλέπει εγκύκλιος το υπ.Υγείας

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Προσλήψεις γιατρών στο ΕΣΥ χωρίς όριο ηλικίας προβλέπει εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας.

Τις τραγικές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό στο ΕΣΥ προσπαθεί το υπουργείο Υγείας να καλύψει, όχι όμως με νέους γιατρούς όπως δεόντως διαφημίζει, αλλά με γιατρούς χωρίς όριο ηλικίας.

Όπως προβλέπει εγκύκλιος της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με ημερομηνία 19-03-2018, που υπογράφουν ο Ανδρέας Ξανθός και ο Παύλος Πολάκης, καταργούνται τα όρια ηλικίας για τους υποψήφιους που θέλουν να προσληφθούν στο ΕΣΥ.

Αναφέρει χαρακτηριστικά η εγκύκλιος: “Με τις διατάξεις του τετάρτου άρθρου του ν. 4528/2018 (50Α) αντικαταστάθηκε το άρθρο 26 “Προσόντα ιατρών” του ν. 1397/1983 (Α ́143) και δεν ορίζεται πλέον όριο ηλικίας για την πρόσληψη ιατρών σε θέσεις του κλάδου Ε.Σ.Υ.
Συνεπώς στις προκηρύξεις που θα εκδίδονται στο εξής δεν θα πρέπει να γίνεται αναφορά σε όριο ηλικίας“.
Τι σημαίνει στην πράξη

Η συγκεκριμένη εγκύκλιος φαίνεται πως δίνει το δικαίωμα σε ήδη υπηρετούντες γιατρούς που θέλουν να μετακινηθούν από μία περιοχή σε άλλη, να θέσουν υποψηφιότητα, αφού δε λαμβάνεται υπ όψιν η ηλικία τους. Κάτι όμως που δε θα αποτελεί νέα πρόσληψη στο σύστημα, αλλά μία απλή μετακίνηση.

Να σημειωθεί πως εδώ και χρόνια πολλοί γιατροί παραμένουν “εγκλωβισμένοι” σε απομακρυσμένες περιοχές και δεν μπορούν να μετατεθούν λόγω ενός πρόσφατου νόμου που απαγόρευε τις εσωτερικές μετακινήσεις μέχρι το τέλος του 2017.

Ωστόσο, στον νόμο αυτόν δε δόθηκε παράταση, κάτι που φαίνεται ότι επιχειρείται με τη συγκεκριμένη εγκύκλιο.

Όπως έλεγαν συνδικαλιστικοί παράγοντες στο HealthReport.gr, η νέα εγκύκλιος αποτελεί έναν μάλλον εύσχημο τρόπο για να …εξυπηρετηθούν μερικοί κυβερνητικοί “φίλοι” και να μετακινηθούν εσωτερικά στο ΕΣΥ.

Και αυτό διότι το πρόβλημα των “εγκλωβισμένων” στην παραπεθόριο γιατρών δε λύνεται οριστικά με τη συγκεκριμένη εγκύκλιο, η οποία αφήνει απογυμνωμένα τα νοσοκομεία από νέους γιατρούς.

Να σημειωθεί ότι η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) εδώ και χρόνια ζητά την οριστική επίλυση του θέματος των εσωτερικών μετακινήσεων, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει προωθηθεί κάποια νομοθετική ρύθμιση.

Μία ρύθμιση που είχε ψηφιστεί πέρυσι, διευκόλυνε μερικώς τους γιατρούς που ήθελαν να αλλάξουν περιοχή και νοσοκομείο, καθώς επιτρεπόταν να γίνει όχι σε όλες τις παραμεθόριες περιοχές αλλά μόνο σε αυτές της Α Ζώνης.

Γιατροί λίγο πριν τη σύνταξη στο δημόσιο;

Όμως εκτός από τις εσωτερικές μετακινήσεις γιατρών που τελικώς δε θα επιφέρουν τις πολυπόθητες προσλήψεις άρα και το νέο αίμα στο ΕΣΥ, προκύπτει και ένα άλλο ζήτημα.

Θεωρητικά, με την εγκύκλιο ακόμη και γιατροί λίγο πριν τη σύνταξη, που σήμερα εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα και θέλουν να αλλάξουν πόστο, θα μπορούν εύκολα να βρεθούν σε δημόσιο νοσοκομείο. Άλλωστε και λόγω ηλικίας θα διαθέτουν και πολύ περισσότερα προσόντα από νέους γιατρούς που θα θέλουν να προσληφθούν.

1 σχόλιο:

  1. Για τους γιατρούς που ήταν στο ΕΣΥ από παλιά δεν υπήρχαν όρια ηλικίας για την συμμετοχή τους σε προκήρυξη του ΕΣΥ σε άλλη θέση ,από πολλά χρόνια. Αρα για τους ήδη υπηρετούντες στο ΕΣΥ δεν έγινε τώρα κάτι καινούργιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή