Σάββατο 24 Μαρτίου 2018

Deadline από τους γιατρούς για τη βιωσιμότητα των νοσοκομείων



Ένα βήμα πριν την κατάρρευση θα βρεθούν τα δημόσια νοσοκομεία και κέντρα Υγείας αν δεν ενισχυθούν άμεσα με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.

Βασιλική Κουρλιμπίνη

Οι ελλείψεις, όπως σημειώνει, είναι πολύ μεγάλες και υπολογίζονται σε 6,5 χιλ. μόνιμους ιατρούς και 25 χιλ. νοσηλευτές, ενώ προειδοποιεί ότι αν το δημόσιο σύστημα περίθαλψης δεν ενδυναμωθεί, μετά την αποχώρηση πολλών ιατρών τα αμέσως επόμενα χρόνια, τα κενά θα είναι ανυπολόγιστα.

Οι εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου συναντήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, αλλά και τον αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Π. Γεωργακόπουλο, στους οποίους μεταξύ άλλων έθεσαν το ζήτημα των επειγόντων προσλήψεων, τις ελλείψεις που παρουσιάζει το σύστημα Υγείας, αλλά και τα προβλήματα από την ελλιπή χρηματοδότησή του.

Όπως εξήγησαν, η στελέχωση των κέντρων Υγείας και των νέων ΤΟΜΥ (Τοπικές Μονάδες Υγείας) είναι απαραίτητη για την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας. Όσον αφορά τις τελευταίες εντούτοις, ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας δεν προχωρά, καθώς οι οι συμβάσεις με τους οικογενειακούς ιατρούς του ΕΟΠΥΥ με τους όρους που προτάθηκαν, δεν έτυχαν προσφοράς εκ μέρους των ιατρών. 

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας είχε προτείνει να συγκροτηθεί μια ομάδα εργασίας μεταξύ του υπουργείου Υγείας, του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και του ΕΟΠΥΥ, με αντικείμενο τη διαμόρφωση των όρων της συλλογικής σύμβασης. Εξήγγειλε παράλληλα καλύτερη κατανομή του κλειστού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, τη δυνατότητα συμβάσεων με τους γιατρούς χωρίς ηλικιακούς περιορισμούς και τη συνεκτίμηση της χωρητικότητας του ΕΣΥ για τον προσδιορισμό των απαραίτητων επισκέψεων. 

Ωστόσο τα κενά στα νοσοκομεία δείχνουν να είναι δύσκολα διαχειρίσιμα. Σε συνάντηση που είχε ο Α. Ξανθός με την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) σημείωσε πως εκτός από τις 768 προκηρύξεις που ανακοινώθηκαν πριν από λίγες ημέρες, θα γίνουν και 800 συνολικά νέες, όπου οι 400 εξ’ αυτών θα αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Για το κρίσιμο θέμα των επικουρικών γιατρών δήλωσε ότι ισχύει το σύστημα των απολύσεων, μετά τη λήξη της σύμβασής τους, αλλά θα γίνει προσπάθεια για γρηγορότερο διορισμό των επομένων από τη λίστα.

Η ΕΙΝΑΠ τόνισε ότι υπάρχει η δυνατότητα, λόγω των κενών οργανικών θέσεων που καλύπτουν αυτή τη στιγμή οι επικουρικοί γιατροί, να προκηρυχθούν μόνιμες θέσεις ώστε να συμμετάσχουν όλοι οι επικουρικοί γιατροί.

Η απάντηση παρόλα αυτά του υπουργού Υγείας ήταν ότι λόγω δεσμεύσεων οι διορισμοί μόνιμου προσωπικού είναι δύσκολοι. Σε ότι έχει να κάνει τέλος με τα κενά στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας τόνισε ότι έχουν προκηρυχθεί 128 θέσεις, χωρίς όμως- σύμφωνα με την ΕΙΝΑΠ- να απαντήσει για τα κρεβάτια που δεν έχουν μπει σε λειτουργία λόγω ελλείψεων προσωπικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου