Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

Δημόσιο "δεν πληρώνω" στα νοσοκομεία



Χωρίς χρήματα από τον κρατικό Προϋπολογισμό έμειναν τους πρώτους δύο μήνες τα δημόσια νοσοκομεία. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για την εκτέλεση του κρατικού Προϋπολογισμού, για το δίμηνο Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου η επιχορήγηση του ΕΣΥ ήταν σχεδόν μηδενική και στα ταμεία έφτασαν μόλις 6 εκατ. ευρώ από τα περίπου 77 εκατ. ευρώ που είναι η μηναία επιδότηση (στο κονδύλι αυτό συμπεριλαμβάνεται η επιχορήγηση και των υγειονομικών περιφερειών, με την ετήσια επιδότηση από τα κρατικά ταμεία να ανέρχεται σε 930 εκατ.). Το ποσό των 6 εκατ. ευρώ αντιστοιχεί σε ποσοστό 0,7% της ετήσιας επιχορήγησης.

Βασιλική Κουρλιμπίνη - vicky.kourlibini@capital.gr

Η οικονομική δυσπραγία των νοσοκομείων αναμένεται να είναι πολύ πιο έντονη, αφού προβλέπεται να λάβουν 370 εκατ. λιγότερα σε σύγκριση με το 2017. Η μείωση αφορά στην περικοπή της επιχορήγησης του ΕΣΥ από τον τακτικό Προϋπολογισμό, που από τα 1,3 δισ. ευρώ που ήταν πέρσι, πέφτει φέτος στα 930 εκατ. 

Την ίδια στιγμή, τα ληξιπρόθεσμα χρέη του ΕΣΥ ανέρχονται σε 348 ευρώ (στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για τον Ιανουάριο), αυξημένα σε σχέση με τα 301 εκατ. που ήταν οι οφειλές το Δεκέμβριο του 2017.

Οι αντιδράσεις για τη λιτότητα που αντιμετωπίζουν τα δημόσια νοσοκομεία είναι διαρκείς. Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, έχουν ξεκινήσει να μπαίνουν λουκέτα σε βασικές κλινικές,ακόμη και σε παθολογικές, την ώρα που τα νοσοκομεία βρίσκονται ακόμη σε "συναγερμό” λόγω έξαρσης των ιώσεων. Ενδεικτικά, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, έκλεισε η παθολογική κλινική της Νάουσας και οι ασθενείς μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Βέροιας. 

Και στο νοσοκομείο της Άμφισσας υπάρχει κίνδυνος να κλείσει η παθολογική, αφού ο δεύτερος παθολόγος παραιτήθηκε και έμεινε μόνο ένας ο διευθυντής της Κλινικής. Η μία παθολόγος που εξυπηρετούσε στις εφημερίες και τα πρωινά μεταφέρθηκε οριστικά στην Τοπική Μονάδα Υγείας. Η ΠΟΕΔΗΝ προσθέτει πως η μοναδική νεφρολόγος που διέθετε το νοσοκομείο παραιτήθηκε επίσης και η μονάδα τεχνητού νεφρού είναι στον αέρα. 

Η Ομοσπονδία, που προγραμματίζει συγκέντρωση την Πέμπτη το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Υγείας, προειδοποιεί πως η Κυβέρνηση ετοιμάζεται να βάλει λουκέτο στα ψυχιατρικά νοσοκομεία. Σε νομοσχέδιο για την ψυχική Υγεία από το υπουργείο Υγείας προωθείται, σύμφωνα με την ΠΕΟΔΗΝ, η μεταφορά των κέντρων Ψυχικής Υγείας και των μονάδων ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης (ξενώνες, οικοτροφεία, διαμερίσματα επαγγελματικές δραστηριότητες κλπ.) από τα ψυχιατρικά νοσοκομεία στις Υγειονομικές Περιφέρειες.

Πριν λίγες ημέρες και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος χτύπησε καμπανάκι για τη βιωσιμότητα των νοσοκομείων. Οι ελλείψεις όχι μόνο σε υλικά και μηχανήματα, αλλά και σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό έχουν γιγαντωθεί και παρά τις εξαγγελίες των υπουργών Υγείας Ανδρέα Ξανθού και Παύλου Πολάκη για προσλήψεις, αυτή τη στιγμή λείπουν από το σύστημα 6,5 χιλ. μόνιμοι ιατροί και 25 χιλ. νοσηλευτές 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου