Τρίτη 6 Μαρτίου 2018

ΠΦΥ που λειτουργεί στα Δημοτικά Ιατρεία Αθηνών


Στα δημοτικά πολυϊατρεία του δήμου Αθηναίου συνέρρευσαν χιλιάδες πολίτες το 2017, αναζητώντας υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας.

Αποτέλεσμα εικόνας για δημοτικά ιατρείαΟ αριθμός των πολιτών στα δύο πολυδύναμα ιατρεία τετραπλασιάστηκε συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά, αναδεικνύοντας τόσο την ανάγκη των πολιτών για άμεση πρόσβαση στην ΠΦΥ, όσο και το σημαντικό έλλειμα της χώρας στις εν λόγω υπηρεσίες, εν αναμονή της πλήρους ανάπτυξης του νέου μοντέλου που προωθεί η Κυβέρνηση.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, κατά την επίσκεψη του στο Δημοτικό Ιατρείο Πατησίων, στα δύο πολυδύναμα Δημοτικά Ιατρεία, το 2017 κλείστηκαν 63.253 ραντεβού, έναντι 15.588 που το 2016! Τα εν λόγω πολυϊατρεία εκτός από υπηρεσίες ΠΦΥ έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν στους πολίτες, ψυχολογική και νομική στήριξη καθώς επίσης και συμβουλευτικές υπηρεσίες για επανένταξη στην παραγωγική διαδικασία.

«Οι κάτοικοι της Αθήνας μέρα με τη μέρα αγκαλιάζουν όλο και πιο πολύ τα πολυδύναμα Δημοτικά Ιατρεία του δήμου Αθηναίων. Δύο από αυτά δεν μοιάζουν σε τίποτα με τα Δημοτικά Ιατρεία που ξέραμε έως σήμερα. Ο δήμος Αθηναίων έχει αναβαθμίσει σε πολυδύναμα τα Δημοτικά Ιατρεία στην Κυψέλη (πεζόδρομος Χανίων) και στα Πατήσια (Σαρανταπόρου 4)», αναφέρει ανακοίνωση του Δήμου.

Συνολικά και στα έξι Δημοτικά Ιατρεία, οι επισκέψεις το 2017 ξεπέρασαν τις 100 χιλιάδες (102.000), ενώ ο αντίστοιχος αριθμός για το 2016 ήταν 52.492. Μάλιστα, ο κ. Καμίνης εξήγγειλε την ένταξη τριών ακόμη από τα υπάρχοντα Δημοτικά Ιατρεία, της οδού Σόλωνος, του Νέου Κόσμου και των Πετραλώνων, στο νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014 – 2020, ώστε να μετατραπούν και αυτά σε ολοκληρωμένες δομές Ιατρικής και Κοινωνικής στήριξης.

«Οι πολίτες της Αθήνας, ακόμη και όσοι βρίσκονται εκτός συστήματος ασφάλισης, έχουν πρόσβαση εντελώς δωρεάν, σε 19 διαφορετικές ιατρικές ειδικότητες, οφθαλμίατρους, γυναικολόγους, παθολόγους, παιδίατρους, όσο και σε συμβουλευτικές υπηρεσίες, με κοινωνικούς λειτουργούς, συμβούλους εργασιακής επανένταξης και νομικής στήριξης», ανέφερε ο κ. Καμίνης

Το Δημοτικό Ιατρείο Κυψέλης λειτουργεί υπό την επιστημονική εποπτεία του Κέντρου Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και με την υποστήριξη της Σύμπραξης για την Αθήνα – Athens Partnership. «Δημιουργήσαμε δομές που διασφαλίζουν την παρουσία του δήμου στις γειτονιές, δίπλα στους κατοίκους και τις ανάγκες τους» τόνισε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πρόνοιας και Ισότητας, Μαρία Στρατηγάκη.

Το πρότυπο Δημοτικό Ιατρείο Πατησίων λειτουργεί υπό την επιστημονική εποπτεία του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ) με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα EaSI , Έργο ESTI@ -Ενίσχυση της απασχόλησης και ολοκληρωμένες κοινωνικές υπηρεσίες. Συμμετέχουν επίσης ως εταίροι οι φορείς Solidarity Now, Praksis, Δίκτυο για Δικαιώματα του Παιδιού, η Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών του δήμου Αθηναίων (ΕΑΤΑ), το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ) και η Φαιναρέτη.

Εν τω μεταξύ, ο κ. Καμίνης έχει ζητήσει από το Υπουργείο Υγείας την ένταξη των δημοτικών ιατρείων του Δήμου στο δίκτυο των ΤΟΜΥ, χωρίς να έχει λάβει κάποια σχετική απάντηση.

1 σχόλιο:

  1. Kα Αγγουρίδου κι όλοι αυτοί που αναφέρουν το "δωρεάν" στις παροχές των δημοτικών ιατρείων , τι ακριβώς εννοούν; ο δήμος δεν πληρώνει κτίρια και υπηρεσίες είναι όλα χωρίς αμοιβή; Δωρεάν σημαίνει χωρίς κανένα κόστος αν εννοείται ότι τα κόστη καλύπτονται από το δημοτικό προϋπολογισμό , τότε δεν είναι δωρεάν αλλά απάτη για πολιτικό όφελος τωνεκλεγομένων. Ας αποφασίσουμε τι θέλουμε πληρώνουμε φόρους και ΕΦΚΑ γιατί ακριβώς; Μήπως πρέπει δωρεάν να μας παρέχεται και φαγητό; Ξέρετε χωρίς γιατρό οι κοινωνίες επιβίωσαν χωρίς φαγητό ποτέ . Σταματήστε τον ψευδεπίγραφο δωρεάν ανταγωνισμό με τους ιδιώτες γιατρούς που αγωνίζονται να επιβιώσουν. Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι να μείνετε χωρίς δωρεάν γιατρούς, Θα φύγουν όλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή