Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018

Νέο “μπλόκο” στις αιτήσεις για μετακίνηση γιατρών από άγονες περιοχές - Παράταση απαγόρευσης



Παρατείνεται έως το τέλος του 2018 η απαγόρευση υποβολής αιτήσεων από τους ήδη υπηρετούντες γιατρούς του ΕΣΥ σε νέες προκηρυσσόμενες θέσεις.

IATRONET

Απαγορεύεται για έναν ακόμη χρόνο η δυνατότητα μετακίνησης γιατρών από νοσοκομεία της άγονης γραμμής.

Το “μπλόκο” επέρχεται με διάταξη στο νόμο για το διάστημα (4508/2017, άρθρο 49, παράγραφος 4), ο οποίος παρατίθεται πιο κάτω. Στο επίμαχο άρθρο αναφέρονται τα εξής:

“Σε θέσεις ειδικευμένων ιατρών ΕΣΥ, που προκηρύσσονται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018, δεν μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα ιατροί που υπηρετούν σε άλλη θέση ειδικευμένου ιατρού ΕΣΥ, εκτός εάν παραιτηθούν από τη θέση που κατέχουν μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των δικαιολογητικών της εκάστοτε προκήρυξης”.

Σύμφωνα με το προεδρείο της παράταξης “Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή”, με τον τρόπο αυτό παρατείνεται η κατάφωρη αδικία από την πολιτεία σε βάρος γιατρών ΕΣΥ εγκλωβισμένων επί πολλά χρόνια σε παραμεθόρια και άλλα νοσοκομεία της περιφέρειας που μπορούν να μετακινηθούν από αυτά μόνο αν έχουν “μπάρμπα στην Κορώνη”.

Πολλοί από τους γιατρούς – σημειώνει – υφίστανται διπλή κοροϊδία, καθώς όταν είχαν πρωτοδιοριστεί ίσχυε άλλο νομικό καθεστώς, το οποίο προέβλεπε δυνατότητα μετακίνησης μετά από πέντε χρόνια υπηρεσίας και το οποίο με μεταγενέστερα νομοθετήματα είχε καταργηθεί πίσω από την πλάτη των γιατρών.

Άλλοι που πρωτοδιορίστηκαν αργότερα ήξεραν πως με το τότε νομικό καθεστώς που κι αυτό αργότερα αναθεωρήθηκε θα είχαν δικαίωμα υποβολής αίτησης για άλλη θέση δύο χρόνια μετά τον διορισμό τους.

Πρόσφατα επισημάνθηκε για άλλη μια φορά πως η ισχύουσα διάταξη περί μετακινήσεων γιατρών ΕΣΥ (νόμος 4461/28-3-2017, άρθρο 29) είναι ατελής. Αφορά μόνο τις από παλιά χαρακτηρισμένες ως “α’ άγονες” περιοχές.

Ρουσφετολογικά

Οι γιατροί τονίζουν πως η ατελής αυτή διάταξη εφαρμόζεται “α λα καρτ” με ρουσφετολογικό τρόπο, ενώ πληθαίνουν οι καταγγελίες πως δεν τηρείται ούτε καν η σαφώς προβλεπόμενη από την διάταξη υποχρέωση της πολιτείας να πραγματοποιήσει την μετακίνηση πριν παρέλθει ένα έτος από την αίτηση του/της γιατρού.

Στον νόμο για το διάστημα – σημειώνουν – παρεισέφρησε διάταξη του υπουργείου Υγείας, με την οποία παρατείνεται για ακόμα ένα έτος (έως το τέλος του 2018) η απαγόρευση υποβολής αιτήσεων από τους ήδη υπηρετούντες γιατρούς του ΕΣΥ σε νέες προκηρυσσόμενες θέσεις.

Η παράταξη “Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή κάνει λόγο για καταναγκαστικό εγκλωβισμό των γιατρών ΕΣΥ, που επί πολλά χρόνια υπηρετούν στην περιφέρεια.

Και αυτό – εξηγεί – διότι απλούστατα ούτε αυτή η κυβέρνηση εδέησε να θεσμοθετήσει ένα δίκαιο, ισότιμο και δεσμευτικό για την πολιτεία καθεστώς μετακινήσεων των γιατρών ΕΣΥ αλλά διαιωνίζει την ρουσφετοκρατία.

Δημ.Κ.

Επιπλέον Πληροφορίες

10 σχόλια:

  1. Μα καλά , αν μας έμαθε κάτι η τελευταία 8ετια είναι ένα και μόνο: μην εμπιστεύεσαι το Ελληνικό Δημόσιο.( εκτός βυσματικών .Αλήθεια που είναι τώρα οι Αγανακτισμένοι?) Σε λίγο θα τους βαφτίσουν και Οικογενειακούς ιατρούς για τα ΤΟΜΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άμα έχετε κότσια,να πάτε στο εξωτερικό.
    Αλλιώς,μην μιλάτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πόσο ....κες μπορείτε να γίνετε; Άμα έχετε τα κότσια απαντήστε!

      Διαγραφή
    2. Γιατι ρε .....γυφτουλα,αν ειμαι 47 ετων με παιδια και ιατρειο ΠΩΣ θα φυγω να κανω τον μεταναστη? Φυσικα ειναι σωστο για τους νεους αλλα ΕΝΝΟΕΙΤΕ οτι θα μιλαμε!

      Διαγραφή
    3. ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΝΕ.ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΓΡΑΦΟΥΝ ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΤΑΓΟΛΟΓΟΙ-ΑΠΟ ΑΝΑΤΟΛ.ΧΩΡΕΣ,ΠΟΥ ΑΚΟΜΑ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ,Η ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΝ ΓΙΑ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΙΔΩ.ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΑΜΕ ΕΔΩ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΑΧΙΣΤΟΤΑΤΟΙ

      Διαγραφή
    4. Μαθε να γραφεις ελληνικα .....γυφτουλα 11.03 ,που κανεις και τον.....γιατρο!

      Διαγραφή
    5. Εσυ 11.03 και στο ......νηπιαγωγειο με......μεσο μπηκες !

      Διαγραφή
  3. Δηλαδη στις νεες θεσεις των ΤΕΠ,στα μεγαλα Νοσοκομεια θα γινουν Διευθυντες (που ως γνωστο στα κεντρα δεν εφημερευουν) χθεσινοι νεωτατοι Ιατροι και οι αλλοι θα σαπισουν ως καταραμενοι εκει που η μαυρη μοιρα τους ερειξε.Ουτε κολχοζ να ητανε. Απαραδεκτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι νεωτατοι γιατροί είναι αυτοί που θα αλλάξουν την ιατρική κοινωνία.
      Εσείς οι παλιοί διευθυντάδες με τα ιδιωτικά μαγαζάκια μέσα στα κρατικά νοσοκομεία,με τις εφημερίες από το σπίτι,με όλους τους υπόλοιπους ειδικευμένους και ειδικευόμενους να τους μετά χειρίζεστε ως σκλάβους στο τσιφλίκι σας...
      Θα μπορούσα να γράψω παρα πολλά ακόμα.
      Σας έχει σιχαθεί η κοινωνία εσάς,
      Φταίτε κατά πολύ που φτάσαμε έως εδώ.

      Διαγραφή
    2. Ποιά μαύρη μοίρα τους έρειξε; Οι ίδιοι έκαναν αίτηση στη προκήρυξη. Αυτά τα κόλπα.... μπαίνω στο ΕΣΥ και μετά χωρίς ηλικιακά κριτήρια ξανακάνω αίτηση για άλλη θέση τα ξέρουμε. Κανονικά θα πρέπει η να παραιτηθούν ή να περάσουν τουλάχιστον 5-6 χρόνια για δικαίωμα συμμετοχής σε νέα προκήρυξη.
      Δεν θα παίζουμε με τους ίδιους.

      Διαγραφή