Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018

Νέα νοσοκομεία με «υπογραφή» Ρέντσο Πιάνο

ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ - kathimerini.gr

Σε τροχιά υλοποίησης εισέρχεται το νέο πρόγραμμα δωρεών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για δράσεις που θα ενισχύσουν τον χώρο της Υγείας στη χώρα μας και οι οποίες αφορούν, μεταξύ άλλων, την ανέγερση δύο νέων νοσοκομείων σε Θεσσαλονίκη και Κομοτηνή καθώς και την πλήρη ανακατασκευή κτιρίου του «Ευαγγελισμού».

Σήμερα το μεσημέρι, αναμένεται να βρεθούν στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ανδρέας Δρακόπουλος, ο φημισμένος αρχιτέκτονας Ρέντσο Πιάνο –ο οποίος και θα αναλάβει τον σχεδιασμό των νέων νοσοκομείων– ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης για την υπογραφή, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Ελληνικής Δημοκρατίας και Ιδρύματος για την υλοποίηση της πρωτοβουλίας «Στηρίζοντας την Υγεία στην Ελλάδα».

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα δωρεών, προϋπολογισμού που αναμένεται να υπερβεί τα 200 εκατομμύρια ευρώ και αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ελλάδα μετά αυτό της ανέγερσης του Κέντρου Πολιτισμού ΙΣΝ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την ανέγερση και τον εξοπλισμό του νέου κτιρίου του νοσοκομείου Κομοτηνής 200 κλινών – ένα από τα παλαιότερα νοσοκομεία της χώρας καθώς και Νοσοκομείου Παίδων Θεσσαλονίκης 250 κλινών. Η ανέγερση παιδιατρικού νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη, στο οποίο θα αναπτυχθεί και παιδοογκολογικό τμήμα αποτελεί αίτημα δεκαετιών για τη Β. Ελλάδα. Επιπλέον, στο πλαίσιο του προγράμματος θα ανακατασκευαστεί και θα εξοπλιστεί πλήρως και το κτίριο Αδελφών Νοσοκόμων του «Ευαγγελισμού», με στόχο να λειτουργήσει ως έδρα της Πανεπιστημιακής Νοσηλευτικής.

Το Ιδρυμα αναλαμβάνει και την επισκευή των τριών ελικοπτέρων του ΕΚΑΒ, τα οποία είναι ακινητοποιημένα, καθώς δεν υπάρχει σύμβαση συντήρησής τους, αλλά και την αγορά δύο μικρών αεροπλάνων αεροδιακομιδών. Υπενθυμίζεται ότι το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος ήδη έχει δωρίσει στο ΕΚΑΒ 143 νέα ασθενοφόρα μαζί με την πλήρη συντήρησή τους για οκτώ χρόνια, ενώ έχει προχωρήσει και στην ψηφιακή αναβάθμιση του επιχειρησιακού κέντρου του ΕΚΑΒ Αθήνας. Οι κυρίως δράσεις του νέου προγράμματος θα πλαισιωθούν και από επιπλέον έργα ενίσχυσης του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού του ΕΣΥ. Μεταξύ άλλων θα αγοραστούν τέσσερις νέοι ποζιτρονικοί αξονικοί τομογράφοι PET-CT (ένας θα τοποθετηθεί στο νοσοκομείο Αγίων Αναργύρων και οι υπόλοιποι σε Κρήτη, Λάρισα και Ιωάννινα), καθώς και έξι μικρά μηχανήματα παραγωγής ραδιοφαρμάκων που θα εξοικονομήσουν πόρους για τα νοσοκομεία.Έντυπη

3 σχόλια:

  1. Κακό το κεφάλαιο αλλά αν κάνει δωρεές ευπρόσδεκτο! η υποκρισία περίσσεψε σ' αυτή τη χώρα.
    Ευχαριστούμε το ίδρυμα για την προσφορά του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιά την Αθήνα θα έπρεπε να γίνει ένα καινούργιο νοσοκομείο σε έστω λίγο χώρο από την έκταση του Ελληνικού για τις ανάγκες των νοτίων προαστίων ,που η ανάπλαση της περιοχής θα υπολείπεται σε υγειονομική φροντίδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παιδια το Πανειστημιακο Αλεξανδρουπολης ειναι.....15' απο Κομοτηνη !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή