Δευτέρα 30 Απρίλιος 2018
Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου
Ριζικές αλλαγές στις ειδικότητες της ιατρικής προωθούνται άμεσα όπως προανήγγειλε ο πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) καθηγητής Κ.Μάρκου.
Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται εδώ και καιρό οι νέοι γιατροί αλλά και οι φοιτητές της ιατρικής, καθώς η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δρομολογεί άμεσααλλαγές στις ειδικότητες που μπορεί να αλλάξουν ακόμη και τις επιλογές των νέων γιατρών για το επαγγελματικό τους μέλλον. Διαβάστε ΕΔΩ σχετικά με το νομοσχέδιο: «Αλλαγές στις ειδικότητες από το 2018! Όλες οι τελευταίες πληροφορίες για το νομοσχέδιο»
Ο Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) καθηγητής Κώστας Μάρκου μιλώντας στο 24ο Επιστημονικό Συνέδριο Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδος αποκάλυψε και νέες λεπτομέρειες για το τι θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο το οποίο είναι στα σκαριά.
Ειδικότερα ο κ.Μάρκου υπογράμμισε ότι θα επικαιροποιηθούν όλα τα προγράμματα εκπαίδευσης των νέων γιατρών σε κάθε ειδικότητα με πρόσθετες ώρες εκπαίδευσης, αλλά και συγκεκριμένα προγράμματα τα οποία θα πρέπει να τα ακολουθούν όλα τα νοσοκομεία που δίνουν ειδικότητα.
Να σημειωθεί ότι σήμερα κάθε νοσοκομείο και κάθε κλινική ουσιαστικά ακολουθεί το δικό του πρόγραμμα με αποτέλεσμα κάθε γιατρός να έχει και διαφορετική εκπαίδευση ανάλογα με το νοσοκομείο που βρίσκεται.
Νέες ειδικότητες
Ο κ.Μάρκου εξήγησε ότι θα θεσμοθετηθούν νέες ειδικότητες αλλά και νέες εξειδικεύσεις οι οποίες θα γίνονται μετά την ολοκλήρωση της βασικής ειδικότητας.
Εκτός των άλλων ο Πρόεδρος του ΚΕΣΥ ανέφερε ότι θα θεσμοθετηθεί η ιατρική γενετική καθώς και η αθλητιατρική.
Και νέες εξειδικεύσεις
Ταυτόχρονα δημιουργούνται και νέες εξειδικεύσεις οι οποίες θα μπορούν να γίνονται μετά την ολοκλήρωση βασικών ειδικοτήτων.
Μεταξύ αυτών θα δημιουργηθεί η επειγοντολογία η οποία θα διαρκεί δύο χρόνια και θα μπορεί να γίνεται μετά από ειδικότητες όπως καρδιολογία, ορθοπεδική κ.λ.π. Διαβάστε ΕΔΩ το ρεπορτάζ που είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr: «Έτοιμη η νέα ειδικότητα επείγουσας ιατρικής! Όλες οι λεπτομέρειες»
Άλλωστε στόχος είναι να δημιουργηθεί μία νέα «φουρνιά» γιατρών η οποία θα μπορέσει να στελεχώσει τα αυτόνομα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών στα νοσοκομεία τα οποία ετοιμάζονται.
Επίσης έτοιμη είναι και η νέα εξειδίκευση της Διαβητολογίας η οποία θα μπορεί να γίνεται μετά από την Παθολογία ή την Παιδιατρική.
Αλλαγές και στα χρόνια ειδικότητας
Στο μεταξύ όμως κάποιες ειδικότητες θα λάβουν, με τις αλλαγές που προωθούνται, περισσότερο χρόνο εκπαίδευσης.
Ενδεικτικά όπως ανάφερε ο κ.Μάρκου η Παιδιατρική θα γίνει από 4 χρόνια που είναι σήμερα η άσκηση, πέντε χρόνια όπως και η Γενική Ιατρική αντίστοιχα.
Αξιολόγηση και «κούρεμα» των κέντρων εξετάσεων
Όμως από το μικροσκόπιο των ειδικών του υπουργείου Υγείας θα περάσουν και τα νοσηλευτικά κέντρα που σήμερα καλούνται να εκπαιδεύσουν νέους γιατρούς για να πάρουν την ειδικότητά τους.
Όπως είπε ο Πρόεδρος του ΚΕΣΥ, ο αριθμός τους θα περιορισθεί ενώ θα περάσουν και από αξιολόγηση ώστε να λάβουν πιστοποίηση.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η πιστοποίηση αυτή θα διαρκεί για συγκεκριμένο χρονικόδιάστημα αφού τα κέντρα θα επανελέγχονται.
Τα εξεταστικά κέντρα
Αλλαγές θα γίνουν και στα κέντρα εξέτασης για τις ειδικότητες αφού σήμερα για 40 ειδικότητες υπάρχουν κέντρα σε 7 περιοχές της χώρας.
Πλέον οι εξετάσεις θα δίνονται από 2 έως 4 φορές το χρόνο και μόνο στην Αθήνακαι τη Θεσσαλονίκη.
Το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στις ειδικότητες είναι ήδη έτοιμο και αναμένεται να προωθηθεί τις επόμενες εβδομάδες από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Έτσι και αλλιώς,όλοι οι γιατροί με το που θα παίρνουν το πτυχίο,
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα φεύγουν κατευθείαν στο εξωτερικο.