Του Σπύρου Δημητρέλη - Capital.gr
Νέο άλμα πραγματοποίησε το 2017 η συνολική φορολογική επιβάρυνση μισθωτών (tax wedge) με ή χωρίς παιδιά περιλαμβανομένων φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.
Για μια ακόμη χρονιά η έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης δείχνει άνοδο του συνολικού φορολογικού βάρους στους μισθούς ως αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής στο ύψος των ασφαλιστικών εισφορών και της φορολογίας.
Χαρακτηριστικά συμπεράσματα της ετήσιας έκθεσης του ΟΟΣΑ είναι τα εξής:
-η συνολική φορολογική επιβάρυνση για έναν άγαμο εργαζόμενο, χωρίς παιδιά, που εισπράττει τον μέσο μισθό αυξήθηκε κατά 0,31 της ποσοστιαίας μονάδας και διαμορφώθηκε στο 40,8% του συνολικού κόστους εργασίας των εργοδοτών. Η μεταβολή αυτή προέκυψε από την αύξηση των εισφορών των εργαζομένων (0,15 της ποσοστιαίας μονάδας) και των εργοδοτών (0,13 της μονάδας) και την οριακή αύξηση του φόρου εισοδήματος (0,04 της μονάδας). Με άλλα λόγια για κάθε 1.000 ευρώ κόστους του εργοδότη ο εργαζόμενος έχει καθαρό εισόδημα κατά τι λιγότερο από 600 ευρώ!
- αντίθετα στις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ η συνολική φορολογική επιβάρυνση μειώθηκε το 2017. Στο σύνολο των χωρών του ΟΟΣΑ, η μέση φορολογική επιβάρυνση για αυτήν την κατηγορία των εργαζομένων μειώθηκε πέρυσι κατά 0,13 της ποσοστιαίας μονάδας στο 35,9%.
-την υψηλότερη επιβάρυνση είχαν το Βέλγιο (53,7%), η Γερμανία (49,7%), η Ιταλία (47,7%), η Γαλλία (47,6%) και η Αυστρία (47,4%).
-το χαμηλότερο "tax wedge" σημειώθηκε στη Χιλή (7%), τη Νέα Ζηλανδία (18,1%) και το Μεξικό (20,4%).
-για οικογένειες με δύο παιδιά, όπου μόνο ο ένας γονιός εργάζεται και παίρνει τον μέσο μισθό, η συνολική φορολογική επιβάρυνση στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 0,33 της ποσοστιαίας μονάδας σε σχέση με το 2016 και έφθασε το 39%
Η μέση επιβάρυνση στις χώρες του ΟΟΣΑ για τη συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων ανήλθε στο 26,1%. Τη μεγαλύτερη επιβάρυνση είχε η Γαλλία με 39,4%, ενώ πέντε ακόμη χώρες είχαν "tax wedge" από 38% έως 39%: η Ελλάδα (39%), η Ιταλία (38,6%), η Φινλανδία (38,4%), το Βέλγιο (38,3%) και η Σουηδία (38,2%). Η χαμηλότερη επιβάρυνση σημειώθηκε στη Νέα Ζηλανδία (6,4%), τη Χιλή (7%) και την Ελβετία (9,1%).
-σε σχέση με το 2016, το tax wedge αυξήθηκε σε 18 από τις 35 χώρες του ΟΟΣΑ, ενώ μειώθηκε σε 16 χώρες και έμεινε σταθερό στην περίπτωση της Χιλής.
Οι αιτίες
Η αύξηση της συνολικής φορολογικής και ασφαλιστικής επιβάρυνσης των μισθωτών στην Ελλάδα οφείλεται κυρίως στις παρεμβάσεις που έγιναν στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Συγκεκριμένα, μειώθηκε το αφορολόγητο όριο μέσω της περικοπής της σχετικής έκπτωσης φόρου, θεσπίστηκε νέα επαχθέστερη φορολογική κλίμακα για το εισόδημα των φυσικών προσώπων ενώ ακυρώθηκε και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που είχε γίνει το 2014 για τους μισθωτούς και συνταξιούχους.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για το 2018 αναμένεται ακόμη μεγαλύτερη αύξηση του συνολικού βάρους λόγω της δημιουργίας του ΕΦΚΑ και της εξίσωσης προς τα πάνω των ασφαλιστικών εισφορών για όλους ενώ από το 2020 ή το και νωρίτερα προβλέπεται μείωση του αφορολόγητου ορίου που θα προκαλέσει νέες μεγάλες επιβαρύνσεις. Οι επιβαρύνσεις αυτές θα μετριασθούν αν και εφόσον τεθούν σε ισχύ τα λεγόμενα αντίμετρα με μειώσεις της εισφοράς αλληλεγγύης και του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου