Δευτέρα 30 Απριλίου 2018

Ιωάννης Υφαντόπουλος: Το θέμα δεν είναι να έχουμε μητρώα ασθενών αλλά να μπορούμε να τα εφαρμόσουμε

Από Μαρία Τσιλιμιγκάκη - IATROPEDIA

Αξιολόγηση στο σύστημα υγείας και στα μητρώα ασθενών, επισήμανε ότι πρέπει να υπάρχει ο καθηγητής Πολιτικής και Οικονομικών της Υγείας ΕΚΠΑ, Ιωάννης Υφαντόπουλος, κατά την ομιλία του στο συνέδριο «1ο Evidence Based Healthcare Conference». Ο διεθνούς αναγνώρισης ακαδημαϊκός, επισήμανε την ανάγκη δημιουργίας στην Ελλάδα, κέντρων κόστους σε επίπεδο κλινικής, καθώς - όπως είπε- θα βοηθήσουν το σύστημα υγείας.


Διατήρησε ωστόσο επιφυλακτική στάση στο θέμα του Οργανισμού Αξιολόγησης Ιατρικής Τεχνολογίας (ΗΤΑ), εξηγώντας ότι σε όλες τις χώρες του κόσμου, ο HTA λειτουργεί ως Ανεξάρτητη Αρχή ενώ στη χώρα μας, το ΥΥΚΑ σκοπεύει να τον έχει υπό την επιτήρησή του, σαν Επιτροπή.

Στη συνέχεια, ο κ. Υφαντόπουλος παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας για την εφαρμογή των μητρώων ασθενών και των clinical guidelines στην Ελλάδα που διεξήχθη σε επαγγελματίες υγείας. Το ζήτημα δεν είναι να δημιουργήσουμε μια βάση δεδομένων αλλά να μπορεί να εφαρμοστεί. Αυτή ήταν η γενική ιδέα των όσων τόνισε ο κ. Υφαντόπουλος.

Κατά τα άλλα, από την έρευνα προκύπτουν τα παρακάτω:

- Το 91% των γιατρών και το 91% των φαρμακοποιών είπαν "Δώστε μας, στοιχεία." Συμφωνούν με την άσκηση της ιατρικής βάσει επιστημονικής - κλινικής τεκμηρίωσης.

- 74% των γιατρών και 82 % των φαρμακοποιών θεωρούν σημαντικά τα μητρώα ασθενών για την άσκηση πολιτικής υγείας στην Ελλάδα.

- Οι νέοι γιατροί και φαρμακοποιοί πιστεύουν περισσότερο στη σημαντικότητα των μητρώων ασθενών.

- Οι νέοι γιατροί και φαρμακοποιοί, πιστεύουν περισσότερο στην εξοικονόμηση πόρων από την εφαρμογή των μητρώων των ασθενών.

- Οι νέοι γιατροί πιστεύουν περισσότερο στην εξοικονόμηση πόρων λόγω εφαρμογής των κλινικών δεδομένων.

- 71% γιατρών 89% φαρμακοποιών θεωρούν σημαντική την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

- Οι φαρμακοποιοί θεωρούν σημαντικότερο το ΗΤΑ σε σύγκριση με τους γιατρούς.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ποιο είναι το καλύτερο θεραπευτικό πρωτόκολλο, είπε ότι είναι εκείνο που βελτιώνει την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Η ουσία είναι πόσο μακριά βρισκόμαστε από το να φανταστούμε έναν προϋπολογισμό που να βασίζεται στο κλινικό κέρδος. Πρέπει να υπάρχουν κέντρα κόστους στα νοσοκομεία, σε επίπεδο κλινικής.

Ο Κ. Αθανασάκης Οικονομολόγος Υγείας - Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, στην ομιλία του που ακολούθησε, υπογράμμισε ότι "τα δεδομένα της οικονομικής αξιολόγησης σήμερα λαμβάνονται υπόψη προκειμένου να παραχθούν αποφάσεις σχετικά με την αποζημίωση (ασφαλιστική κάλυψη) μιας τεχνολογίας υγείας (π.χ. των φαρμάκων), σχετικά με την τιμολόγηση μιας τεχνολογίας στο σύστημα υγείας και τη θέση μιας τεχνολογίας στον κλινικό αλγόριθμο. Η διαδικασία λήψης της απόφασης στο πλαίσιο μιας ΗΤΑ περιλαμβάνει μια σειρά παραμέτρων. Το ζήτημα είναι πώς μπορεί να ποσοστικοποιηθεί η σχετική βαρύτητα των παραμέτρων αυτών και να ενταχθεί σε μια αλγοριθμική διαδικασία της απόφασης. Τα οικονομικά της υγείας έχουν ένα ρόλο διαιτητή ανάμεσα στην προσφορά (τεχνολογία) και τον πληρωτή (ασφάλιση). Βασικός στόχος είναι η διαθεσιμότητα και η πρόσβαση των ασθενών σε κατάλληλες θεραπευτικές αγωγές. Βασικό εργαλείο είναι η θεμελίωση της αποδοτικότητας (value for money) στο πλαίσιο των ισχυουσών κοινωνικών αξιών. Και ζητούμενο, η βελτίωση της ισότητας και της κοινωνικής ευημερίας, η διαφύλαξη των ορθών προβλέψεων του συστήματος και η άρση των στρεβλώσεων".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου