Πέμπτη 19 Απριλίου 2018

Foreign Policy: Ελλάδα και Τουρκία οδεύουν προς πόλεμο



"Η σχέση Ελλάδας-Τουρκίας δεν ήταν ποτέ εύκολη" γράφει το αμερικανικό περιοδικό Foreign Policy, το οποίο εκτιμά ότι οι δύο χώρες κινούνται αργά προς τον πόλεμο. Το αμερικανικό μέσο αναφέρει πως οι δύο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ βρίσκονται "στα μαχαίρια", παρακινούμενα από λαϊκιστές και από τις δύο πλευρές, μόνο που αυτή τη φορά η Ουάσινγκτον δεν θα παρέμβει. 

Capital.gr

Το αμερικανικό περιοδικό, αναφερόμενο στις τελευταίες εξελίξεις με τους ισχυρισμούς Γιλντιρίμ ότι η τουρκική πλευρά προέβη στην υποστολή της ελληνικής σημαίας από τη βραχονησίδα "Ανθρωποφάς", όπως επίσης και στον θάνατο του σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου, επαναφέρει τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν στην επίσκεψή του στην Αθήνα, όταν κάλεσε να αναθεωρηθεί η συνθήκη της Λωζάνης.

Εν μέσω αυτού του εκρηκτικού κλίματος, αναφέρει το Foreign Policy, οι δύο πλευρές ενδίδουν σε ριψοκίνδυνες ρητορικές. Στην Τουρκία ο Ερντογάν και το κόμμα του υιοθετούν ολοένα και πιο επιθετική ρητορική προς την Ελλάδα.

Παράλληλα το δημοσίευμα αναφέρεται και στις σχέσεις του Πάνου Καμμένου με τον Αλέξη Τσίπρα, χαρακτηρίζοντας τες "περίεργες". Σύμφωνα με το Foreign Policy, ο Π. Καμμένος φέρνει διαρκώς σε αμήχανη θέση τον Έλληνα πρωθυπουργό προχωρώντας σε επιθετικές δηλώσεις για την Τουρκία. Παράλληλα, γίνεται λόγος και για τις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ, όπου ο Π. Καμμένος απαιτεί η ονομασία να μην περιλαμβάνει τον όρο "Μακεδονία".

"Θα ήταν εξαιρετικά ανεύθυνο να πιστεύουμε ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο θα αλλάξει. Δεν άλλαξε στο παρελθόν και σίγουρα αυτό δεν θα γίνει τώρα που το νεο-οθωμανικό όραμα του Ερντογάν είναι σε πλήρη εξέλιξη" αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα και καταλήγει: "Θα χρειαστεί πολύ προσεκτικός χειρισμός της κατάστασης από όλα τα μέρη, για να αποτραπεί η κλιμάκωση. Αλλά επίσης θα πρέπει να συμβιβαστούμε με την πιθανότητα μίας αναπόφευκτης σύγκρουσης".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου