Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

Επιτροπή πρωτοβουλίας μονοσυνταξιούχων υγειονομικών για εισφορές ΤΣΑΥ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΥΓΙΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΜΟΝΟΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΠΡΩΗΝ ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ

ΠΡΟΣ: Κ. Α ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟ - ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Στάδιου 29- 10110-Αθήνα

ΑΘΗΝΑ : 23/4/2018

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ : 
ΕΦΚΑ (ΑΧΑΡΝΩΝ 27 ΠΡΩΗΝ ΤΣΑΥ) 
ΙΣΑ/ ΠΙΣ/ΟΣΑ/ΟΣΘ/ ΦΣΑ/ΠΦΣ 
Κ. Π ΠΟΛΑΚΗ ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ
Κ. Ι. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ
Κ. Ι ΒΡΟΥΤΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν Δ
Κ. Ε.ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΙΝ.ΑΛ.
Κ.Α.ΠΑΦΙΛΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΚΕ

ΘΕΜΑ «Ασφαλιστικές εισφορές τέως μονοσυνταξιούχων υγειονομικών του πρώην ΤΣΑΥ»

Με την γνωμοδότηση 198/2017 του Στ΄ Τμήματος του Νομικού Συμβούλιου του Κράτους αμφισβητείται η διαγραφή από τον κλάδο των μονοσυνταξιούχων και η επιστροφή σε αυτούς των οικείων εισφορών , που καταβλήθηκαν αχρεωστήτως. Στην ίδια απόφαση ο αναδρομικός καταλογισμός εισφορών ουσιαστικά καθίσταται ανεπίτρεπτος μια και το ίδιο το ΤΣΑΥ με θετικές ενέργειες του είχε επί μακρόν δημιουργήσει την πεποίθηση στους ασφαλισμένους ότι δεν υποχρεούνται να καταβάλλουν τις συγκεκριμένες ασφαλιστικές εισφορές. 

Στην κατηγορία των μονοσυνταξιούχων ασφαλισμένων έχουν δημιουργηθεί πολλαπλές υποκατηγορίες με απόλυτη υπαιτιότητα των διοικήσεων του ΤΣΑΥ. Το πρώην ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ δεν προχώρησε στην ρύθμιση ενιαίων κανόνων που θα εξασφάλιζαν την ισονομία στους μονοσυνταξιούχους ασφαλισμένους . Έτσι , σε άλλους επιστράφηκαν οι εισφορές, άλλοι διεγράφησαν με αιτήσεις τους- που δεν αμφισβητήθηκαν ποτέ από τον Ασφαλιστικό Οργανισμό - σε άλλους έγινε συμψηφισμός εισφορών μονοσυνταξιούχων με τις χρωστούμενες κύριες εισφορές ,άλλοι βγήκαν σε σύνταξη και η επιπλέον εισφορά τους μετρήθηκε κατά το δοκούν , ενώ πολλοί υγειονομικοί μονοσυνταξιούχοι αναγκαστικά κατέφυγαν σε ένδικα μέσα.

Το τελευταίο διάστημα το θέμα των μονοσυνταξιούχων του πρώην ΤΣΑΥ έχει επανέλθει με αρνητικό τρόπο στην επικαιρότητα . Αμφισβητείται από διάφορους κύκλους , που έχουν παρελθόν στην αδιαφορία αν όχι κακοδιαχείριση του Ταμείου , το δικαίωμα διαγραφής των μονοσυνταξιούχων αναιρώντας παλαιότερες διοικητικές πρακτικές του ΤΣΑΥ του 1986-2013 (2-4). Επιπλέον, συζητείται να ζητηθεί αδίκως και καταχρηστικώς καταβολή ασφαλιστικών εισφορών προηγούμενων ετών, παρά την διαγραφή μελών κατά τα έτη 2010-2014 και να καταβληθούν ασφάλιστρα έως 31/12/2015 ημερομηνία που καταργήθηκε το Ταμείο και το καθεστώς των μονοσυνταξιούχων. 

Τυχόν απόφαση αναδρομικού καταλογισμού - έστω και ένα ευρώ- για ένα Ταμείο και μια κατηγορία (μονοσυνταξιούχοι) που καταργήθηκαν όταν μάλιστα επί δεκαετίες πού το Ταμείο αυτό υφίστατο δεν ζητήθηκαν αναδρομικές εισφορές ούτε από την εγγραφή στο ΤΣΑΥ ούτε μετά την αίτηση διαγραφής είναι ανεπίτρεπτη . Είναι προφανές ότι ο αναδρομικός καταλογισμός θα προκαλέσει άμεσο κλονισμό της οικονομικής κατάστασης του υπόχρεου, ατέρμονες δικαστικές αγωγές, και θα ταλαιπωρήσει μια κατηγορία πολιτών που αυτοβούλως κατέβαλλε επιπρόσθετα ασφάλιστρα για πολλά έτη . Αξίζει δε να σημειωθεί ότι το δημοσιονομικό όφελος των αναδρομικών αυτών εισφορών έστω και αν μπορούσαν να καταβληθούν είναι αμελητέο.

Ο Ν4387/2016, παρά τα άλλα προβλήματά του επιτρέπει την ενοποίηση όλων αυτών των κατηγοριών με ισονομία . Η επιπλέον εισφορά του εκάστου μονοσυνταξιούχου, μπορεί να υπολογιστεί στη τελική κύρια σύνταξη με βάση τον μαθηματικό τύπο.

Ζητούμε την άμεση νομοθετική ρύθμιση για να λάβει τέλος η απαράδεκτη εκκρεμότητα και πολυνομία, όπως πρόσφατα έγινε με περιπτώσεις του πρώην ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ. 

Με τις διατάξεις του ν. 4387/2016 καταργήθηκε το ταμείο Μονοσυνταξιούχων του ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ αναδρομικά από 1/1/2016 ως εκ τούτου δεν συντρέχει λόγος καταλογισμού αναδρομικών οφειλών. Η μέχρι 31/12/2015 καταβληθείσες οφειλές θα υπολογιστούν με βάση το ν. 4387/2016.

ΑΝΡΟΜΑΧΗ ΤΡΑΚΑ - ΙΑΤΡΟΣ ΙΣα
ΕΥΓΕΝΙΑ ΠΑΝΤΕΛΙΑ - ΙΑΤΡΟΣ ΙΣΑ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΑΜΙΔΗΣ - ΙΑΤΡΟΣ ΙΣα
ΕΛΕΝΗ ΡΑΜΑΝΤΑΝΗ - ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ , ΠΦ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ - ΙΑΤΡΟΣ ΙΣΑ

3 σχόλια:

  1. ΠΛΗΡΩΝΑΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΥΝΤΑΞΗ;

    ΟΙ ΒΛΑΚΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΙΜΩΡΟΥΝΤΑΙ ΚΑΛΑ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΑ

    ΕΦΑΓΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εχω καταβαλει κανονικα ολες τις εισφορες μονοσυνταξιουχου 1986 εως 2016.
    Μπορει καποιος συναδελφος να με ενημερωσει για το τι πρεπει να κανω;
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή