Των Μαρίας Νταλιάνη - Δήμητρας Καδδά
Capital.gr
Η πάταξη της διαφθοράς, των συμφερόντων και του κράτους "εργοδότη" είναι το τρίπτυχο που θα κρίνει την μεταμνημονιακή πορεία της Ελλάδας, ανέφερε ο κ. Γιούνκερ και περιέγραψε τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να συνεχίσει η Ελλάδα για να μην πάνε χαμένοι οι κόποι.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Βουλή εξήρε το κουράγιο και τις θυσίες του ελληνικού λαού. Όπως είπε όλα αυτά τα χρόνια υπήρξαν πολλά πισωγυρίσματα, δύσκολες στιγμές, αλλά με πολλή προσπάθεια και πολύ δράμα κατέληξαν τον Αύγουστο του 2015 σε μια συμφωνία.
Παράλληλα, ο κ. Γιούνκερ έκανε έκκληση προς τις πολιτικές δυνάμεις να μην αφήσουν να πάνε χαμένες οι θυσίες των Ελλήνων όλα αυτά τα χρόνια των μνημονίων. "Σας ξορκίζω να συνεχίσετε τις προσπάθειες και να μην αφήσετε να πάνε χαμένα τα αποτελέσματα όσων έγιναν" είπε.
"Θα πρέπει να υλοποιηθούν όλες οι μεταρρυθμίσεις που αποφασίστηκαν και να εφαρμοσθούν οι πολιτικές για να υπάρξει διαρκής ανάπτυξη. Θα πρέπει να αρθούν και να θεραπευτούν όλες οι παθογένειες που τόσο κόστισαν", συμπλήρωσε και τόνισε χαρακτηριστικά: "Το κράτος δεν πρέπει να είναι ο μοναδικός εργοδότης".
Ως σημεία αιχμής ο πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε τα εξής:
* Τράπεζες που να στοχεύουν στην ανάπτυξη
* Πρέπει μία και έξω να εκριζωθεί η διαφθορά
* Σε αντάλλαγμα, επισήμανε "θα πρέπει οι εταίροι να τηρήσουν τις υποσχέσεις για το χρέος. Το ίδιο ισχύει για όλη την Ευρώπη. "Αλληλεγγύη και Υπευθυνότητα είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος" επισήμανε.
Επιπλέον, ο κ. Γιούνκερ επισήμανε ότι η 20η Αυγούστου "σηματοδοτεί την έναρξη της νέας εποχής με όλες τις υποχρεώσεις που ένα κυρίαρχο κράτος έχει απέναντι στην ευρωζώνη".
Όπως είπε, "έχω βρεθεί σε έντονα συγκινησιακά φορτισμένες στιγμές στη χώρα σας. Η χώρα σας βρέθηκε στο επίκεντρο μία πολλαπλής κρίσης, (οικονομικής κοινωνικής και πολιτισμικής). Ο ελληνικός λαός την αντιμετώπισε "με κουράγιο και αξιοπρέπεια", επισήμανε. "Έχω μία βαθιά αγάπη και θαυμασμό για την συνολική προσπάθεια των πολιτών της χώρας" είπε.
Για το... ομώνυμο πρόγραμμα Γιούνκερ ανέφερε ότι "στην αρχή το θεωρούσαν ως πλήρη αποτυχία. Τώρα είναι μία επιτυχία, με τις επενδύσεις να αυξάνονται σε 284 δισ. ευρώ ανά την ΕΕ, εκ των οποίων 8,6 δισ. ευρώ μόνο για την Ελλάδα η οποία εμφανίζεται πρώτη μεταξύ αυτών που αξιοποίησαν το πλάνο που φέρνει το όνομά μου"
Ακόμη επισήμανε ότι "η Ελλάδα δεν έχει να πάρει μαθήματα από άλλα κράτη, Μπόρεσε να τύχει μίας μαζικής βοήθειας 262 δισ. ευρώ μαζί με τα δάνεια του ΔΝΤ αλλά κατέδειξε την προσήλωσή της στα προγράμματα και έκανε οδυνηρότατες μεταρρυθμίσεις" αναφέροντας μεταξύ άλλων τις συντάξεις, την αγορά εργασίας, την δημόσια διοίκηση, την παιδεία και τα δημοσιονομικά. "Κανένα κράτος της ΕΕ δεν μεταρρυθμίστηκε πιο ριζικά" ανέφερε.
"Ποτέ δεν ήμουν υπέρμαχος μίας τυφλής και άκριτης λιτότητας. Θέλουμε να τονίσουμε την σημασία της κοινωνικής διάστασης" ανέφερε και εξήγησε ότι "τώρα προπαρασκευάζεται το μέλλον των παιδιών σας" επισημαίνοντας την ανάγκη συνέχειας των ασκούμενων πολιτικών.
Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό είπε ότι τα ευρωπαϊκά κράτη έχουν υποχρέωση αλληλεγγύης προς την Ελλάδα, ενώ έπλεξε το εγκώμιο του Δημήτρη Αβραμόπουλου λέγοντας "αναγνωρίζω τη σημαντική προσπάθεια του Έλληνα Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου στον τομέα αυτό" και συμπλήρωσε ότι "εχετε θετική συμβολή στο μεταναστευτικό σε αντίθεση με την αδιαφορία και την ανοιχτή υπονόμευση από άλλες ηγεσίες".
Ο κ. Γιούνκερ αναφέρθηκε εκ νέου και στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που παραμένουν στην Τουρκία, επαναλαμβάνοντας ότι πρέπει να απελευθερωθούν. Όπως είπε χαρακτηριστικά: "και μην μου λένε ότι αποτελούν απειλή για την Τουρκία οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί".
Σε ό,τι αφορά το Σκοπιανό, ο πρόεδρος κ. Γιούνκερ σημείωσε πως πρέπει "να λυθεί άμεσα".
Μεταξύ όσων παρακολούθησαν την ομιλία του κ. Γιούνκερ ήταν οι πρώην Πρωθυπουργοί Κώστας Σημίτης και Παναγιώτης Πικραμμένος. Προλογίζοντας τον κ. Γιούνκερ ο Πρόεδρος της Βουλής είπε είναι "υψηλός συμβολισμός στήριξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην έξοδο της Ελλάδας από ακραίες μνημονιακές δεσμεύσεις", ενώ εξήρε τις παλαιότερες αναφορές του ότι η κρίση είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και δεν αφορά μόνο ορισμένες οικονομίες.
Τον κ. Γιουνκέρ υποδέχτηκε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης στο γραφείο του λέγοντας ότι το Ελληνικό Κοινοβούλιο είναι από τα αρχαιότερα της Ευρώπης και θα είναι ο πρώτος αξιωματούχους της ΕΕ που θα απευθύνει ομιλία σε αυτό.
"Είμαι πολύ ευτυχισμένος που βρίσκομαι στο Κοινοβούλιο, στην Αθήνα και στην Ελλάδα" απάντησε ο κ. Γιουνκέρ.
Η δυνατότητα να μιλήσουν στην Ολομέλεια της Ελληνικής Βουλής δόθηκε παλαιότερα σε δύο πρώην Προέδρους των ΗΠΑ Τζ. Μπους και Μπιλ Και Κλίντον και σε δύο πρώην Πρόεδροι της Γαλλίας τον Φρανσουά Ολαντ και Νικολά Σαρκοζί".
Ο Πρόεδρος της Βουλής δώρισε στον Πρόεδρο της Κομισιόν αριθμημένη μεταξοτυπία από το Μουσείο Μπενάκη "Η αρπαγή της Ευρώπης" του Νίκου Εγγονόπουλου και ένα αντίγραφο από τον Επιτάφιο του Περικλή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου