Σάββατο 28 Απριλίου 2018

Νέο κυβερνητικό φιάσκο λόγω «εκτόξευσης» clawback!

Στο τεράστιο ποσό των 150 εκατομμυρίων ευρώ, μόνο για τους τρεις πρώτους μήνες του 2018, έχει εκτοξευθεί το clawback, δηλαδή οι υποχρεωτικές επιστροφές των φαρμακευτικών εταιρειών για την υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΕΟΠΥΥ.

Γεωργία Σκιτζή - HealthWeb
Συγκεκριμένα, το clawback είναι αυξημένο σχεδόν κατά 50% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2017, όταν το αντίστοιχο ποσό ήταν 105 εκατ. ευρώ. Εάν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός, τότε μόνο το clawback θα φτάσει τα 600 εκατ. ευρώ το 2018, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στελέχη της βιομηχανίας. Αυτό καταδεικνύει την ανεπάρκεια της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης κατά το αντίστοιχο ποσό των 600 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των ασθενών, προσθέτουν. Υπενθυμίζεται πως για την περσινή χρονιά, οι συνολικές υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές (rebate και clawback νοσοκομειακής και εξωνοσοκομειακής δαπάνης) των φαρμακευτικών επιχειρήσεων ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για «χαστούκι» στην κυβέρνηση καθώς όχι μόνο απέτυχε να μειώσει κατά 30% το clawback για το 2017 και αντιστοίχως για το 2018, ως μνημονιακή υποχρέωση, αλλά αντίθετα διατηρείται ένα αντιαναπτυξιακό και άδικο –όπως έχει παραδεχτεί και η νυν πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας- μέτρο, παίρνοντας μάλιστα την ανιούσα. Ταυτόχρονα, η επιβάρυνση των ασφαλισμένων μέσω της συμμετοχής παραμένει μεσοσταθμικά πάνω από το 25%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου