Τετάρτη 18 Απριλίου 2018

«Όχι» στην ποινικοποίηση της ιατρικής


ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΥ

• Σε στάση εργασίας από σήμερα έως και την Παρασκευή προχωρούν οι γιατροί 
• Η ιατρική κοινότητα ζητά θεσμοθέτηση μέτρων για τη θωράκιση των ιατρών

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις της ιατρικής κοινότητας, με αφορμή την απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ρεθύμνου για καταδίκη μιας από τις παιδιάτρους που κατηγορούνταν για ανθρωποκτονία από αμέλεια, στην υπόθεση του θανάτου του 3χρονου Διονύση.

Οι γιατροί, που έχουν ξεκινήσει μια σειρά από κινητοποιήσεις, εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους τόσο για την καταδίκη της παιδιάτρου όσο και για τις παραπομπές σε δίκη ιατρών του ΕΣΥ, ενώ κάνουν λόγο για ποινικοποίηση της ιατρικής, η οποία οδηγεί αναπόφευκτα σε αμυντική ιατρική υπό τον φόβο των μηνύσεων σε τυχόν περιστατικά που οδηγούνται σε απώλειας ζωής ή μόνιμη σωματική βλάβη. 

Μάλιστα χθες η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου, με τη συμμετοχή εκπροσώπου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος και εκπροσώπων των αντίστοιχων Ενώσεων από τα Χανιά, παραχώρησαν συνέντευξη τύπου στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου και στη συνέχεια προχώρησαν σε πορεία διαμαρτυρίας, η οποία κατέληξε στο Δικαστικό Μέγαρο Ρεθύμνου.

ΣΕ ΣΕΙΡΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ

Αξίζει να σημειωθεί πως οι ιατροί του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, μετά την απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ρεθύμνου, προχώρησαν άμεσα σε κινητοποιήσεις στο πλαίσιο των οποίων είναι η αναστολή των τακτικών ιατρείων του νοσηλευτικού ιδρύματος μέχρι τις 20 Απριλίου, στάσεις εργασίας καθημερινά από 9 έως 13 πμ από σήμερα έως και την Παρασκευή, ενώ την Παρασκευή το απόγευμα έχει προγραμματιστεί ανοικτή εκδήλωση με τίτλο «Η ιατρική στο εδώλιο» που θα πραγματοποιηθεί στο Σπίτι του Πολιτισμού.

Τα παραπάνω επεσήμανε μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου υπογραμμίζοντας: «Οι Ρεθεμνιώτες κατ’ επανάληψη στήριξαν και αγκάλιασαν το Νοσοκομείο και ειδικά την Παιδιατρική Κλινική σε όλες τις δύσκολες στιγμές. Θεωρούμε λοιπόν ότι τους οφείλουμε ενημέρωση και δυνατότητα συζήτησης για τα τρέχοντα γεγονότα.

Για άλλη μια φορά υπενθυμίζουμε ότι ο γιατρός δεν είναι Θεός ούτε μάγος και ότι η Ιατρική επιστήμη έχει κατευθυντήριες οδηγίες και πρωτόκολλα για την ασφάλεια του αρρώστου και την νομική κάλυψη του γιατρού. Αυτό που καταδικάστηκε στο δικαστήριο είναι αυτοί οι επιστημονικοί κανόνες λειτουργίας γι’ αυτό και η καταδίκη αυτή μας βάζει όλους σε βαθιά ανησυχία όσον αφορά τη λειτουργία μας από δω και πέρα.

Η αμυντική ιατρική που θα προκαλέσουν οι απανωτές δίκες και καταδίκες δεν αποβαίνει σε όφελος των ασθενών».

Παράλληλα, με ανακοίνωσή της η Οργανωτική Επιτροπή του 1ου Ιατρικού Συνεδρίου του Νοσοκομείου Ρεθύμνου έκανε γνωστή την αναβολή του συνεδρίου για το φθινόπωρο υπό τη «σκιά» των εξελίξεων με την καταδίκη της συναδέλφου τους.

Π. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ: «ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ» ΟΙ ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ ΙΑΤΡΩΝ ΣΕ ΔΙΚΗ

Ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας κος Πάνος Παπανικολάου που βρέθηκε στο πλευρό των ιατρών του Νοσοκομείου Ρεθύμνου συνεχάρη τους ιατρούς για την αλληλεγγύη προς την συνάδελφό τους, ενώ αναφέρθηκε πως το περιστατικό της καταδίκης της παιδιάτρου αποτελεί «τη σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι», χαρακτηρίζοντάς το ως ένα ακόμη ακραίο περιστατικό από τα δεκάδες άλλα που συμβαίνουν σε όλη τη χώρα.

Παράλληλα, ο κος Παπανικολάου επεσήμανε: «Έχουμε φτάσει σε σημείο που, όταν πρόκειται για τέτοιο συμβάν, αναστρέφουν οι δικαστές το νομικό πολιτισμό. Εδώ έχουμε μια τρομερή αναστροφή όπου είναι κατηγορούμενος κάποιος γιατρός, όχι γιατί δεν εκτέλεσε τα καθήκοντά του, αλλά για όσα συνέβησαν κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του με άδολο τρόπο και με αυτοθυσία, κάτι το οποίο δεν αμφισβητεί κανείς».

Στη βασική αιτία που έχει διαμορφωθεί αυτή η κατάσταση ο κος Παπανικολάου απέδωσε ευθύνες σε όλους όσοι έχουν ως γνώμονα το οικονομικό κίνητρο, ενώ με σκληρή γλώσσα αναφέρθηκε σε μεγάλα δικηγορικά γραφεία, που -όπως τόνισε- έχουν δημιουργήσει μια «οικονομική βιομηχανία». Ο ίδιος εξήγησε: «Υπάρχει μια πανελλήνια οικονομική βιομηχανία η οποία έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια και μια δικανική πρακτική, η οποία λέει ότι για να επιδικαστεί αστική αποζημίωση στο αστικό δικαστήριο και για να το ενισχύσουμε αυτό το πράγμα, πρέπει πρώτα να καταδικάσουμε το ιατρό στο ποινικό δικαστήριο για αμέλεια. Αυτό έχει καθαρά κίνητρο το κέρδος. Το ξεκίνησαν συγκεκριμένα δικηγορικά γραφεία, τα οποία έχουν παραρτήματα σε όλη τη χώρα με εξειδίκευση στην ιατρική λαθολογία και κοντά σε αυτούς ζήλεψαν και άλλα δικηγορικά γραφεία για το ποιος θα πείσει συγγενείς εκλιπόντος ή συγγενείς κάποιων που υπέστησαν μια μόνιμη σωματική βλάβη, ώστε να πάνε να κάνουν μηνύσεις και αγωγές με κίνητρο το κέρδος».

Ο ίδιος επανέλαβε πως πάγιο αίτημα των ιατρών παραμένει η νομική θωράκιση, κάτι όμως που δεν έχει μετουσιωθεί σε πράξεις παρά τις συνεχείς προσπάθειες της ιατρικής κοινότητας προς την κατεύθυνση αυτή, αντίθετα όπως επεσήμανε η κατάσταση τείνει να επιδεινώνεται. Σε αυτό έχει συμβάλει, όπως τόνισε ο κος Παπανικολάου, και η εγκύκλιος Χουλιαράκη καθώς όπως τόνισε: «Αυτή πρακτικά λέει ότι αν ένας γιατρός έχει καταδικαστεί για βαριά αμέλεια, και μετά επιδικαστεί αγωγή αστικής αποζημίωσης σε βάρος του Νοσοκομείο τότε αυτή θα καταλογίζεται αυτόματα στο γιατρό, χωρίς να χρειάζεται καν η απόφαση της διοίκησης. Καταλαβαίνετε ότι αυτό ανοίγει και άλλο πάρτι. Εκτός από αυτό των δικηγορικών γραφείων, ανοίγει και αυτό των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών αστικής ευθύνης. Τα ασφάλιστρα θα εκτοξευτούν στα ύψη, καθώς τώρα θα έχουν να κάνουν και με τις αποζημιώσεις. Αυτά στρέφονται σε τελική ανάλυση σε βάρος των ασθενών».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως είναι «αστείο» να γίνεται λόγος για αποζημιώσεις οι οποίες επιδικάζονται, τονίζοντας πως είναι υψηλότερες από το συνολικό ποσό της μισθοδοσίας που λαμβάνει ένας ιατρός του ΕΣΥ στη διάρκεια 25 ετών εργασίας.
Η κατάσταση αυτή οδηγεί μοιραία, όπως ανέφερε ο ίδιος, σε τρεις επιλογές τους γιατρούς, οι οποίες, όπως ανέφερε, θα είναι σε βάρος των ασθενών. «Επιλογές μας είναι να γίνουμε όλοι επίορκοι, εκβιαστές, μιζαδώροι, και φακελάκηδες. Η δεύτερη είναι να παραιτηθούμε και η τρίτη είναι να απογειώσουμε την ευθυνοφοβία, την κοπάνα, τη λούφα και την αμυντική ιατρική σε πρωτόγνωρες σφαίρες. Είναι αυτονόητο ότι όλες αυτές οι επιλογές θα καταλήξουν σε βάρος των ασθενών».

Από την πλευρά της η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Ιατρών Ελλάδος, όπως επεσήμανε ο κος Παπανικολάου, ζητά τόσο από το δικαστικό σώμα να σταθεί στο ύψος του και να ανακόψει την πορεία μιας «οικονομικής βιομηχανίας», αφού σε αντίθετη περίπτωση, όπως ανέφερε ο ίδιος «με τέτοιες δικαστικές αποφάσεις όπως αυτή της Παρασκευής, τόσο απαράδεκτες μπορεί να μπει υποψία ότι υπάρχουν και παραδικαστικά κυκλώματα στη βιομηχανία αστικών αποζημιώσεων. Δεν θέλω να το πιστεύω αυτό προσωπικά αυτό αλλά εύλογα με τέτοιες αποφάσεις και αυτό το θέμα θα μπαίνει στο τραπέζι».

Επιπλέον η Ομοσπονδία, όπως επεσήμανε ο κος Παπανικολάου, ζητά από την Πολιτεία να ληφθούν μέτρα νομικής θωράκισης ενάντια στα παραπάνω φαινόμενα.

ΘΕΣΜΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΤΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΖΗΤΑ Η ΕΝΩΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Νοσοκομείου Ρεθύμνου, Γιάννη Σαριδάκης σε δηλώσεις του έκανε λόγο για μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία ζητώντας άμεσα την παρέμβαση της πολιτείας για τη θεσμική θωράκιση των Νοσοκομειακών ιατρών, αφού -όπως επανέλαβε ο ίδιος- η κατάσταση που έχε διαμορφωθεί έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Ο ίδιος ανέφερε: «Είμαστε όλοι στο εδώλιο. Είμαστε υπερήφανοι που αποτελούμε την Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου. Είμαστε υπερήφανοι που μαζί με την κοινωνία δώσαμε μεγάλους αγώνες για τη δημόσια υγεία σε αυτόν τον τόπο, για την καθημερινή μας προσφορά με αυτοθυσία στον ασθενή εξαντλώντας κάθε ψυχικό και σωματικό όριο. Είμαστε υπερήφανοι γιατί σταθήκαμε με αξιοπρέπεια στις δικαστικές αίθουσες μέσα σε ένα περιβάλλον ηθικού και συναισθηματικού βιασμού και υπερασπιστήκαμε τη σύγχρονη ιατρική.

Εργαζόμαστε καθημερινά με το πιστόλι στον κρόταφο, επιφορτιζόμενοι με όλες τις ανεπάρκειες του δημόσιου συστήματος υγείας, εργαζόμαστε καθημερινά με τη διαρκή απειλή μηνύσεων που όλες καταλήγουν στη γνωστή πια προκαθορισμένη καταδικαστική απόφαση πέρα από κάθε ηθική και ιατρική δεοντολογία. Εάν υποκύψουμε στην ιατρική των δικαστηρίων και των ασφαλιστικών εταιρειών αυτό θα σημαίνει την ανεπανόρθωτη υποβάθμιση του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, θα σημάνει μεγαλύτερη ταλαιπωρία για τους ήδη ταλαιπωρημένους ανθρώπους που ζουν σε αυτόν τον τόπο, θα σημάνει ακόμη περισσότερες διακομιδές, μεγαλύτερη αποστροφή των νέων γιατρών για το Νοσοκομείο Ρεθύμνου και ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στελέχωσης και θα επιφέρει τελικά σοβαρότατο πλήγμα στη δημόσια υγεία αυτού του τόπου. Απαιτούμε από το Υπουργείο Υγείας άμεσα μέτρα θεσμικής θωράκισης των εργαζομένων, είναι ανάγκη η κοινωνία με όλους τους φορείς της να υψώσουν ασπίδα προστασίας και να περιφρουρήσουν το κεφάλαιο που είναι το Νοσοκομείο Ρεθύμνου και οι λειτουργοί του. Επειδή βρισκόμαστε σε οριακή συγκυρία στέλνουμε το μήνυμα στα αρμόδια υπουργεία για άμεση θεσμική θωράκιση των νοσοκομειακών ιατρών. Η απλή αμέλεια από τη βαριά αμέλεια στους Νοσοκομειακούς ιατρούς και με αυτά τα δικαστήρια έχουν δυσδιάκριτα όρια. Περιμένουμε άμεσες τεκμηριωμένες απαντήσεις στην κατάσταση αυτή που έχει δημιουργηθεί στα δημόσια νοσοκομεία. Η κατάσταση έπρεπε να είχε επιλυθεί χθες».

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ

Την έμπρακτή στήριξή τους στους γιατρούς του Νοσοκομείου Ρεθύμνου εξέφρασαν εκπρόσωποι της Ένωσης Ιατρών ΕΣΥ Νομού Χανίων και του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων που βρέθηκαν χθες στο Ρέθυμνο, εκφράζοντας την αγωνία τους για την παραπομπή ιατρών σε δίκες.

Ο Γραμματέας της Ένωσης Ιατρών ΕΣΥ Νομού Χανίων και Αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων κος Αντώνης Κρασουδάκης σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στο περιστατικό καταδίκης της παιδιάτρου στο Ρέθυμνο, ενώ επεσήμανε πως είναι αναγκαίο να ληφθούν μέτρα από τους θεσμικούς φορείς και την πολιτεία προκειμένου να μπει ένα «φρένο» στο «ιατροδικηγορικό κύκλωμα» όπως επεσήμανε και πρόσθεσε: «Δυστυχώς και για τους δικηγόρους και τους δικαστές και το ευρύ κοινό έχουν γίνει πολύ δυσδιάκριτα τα όρια μεταξύ της ιατρικής επιπλοκής, του ιατρικού σφάλματος και της ιατρικής αμέλειας και πιστεύω ότι έχουν κρατηθεί σκόπιμα δυσδιάκριτα τα όρια αυτά για να μπορεί να κρατηθεί αυτό το υπάρχον ιατροδικηγορικό κύκλωμα. Δηλαδή, επαγγελματίες ιατροί οι οποίοι περιφέρονται ανά την Ελλάδα και περιφέρονται σε δίκες και δικηγόρους που εξειδικεύονται σε ιατρικό σφάλμα και ιατρική αμέλεια».

Ο ίδιος τόνισε χαρακτηριστικά πως «Το να βρεθεί κανείς από εμάς τους ιατρούς στη θέση του κατηγορουμένου είναι κάτι που δεν το εύχομαι ούτε στο χειρότερο εχθρό μου διότι απέναντι έχουν να αντιμετωπίσουν δικαστές και δικηγόρους οι οποίοι είναι αδαείς περί την ιατρική πράξη και επιπλοκή και την ιατρική». Παράλληλα, επεσήμανε πως είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί ένα Σώμα που θα αποτελείται από ιατρούς οι οποίοι θα αναλαμβάνουν την εξωδικαστική διερεύνηση υποθέσεων όπου υπάρχει η υποψία ιατρικού λάθους, καθώς σήμερα όπως τόνισε: «Δεν υπάρχει μια θεσμικά κατοχυρωμένη ομάδα ιατρών πραγματογνωμόνων, ένα σώμα από το οποίο θα αντλεί το δικαστικό σύστημα κάποια γνώση ώστε να είναι όλα αυτά θεσμοθετημένα και να μην υπόκεινται σε διαδικασίες συναλλαγής. Αυτό παράλληλα είναι και μια πρόταση του Ιατρικού Συλλόγου Ρεθύμνου, να δημιουργηθεί ένα τέτοιο σώμα με το κύρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου».

Από την πλευρά του, ο ιατρός, μέλος της Ένωσης Ιατρών Χανίων κος Βύρωνας Λικιαρδόπουλος επεσήμανε σε δηλώσεις του: «Σαν γιατροί το τελευταίο διάστημα δουλεύουμε υπερωριακά, χωρίς να παίρνουμε τα ρεπό και τις άδειες που δικαιούμαστε και μάλιστα μας στερούν και λεφτά από το μισθό μας. Σαν απάντηση έχουμε αυτές τις καταδίκες, έχουμε το γεγονός ότι καταδικαζόμαστε σε τηλεδικία. Πρέπει να είμαστε δυνατοί, να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να υπερασπιστούμε μέχρι τέλους τους συναδέλφους».

Παράλληλα ο ίδιος πρόσθεσε πως είναι αναγκαία και επιτακτική, εκτός από την ηθική στήριξη των ιατρών που παραπέμπονται σε δίκες, και η ανάγκη για πρωτοβουλίες οικονομικής τους στήριξης, καθώς όπως τόνισε: «τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν είναι απίστευτα».

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Τη στήριξή της στην παιδίατρο του Νοσοκομείου Ρεθύμνου εξέφρασε σε επιστολή της η Παγκρήτια Παιδιατρική Εταιρεία.

Αναλυτικά, σε επιστολή του το ΔΣ της Παγκρήτιας Παιδιατρικής Εταιρείας επισημαίνει: 
«Την Παρασκευή 13/4 μετά από μια μαραθώνια και επίπονη ακροαματική διαδικασία, ολοκληρώθηκε η δίκη για το θάνατο νηπίου τον Μάιο του 2014 στο νοσοκομείο του Ρεθύμνου. Στο εδώλιο στάθηκαν κατηγορούμενες τέσσερις συνάδελφοι Παιδίατροι. Τέσσερις επιστήμονες γιατροί, που με την πορεία και τη στάση ζωής τους μέχρι τώρα γνώριζαν και γνωρίζουν καλά πώς να υπηρετούν με αξιοπρέπεια και επιστημονική γνώση για το συμφέρον και την προάσπιση της υγείας των μικρών τους ασθενών. Τέσσερις γυναίκες γιατροί, τέσσερις αγκαλιές γεμάτες φροντίδα και αγάπη για τα παιδιά, καθώς εμείς οι Παιδίατροι γινόμαστε μανάδες και πατεράδες των παιδιών όλου του κόσμου αφιερώνοντας τη ζωή μας σε αυτά. Η απόφαση καταδικαστική για τη μία εξ αυτών, συνάδελφό μας ειδικευμένη Παιδίατρο Επιμελήτρια του Ε.Σ.Υ. Γνωρίζουμε πολύ καλά το χαρακτήρα και το ήθος της συναδέλφου μας, καθώς και ότι στηρίζει τις θεραπευτικές της αποφάσεις σε επιστημονικά και βάσιμα κριτήρια. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι έδωσε τη μάχη - και θα την ξαναδώσει με την ίδια δύναμη αν ξαναχρειαστεί μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο - μια μάχη που δυστυχώς κάποιες φορές κρίνεται άνισα όταν χάνεται η ζωή ενός μικρού παιδιού… Γνωρίζουμε πολύ καλά εμείς οι μάχιμοι Παιδίατροι ότι ο αγώνας μας για να «κρατηθεί» μια ζωή δεν είναι πάντα εύκολος…. Πόσοι από εμάς δεν έχουμε να εξιστορήσουμε στιγμές από την ιατρική μας πορεία, όταν το κάθε λεπτό ήταν κρίσιμο … Όμως ήμασταν εκεί με όποιο κόστος, όμως ήμασταν ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ εκεί με όποιο τίμημα. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε στην καθοριστική προσφορά του Έλληνα Παιδίατρου για την Υγεία των Παιδιών, παρά τους περιορισμούς και παρά τις ανισότητες που απορρέουν από το Σύστημα Υγείας της χώρας μας. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις αρχές και τις αξίες πάνω στις οποίες πορευτήκαμε έως τώρα. Η πορεία της ζωής μας ήταν και είναι δύσκολη και κοπιαστική. Πολύχρονες σπουδές, κουραστικά ωράρια, εξαντλητικές εφημερίες, ανάγκη συνεχούς μελέτης και παράλληλα η δημιουργία οικογένειας και η ανατροφή των παιδιών μας. Για όλα αυτά η ηθική μας ανταμοιβή ήταν και είναι το χαμόγελο ενός υγιούς παιδιού, όπως και η εμπιστοσύνη στο βλέμμα των γονιών του.

Γνωρίζουμε πολύ καλά πως καθένας από εμάς θα μπορούσε να στηθεί στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Γνωρίζουμε πολύ καλά πόσο επώδυνος και δυνητικά επικίνδυνος είναι ο δρόμος της ποινικοποίησης της Ιατρικής Πράξης. Η αξιολόγηση της ορθότητας των ιατρικών χειρισμών θα πρέπει να στηρίζεται στην κρίση καταρτισμένων εμπειρογνωμόνων, μέσα από μια διαδικασία που θα βοηθάει στην ψύχραιμη και αντικειμενική εξαγωγή συμπερασμάτων. Εμείς οι Παιδίατροι θέλουμε να σκεφτόμαστε θετικά και προοδευτικά παράλληλα με την εξέλιξη της κοινωνίας, να συνεχίσουμε να ασκούμε μάχιμη και όχι αμυντική Ιατρική. Θέλουμε να παίρνουμε την ευθύνη των έργων μας, κατέχουμε την επιστημονική γνώση και γνωρίζουμε πώς να τη «δένουμε» στην καθημερινή μας πράξη. Πιστεύουμε ότι η Δικαιοσύνη έχει το ανάστημα και το μέτρο που αρμόζει, ώστε να υπάρξει Κάθαρση και Δικαίωση για τη συνάδελφό μας καθώς και για όλους εμάς τους μάχιμους λειτουργούς της Υγείας».

Πορεία διαμαρτυρίας προς το Δικαστικό Μέγαρο Ρεθύμνου

Πορεία διαμαρτυρίας με αφετηρία το Δικαστικό Μέγαρο Ρεθύμνου πραγματοποίησαν χθες οι γιατροί του Νοσοκομείου Ρεθύμνου διαμαρτυρόμενοι για την καταδίκη της συναδέλφου τους.

Κρατώντας πανό με σύνθημα: «Το Νοσοκομείο καταδικάστηκε. Είμαστε όλοι ένοχοι» και φορώντας μαύρες μπλούζες που έγραφαν «Η Πελαγία είμαστε εμείς», οι γιατροί του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, με τη στήριξη των συναδέλφων τους από τα Χανιά, πραγματοποίησαν πορεία από το Νοσοκομείο Ρεθύμνου η οποία κατέληξε στο Δικαστικό Μέγαρο, θέλοντας έτσι να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην απόφαση αλλά και την ποινικοποίηση της ιατρικής, όπως έχουν πολλές φορές επισημάνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου