Σάββατο, 7 Ιουλίου 2018

Η κοροϊδία με τις υποσχέσεις για μειώσεις φόρωνΤου Σπύρου Δημητρέλη - Capital.gr

Ούτε έναν, ούτε δύο. Είκοσι εννέα νέους φόρους έχει επιβάλει η κυβέρνηση κατά την τελευταία τριετία και μάλιστα ετοιμάζεται και έχει δεσμευτεί έναντι των δανειστών να επιβάλλει και άλλους τουλάχιστον πέντε. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι το δημοσιονομικό πλαίσιο στο οποίο έχει δεσμευτεί για τα επόμενα τουλάχιστον τρία χρόνια είναι πολύ αυστηρό με στόχους και δεσμεύσεις για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, τις τελευταίες εβδομάδες έχει ξεκινήσει τις υποσχέσεις για... μειώσεις φόρων! Πού βασίζονται αυτές οι υποσχέσεις;

Σε έωλες προβλέψεις για υψηλότερα των προβλεπόμενων πρωτογενή πλεονάσματα τα οποία θα είναι μάλιστα μόνιμου χαρακτήρα. Οι έωλες προβλέψεις αφορούν σε επίτευξη υψηλού ρυθμού ανάπτυξης, δηλαδή 2,6% παρά το γεγονός ότι η επαλήθευση αυτής της πρόβλεψης μόνο βέβαιη δεν είναι. Η χώρα και η οικονομία μπαίνει σταδιακά σε εκλογικό κύκλο και το διεθνές οικονομικό περιβάλλον επιδεινώνεται με το ξέσπασμα του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης λόγω των εμπορικών δασμών του προέδρου Τραμπ αλλά και την κυοφορούμενη ιταλική κρίση. Παρ' όλα αυτά οι προβλέψεις της κυβέρνησης είναι ότι όλα θα πάνε καλά στο μέτωπο της οικονομίας και μάλιστα θα υπάρξουν υπερπλεονάσματα.

Σε κορυφαίο επίπεδο στο υπουργείο Οικονομικών έχουν δηλώσει –και αυτό έχει αποτυπωθεί στο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο για την περίοδο 2018 έως 2021– ότι ειδικά για το 2019 έχει εξασφαλιστεί "δημοσιονομικός χώρος", δηλαδή υπέρβαση σε σχέση με τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο θα διατεθεί για τη μόνιμη μείωση φόρων. 

Τα σενάρια φοροαπαλλαγών... 

Τα βασικά σενάρια που έχει βάλει στο τραπέζι το υπουργείο Οικονομικών για τη διάθεση αυτού του ποσού περιλαμβάνουν τον ΕΝΦΙΑ και τις ασφαλιστικές εισφορές. Ειδικότερα, εξετάζονται τα εξής σενάρια: 

- Η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ όσων φορολογούμενων σήμερα απαλλάσσονται από τον φόρο κατά 50%. Πρόκειται για απαλλαγή η οποία έχει στο παρελθόν εξαγγελθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης αλλά έχει παραμείνει στα λόγια. 

- Την παροχή ενός αφορολόγητου ορίου από τον κύριο φόρο του ΕΝΦΙΑ για όσους έχουν μία και μοναδική κατοικία αντικειμενικής αξίας έως ένα συγκεκριμένο όριο, για παράδειγμα τις 60.000 ευρώ. 

- Παρεμβάσεις στο σκέλος των ασφαλιστικών εισφορών προκειμένου η συνολική επιβάρυνση για τους ελεύθερους επαγγελματίες από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές να μην ξεπερνά το 50% καθώς σήμερα σε αρκετές περιπτώσεις ξεπερνά το 55%
Σενάρια για παρεμβάσεις στον ΦΠΑ όπως επιστροφή της εστίασης στον μειωμένο συντελεστή 13% από 24% που είναι σήμερα έχουν ήδη απορριφθεί από τους θεσμούς.

... και οι σίγουροι νέοι φόροι

Μπορεί η κυβέρνηση να κάνει σενάρια για μειώσεις, ωστόσο, υπάρχουν κάποιες βεβαιότητες όσον αφορά τα φορολογικά. Είναι η επιβολή άλλων τουλάχιστον πέντε νέων φόρων. Πρόκειται για παρεμβάσεις στο πεδίο της φορολογίας για τις οποίες έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση έναντι των δανειστών στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης του ελληνικού προγράμματος. Ας τις δούμε αναλυτικά:

- Παρεμβάσεις για το περιορισμό του ευνοϊκού φορολογικού καθεστώς της ελληνικής ναυτιλίας. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την επιβολή ενός νέου φόρου στα μερίσματα από ναυτιλιακά κέρδη που εισέρχονται στην Ελλάδα και στη χρονική επέκταση της εθελοντικής εισφοράς της ναυτιλιακής κοινότητας 

- Η πραγματοποίηση δυο νέων αυξήσεων στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, το 2019 και 2020. Με την πρόσφατη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών δεν ολοκληρώθηκε, σύμφωνα με τους "θεσμούς", η ευθυγράμμισή τους με τις εμπορικές αξίες. Θα πρέπει να γίνουν άλλες δυο αυξήσεις τις οποίες η κυβέρνηση δεν πραγματοποίησε λόγω πολιτικών - εκλογικών σκοπιμοτήτων αφού οι αυξήσεις θα πρέπει να γίνουν στις λεγόμενες "λαϊκές" περιοχές.

- Η μείωση του αφορολόγητου ορίου από το 2020. Από τη μείωση του αφορολόγητου θα προκληθεί μια επιβάρυνση για τους μισθωτούς και συνταξιούχους, έως και 650 ευρώ ετησίως. Η επιβάρυνση αυτή θα πλήξει κυρίως τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους

Οι 29 νέοι φόροι του ΣΥΡΙΖΑ

-Αύξηση ΦΠΑ από το 23% στο 24%.
-Μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών ευρείας κατανάλωσης από το μειωμένο συντελεστή 13% στον κανονικό 24%. 
-Κατάργηση μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.
-Αύξηση συντελεστών της εισφοράς αλληλεγγύης. 
-Μείωση αφορολόγητου ορίου.
-Αύξηση ανώτατου συντελεστή φορολογικής κλίμακας από 42% σε 45%.
-Κατάργηση αυτοτελούς φορολόγησης του εισοδήματος από ελευθέριο επάγγελμα 26% έως 33% και φορολόγηση με συντελεστές που φθάνουν ακόμη και το 45%.
-Αύξηση συντελεστών για το εισόδημα από ενοίκια. 
-Αύξηση προκαταβολής φόρου για όλους τους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το 55% στο 100%.
-Αύξηση εταιρικού συντελεστή από 26% σε 29%.
-Αύξηση συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων από το 10% στο 15%.
-Αύξηση του συντελεστή του φόρου πολυτελούς διαβίωσης από το 10% στο 13% επί του ετήσιου τεκμηρίου για τα ΙΧ άνω των 2.500 κυβικών, τις πισίνες και τα αεροσκάφη ενώ επιβλήθηκε ο φόρος και στα σκάφη αναψυχής.
-Καταργήθηκε ο μειωμένος ειδικός φόρος κατανάλωσης (ΕΦΚ) για τα οινοπνευματώδη ποτά στα Δωδεκάνησα.
-Επιβλήθηκε φόρος 10% στην συνδρομητική τηλεόραση.
-Επιβλήθηκε φόρος 5% στην σταθερή τηλεφωνία και το ίντερνετ.
-Αυξήθηκε ο ΕΦΚ στα οινοπνευματώδη ποτά και τα τσιγάρα.
-Αυξήθηκε ο φόρος στη μπύρα.
-Επιβλήθηκε ΕΦΚ στο κρασί.
-Επιβλήθηκε ειδικός φόρος κατανάλωσης στο ηλεκτρονικό τσιγάρο.
-Αυξήθηκε ο φόρος στην αμόλυβδη, στο ντίζελ κίνησης, στο υγραέριο κίνησης και στο πετρέλαιο θέρμανσης.
-Επιβλήθηκε ειδικό τέλος διανυκτέρευσης για όλα τα τουριστικά καταλύματα.
-Επιβλήθηκε φόρος στις βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών (π.χ. Airbnb). 
-Επιβλήθηκε φόρος στον καφέ.
- Αυξήθηκαν οι συντελεστές του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ. 
-Αυξήθηκαν οι συντελεστές για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ στα οικόπεδα.
-Αυξήθηκε ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ για τα νομικά πρόσωπα.
-Αυξήθηκε το φορολογούμενο εισόδημα ως παροχή σε είδος για την παροχή εταιρικών ΙΧ από τις επιχειρήσεις στους εργαζομένους τους.
-Επιβλήθηκε τέλος στη χρήση πλαστικής σακούλας.
-Επιβλήθηκε φόρος στις φορητές ψηφιακές συσκευές πρόσβασης στο διαδίκτυο.

11 σχόλια:

 1. Στις εκλογες να τα θυμομαστε αυτα και να πραξουμε αναλογως

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΣΩΣΤΑ.ΑΣ ΕΛΠΙΣΟΥΜΕ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΝΑ ΤΑ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΝ ΓΡΗΓΟΡΟΤΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΑΤΑΣΕΙΣ.

   Διαγραφή
 2. Καλά. Κοροϊδία και ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ πάνε πακέτο.

  Η κυβέρνηση των μαστούριδων, όλο τάζει, τάζει και κάνει τα ανάποδα.

  Με τους γιατρούς και τους άλλους επιστήμονες έχουν βεντέτα, απο τότε που ταν στο πανεπιστήμιο και οι φοιτητές/γιατροί μελετούσαν, ενώ εκείνοι κάνανε "αριστερές" καταλήψεις.

  Αθεοι και αθεόφοβοι που κατέστρεψαν την περήφανη χώρα μας. Ξεπουλήθηκαν στους ξένους για να παραμείνουν στην καρέκλα τους και ότι αρπάξουν κι ότι φάνε, αυτοί και οι διορισμένοι γκόμενοί τους. Πάει και η Μακεδονία. Πάνε όλα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΤΙ ΛΕΣ ΡΕ ΦΙΛΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΓΙΝΑΝ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΠΗΓΑΙΝΑΝ ΟΛΑ ΡΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΙΑΒΑΣΤΕΡΟΙ ΔΕΞΙΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΔΙΑΠΡΕΨΑΝ ΕΛΕΟΣ ΜΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΑΤΗ ΟΛΟΙ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΩΤΕΡΟΙ.ΜΗΝ ΓΡΑΦΕΤΕ Ο,ΤΙ ΝΑ ΝΑΙ.

   Διαγραφή
  2. Και έτσι βγήκε ο Αλέξης, για να τα φτιάξει. Και αντί να τα φτιάξει, τα γ....ε χειρότερα. Πιο απάτη και προχειρατζα που ακούμε Δεξιά και βαράμε το κεφάλι μας για την μ.....α που κάναμε με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Αλλά που θα πάει...ήδη με λαϊκή μειοψηφία κυβερνιέται η χώρα γι'αυτό και δεν γίνεται τίποτα.

   Διαγραφή
  3. 1.19 οσο γρηγοροτερα συνελθεις απο τις παραισθησιες σου, τοσο καλυτερα για σενα σου και οχι μονο...Μεγαλωσες στην φτωχολογιά υποθετω και βγαζεις απωθημενα...Δεν ειναι ντροπη η φτωχολογιά...

   Διαγραφή
  4. Ντροπή 5.52 μ.μ. είναι να μην έχεις το σθένος να παραδεχθείς οτι σ'αυτή τη χώρα το πολιτικό σύστημα ήταν σαθρό τα τελευταία 50 χρόνια. Το ότι υπήρχαν κάποιες ομάδες επαγγελματιών που έδρασαν και έφαγαν και ρήμαξαν και ακόμη συνεχίζουν και ελπίζουν να ξεκοκκαλίσουν ότι απέμεινε.
   Η φτωχολογιά που μεγάλωσαν κάποιοι οχι δεν είναι ντροπή αλλά τιμή.
   Αυτοί δεν είχαν πατέρα κλέφτη,λαμόγιο,φοροφυγά,να φτιάχνει με μαύρα λεφτά πισίνες. Εσύ λοιπόν να συνέλθεις και να ντραπείς,αν σου έχει μείνει λίγο ήθος και να προσγειωθείς στην έννομη τάξη

   Διαγραφή
  5. Ντροπη εσενα 7.54, που κατηντησες την χωρα αθλια με τις ιδεοληψιες σου και λαμογιες σου, ολοι οσοι εχουν λεφτα ανοητε Ταμπακο δεν ειναι φοροφυγαδες ουτε εχουν πισινες,εχουν δουλεψει σκληρα. αλλα εσυ τι να καταλαβεισ απο τον καναπε σου? Και παλιθ ντροπη σου,αισχος.

   Διαγραφή
  6. 7.54,αληθεια ποιο ειναι το βιογραφικο σου? ποσα χρονια εχεις ενσυμα ως αφισσοκολητης? Διοικεις τα ασανσερ στις υπηρεσιες,δηλαδη εννοω ανοιγεις την πορτα να μπει ο κοσμος και πατας τους οροφους?..φουλ για ΟΞΦΟΡΔΗ πας...καρφωτος..

   Διαγραφή
  7. 7.54 προσλαμβανεσαι αμεσα στο ιατρειο μου για κουβαλητης, θα σου δωσω 3 ευρω μεροκαματο να πραγματωσεις τα ονειρα σου και την καρριερα σου,δεν νομιζω να ειναι ασχημα γιατραρα μου για αρχη...

   Διαγραφή
 3. Στον 5.52 μ.μ. Απωθημένα πρέπει να έχεις εσύ το πλουσιόπαιδο που ζούσες σε σαλόνια και για κοίτα πως κατάντησες να ψάχνεις τις συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ για να επιβιώσεις. Σύνελθε λοιπόν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή