Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018

ΣΥΡΙΖΑ εναντίον… ΣΥΡΙΖΑ για τις ΤΟΜΥ!

Του Άρη Μπερζοβίτη 
https://www.paron.gr

-Οι συνδικαλιστές γιατροί του ΣΥΡΙΖΑ σε Μέτωπο με τον Γ. Πατούλη κατά της κυβέρνησης για τις παρεμβάσεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Στα εγκαίνια του Γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Αθήνα ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, Αιθίοπας Dr.Tedros Adhanom Ghebreyesus, συγχάρηκε τα –κατά την έκφρασή του- «αδέλφια του Ανδρέα και Γιάννη» για το έργο που επιτελούν και δήλωσε εντυπωσιασμένος από τη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ).

Ο Ανδρέας και ο Γιάννης είναι, αντίστοιχα, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, αμφότεροι επιφανή συνδικαλιστικά στελέχη του προκυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ.

Βέβαια ο εντυπωσιασμός του Αιθίοπα θα είχε εκτοξευτεί αν στην ΠΦΥ –όπως θέλει και το φιλοκυβερνητικό τηλεοπτικό σλόγκαν- είχε γίνει πράξη η υπόσχεση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα απ’ τον Εύοσμο της Θεσσαλονίκης ότι στο τέλος του 2017 θα λειτουργούσαν 239 Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) σε όλη την Ελλάδα. Δηλαδή θα είχε δημιουργηθεί ένα δίκτυο μονάδων με οικογενειακούς γιατρούς που κάλυπτε τη γύμνια της ΠΦΥ και θα διασφάλιζε την πρώτη και δωρεάν –κατά την κυβέρνηση- επαφή του ασθενούς με το σύστημα υγείας.

Στην πράξη όμως λειτουργούν μόλις 94 ΤΟΜΥ και το υπουργείο Υγείας τρέχει από εβδομάδα σε εβδομάδα στα εγκαίνια κάποιας νέας ΤΟΜΥ, η οποία, όμως, ουσιαστικά υπολειτουργεί. Για παράδειγμα, στην Κατερίνη, εγκαινιάστηκε –με τηλεοπτικές τυμπανοκρουσίες- μια ΤΟΜΥ με 12 άτομα προσωπικό και με την υπόσχεση ότι θα λειτουργήσουν και άλλες τέσσερις ΤΟΜΥ στο νομό. Όχι μόνο δεν λειτούργησαν ακόμη οι τέσσερις ΤΟΜΥ, αλλά και η εγκαινιασθείσα διαθέτει πιά μόλις τρία ή τέσσερα άτομα.

Βασική αιτία της αποτυχίας των ΤΟΜΥ είναι η απροθυμία των γιατρών να στελεχώσουν τις μονάδες, λόγω –κυρίως- των εξευτελιστικών αμοιβών, αλλά και του ρόλου των οικογενειακών γιατρών στο «όλον» υγειονομικό σύστημα. Δηλαδή ο οικογενειακός γιατρός θα αποτελέσει τον «κόφτη» (GATEKEEPING) των πολιτών στους ειδικευμένους γιατρούς, όπως κατήγγειλε με ανακοίνωσή του (14.5.2018) ο Σύλλογος των γιατρών Αττικής του πρώην ΙΚΑ (ΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ –ΠΕΔΥ ΑΤΤΙΚΗΣ). Μάλιστα σύμφωνα με την ίδια καταγγελία υπήρξε «αποτυχία εύρεσης χώρων στέγασης των ΤΟΜΥ» και γι’ αυτό επιχειρείται «εισβολή των ΤΟΜΥ στα Κέντρα Υγείας». Και ο ΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ- ΠΕΔΥ προειδοποιεί: «Να μη διανοηθεί κανείς κυβερνητικός παράγοντας να υποχρεώσει τους γιατρούς των ΚΥ να μετατραπούν παράνομα σε οικογενειακούς ιατρούς».

Το ενδιαφέρον είναι ότι πρόεδρος του ΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ- ΠΕΔΥ είναι ο Παναγιώτης Ψυχάρης, πρωτοκλασάτο στέλεχος των γιατρών της οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ στην ΠΦΥ (την Ομάδα Μελών ΠΦΥ, όπως την ονομάζουν). Επίσης ο Π. Ψυχάρης είναι ο πλειοψηφείσας σύμβουλος του Αγωνιστικού Μετώπου Γιατρών της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΙΣΑ). Στις εκλογές ο Π. Ψυχάρης πήρε 404 ψήφους με δεύτερο το Γιάννη Μπασκόζο (358 ψήφοι) και τρίτο τον Σπύρο Προβατά (182 ψήφοι). Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Γραμματέα Δημόσιας Υγείας ο Γιάννης Μπασκόζος παραιτήθηκε και τον αντικατέστησε ο πρώτος επιλαχών Γιώργος Βήχας (159 ψήφοι), που είναι γνωστός και απ’ τη δράση του στο Κοινωνικό Ιατρείο του Ελληνικού.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στην οποία «συμμετείχαν δεκάδες γιατροί, καθώς και εκπρόσωποι Επαγγελματικών και Επιστημονικών Ενώσεων, παθολόγων, παιδιάτρων και γενικών γιατρών. Όλοι οι συμμετέχοντες «καταδίκασαν ομοφώνως το έκτρωμα του υπουργείου Υγείας που απαξιώνει το ιατρικό δυναμικό της χώρας και εξαναγκάζει τον έλληνα ασθενή, σε φθηνές και υποβαθμισμένες, υπηρεσίες υγείας», σύμφωνα με ανακοίνωση του ΙΣΑ, η οποία υπογραμμίζει: «Ο πρόεδρος Γ. Πατούλης και τα μέλη του ΔΣ του ΙΣΑ, Φ. Πατσουράκος (ταμίας), Β. Αλεξίου (γ.γρ.), Π. Ψυχάρης και Σ. Προβατάς που συμμετείχαν στη σύσκεψη, ξεκαθάρισαν ότι ο ΙΣΑ, θα εξαντλήσει όλα τα μέσα που διαθέτει για να μην εφαρμοστεί το απαράδεκτο νομοθέτημα, παρά το γεγονός ότι το υπουργείο υγείας επιχειρεί εκβιαστικά να εξαναγκάσει τον ιατρικό κόσμο να συνεργαστεί».

Ακολούθησε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΣΑ όπου πάρθηκε ομόφωνη απόφαση με την οποία εκφράζεται η «αντίθεση του ΙΣΑ στο νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που αποτελεί υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και αντιμετωπίζει με απαξίωση τον ιατρικό κόσμο».

Δηλαδή φαίνεται καθαρά ότι στο Μέτωπο κατά της εφαρμογής των ΤΟΜΥ έχει πρωταγωνιστικό ρόλο το τμήμα εκείνο των γιατρών του ΣΥΡΙΖΑ, που θα έπρεπε να πρωτοπορεί στην εφαρμογή του νέου θεσμού! Και μάλιστα συμμαχεί με τον πρόεδρο του ΙΣΑ Γιώργο Πατούλη που προέρχεται απ’ το συντηρητικό χώρο και προαλείφεται για υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων. (Σημειώνεται ότι στη σύσκεψη και το Δ.Σ. του ΙΣΑ δεν συμμετείχε ο Γ. Βήχας).

Ενδιαφέρουσα είναι η …σιωπή του Γιάννη Μπασκόζου, ο οποίος εσχάτως δεν αναφέρθηκε ούτε μια φορά στις ΤΟΜΥ, ενώ ως μέλος της Π.Γ. του (προκυβερνητικού) ΣΥΡΙΖΑ ήταν «υπεύθυνος για την υγεία και το κοινωνικό κράτος». Επίσης ενδιαφέρον θα παρουσιάσει και η κινητικότητα ενόψει των εκλογών στον ΙΣΑ τον προσεχή Οκτώβριο, με δεδομένο ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί του ΣΥΡΙΖΑ, κατά βάση, υιοθετούν το κυβερνητικό σχέδιο για τις ΤΟΜΥ.

Πέρα από τα οποιαδήποτε συνδικαλιστικά μέτωπα η κατάσταση στην ΠΦΥ παραμένει δραματική. Και αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης γύμνιας στην ΠΦΥ είναι να υποχρεώνονται οι άρρωστοι -και κυρίως οι συνταξιούχοι για να γράψουν τα φάρμακά τους- να κάνουν ουρές στα ιατρεία του ΠΕΔΥ και να μη μπορούν να κλείσουν ραντεβού για μήνες. Έτσι όταν έχουν χρήματα «ξηλώνονται» δεκάρικα ή και εικοσάρικα ευρώ για επισκέψεις στους γιατρούς στην ώρα της ανάγκης.

7 σχόλια:

  1. Ο κυριότερος λόγος της απροθυμίας των γιατρών να στελεχώσουν τις ΤΟΜΥ είναι η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση, με αβέβαια μονιμότητα.
    Εάν στις ΤΟΜΥ, γινόντουσαν συμβάσεις στους γιατρούς με το δικαίωμα και του ιδιωτικού επαγγέλματος,θα υπήρχε προσέλευση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. σε αλλες πολιτισμενες χωρες οπως στη διπλανη μα ςΙταλια υπαρχουν νοσοκομειακες μοναδες 30-40 κρεββατιων πληρως εξοπλισμενες σε δημους 2000 κατοικων σε μεγαλυτερους δε μεγαλα νοσοκομεια ακομη και αν απεχουν λιγοτερο της μιας ωρας και μεις συζηταμε για ΤΟΜΥ οπως πριν 30-40 χρονια για κεντρα υγειας !!!!αξιοι της τυχης μας και κατα τη γνωμη μου πρωταρχικη ευθυνη εχουν αυτοι που ξερουν και πρεπει να το στηριζουν το συστημα υγειας και κυριως εμεις οι γιατροι!!!δυστυχως για ανοητους πρωσπικους λογους ο καθενας μας πιστευοντας οτι θα ειμαστε αιωνιοι δε λειτουργουμε προς τη κατευνθυνση οτι το δικο μας καλο η δικη μας ευημερια- υγεια δεν υπαρχει αν δεν υπαρξει κι αυτη του διπλανου μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποσο πληρώνουν στην Ιταλια δεν μας ειπες! ΑνΑν μ πληρώσεις τα έξοδα,κανένα πρόβλημα και άρπα και 72 σεντσια!

      Διαγραφή
    2. ΧΟΜΠΙΣΤΑΣ 2:42 ?

      Διαγραφή
  3. Λοιπόν αυτός ο Αιθίοπας του ΠΟΥ, αν και λάθος εθνικότητας, δικαιολογεί πλήρως τον τίτλο "κουτόφραγκοι". Του είπαν ο Ανδρέας και ο Γιάννης ότι έκαναν τη νέα ΠΦΥ και τις ΤοΜΥ στην Ελλάδα και αυτός το κατάπιε αμάσητο. Κρίμα είναι και γενικός διευθυντής. Άνοιξε καμιά εφημερίδα να διαβάσεις αγαπητέ, έστω κανένα άρθρο με Google translate...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θα είναι ενδιαφέρον , σε ενδεχόμενη κυβέρνηση από τη ΝΔ , αν ο Πατούλης θα αντισταθεί στη πολιτική της ΝΔ για την ΠΦΥ, η οποία θα είναι ίδια με αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και μονο το γεγονος οτι η .....μεταρρυθμισαρα των ΞανθοΒαρδαραργοασχολων εχει χαθει απο τις φιλοκυβερνητικες εφημεριδες ,υα λεει ολα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή